2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ifjú magyar tehetségek az évorai művészeti találkozón

2006. szeptember 28.
A portugáliai Teoartis Művészeti Európa Klubja hetedik alkalommal szervezte meg nemzetközi kulturális és művészeti találkozóját 2006. szeptember 13. és 20. között a portugáliai Évora városában. Hazánkat a találkozón a fődíjat elnyerő Gábor Áron "Művészeti Szakközépiskola" képviselte.

A Teodolinda Pascoal vezette Művészeti Európa Klubja által idén hetedik alkalommal meghirdetett verseny fődíját a miskolci Gábor Áron "Művészeti Szakközépiskola" nyerte, s egyben részvételi lehetőséget kaptak az évorai 7. Nemzetközi Ifjúsági Művészeti Találkozón. A nyertes diákok Farkas Anita (15 éves), Fekete Attila (16 éves) és Migléczi Zoltán (17 éves) voltak (felkészítő tanár: Lenkey-Tóth Péter). A 2006. szeptember 13. és 20. között megrendezett évorai találkozón Fekete Attila és Migléczi Zoltán vett részt.

Ez az esemény alapvetően egyfajta alkotótábor és verseny is egyben, hiszen a diákoknak tanáruk vezetésével a város tereit, utcáit illetve nevezetességeit kell megjeleníteniük. Ebben az évben hét ország, Bulgária, Indonézia, Kína, Magyarország, Oroszország, Szlovénia és Ukrajna (az adott korosztályból egyedüliként a miskolci Gábor Áron "Művészeti Szakközépiskola") diákjai mérhették össze tudásukat.

A program a rajzolás és festés mellett kirándulásokat, kiállítás-megnyitókat is tartalmazott. Az első nap az évorai St. Vincent templomban és a Palace-ban nyílt meg a versenyre beküldött diákmunkákból válogatott kiállítás és ekkor kerültek átadásra a díjak is. A beküldött és az Évorában készült munkák a Teoartis gyűjteményébe kerülnek, ami egy jövőbeni Gyermek és Ifjúsági Múzeum anyagát képezik majd. Ebből a gyűjteményből volt látható bemutató Penelaban, egy Általános Iskola galériájában és Monsarazban, a Teoartis saját galériájában is.

A magyar csapat munkájának komoly elismeréseként meghívást nyert a következő, a 8. Nemzetközi Európai Ifjúsági Művészeti Találkozóra.

(Lenkey-Tóth Péter beszámolója alapján)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok