2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ifjúsági Művészeti Találkozó, Vouzela, Portugália

2006. október 3.
Ifjúsági művészeti találkozó, Vouzela, Portugália

A portugáliai Művészetek Európa Klubja második alkalommal szervezte meg nemzetközi kulturális és művészeti találkozóját 2006. szeptember 20. és 27. között a portugáliai Vouzela városában. A rendezvényre 21 ország 79 iskolájából 2281 pályamunka érkezett. A legjobb munkák alkotóit meghívták az egyhetes rendezvényre. A hazai résztvevőkön kívül 4 ország 16 diákja és felkészítő tanára vett részt a találkozón. Magyarországot a berettyóújfalui Igazgyöngy Művészeti Iskola, a kecskeméti Tóth László Általános Iskola és a martonvásári SPR Művészeti csoport képviselte.


Az alábbiakban Ritók L. Nóra, az Igazgyöngy Művészeti Iskola tanárának beszámolóját olvashatják:

Berettyóújfaluból 20 munkát küldtünk a pályázatra. Az alábbi eredmények születtek:
Aranyérmet nyert: Kristóf Zsolt, 8 éves
Ezüstérmet: Mohácsi Viktória, 8 éves
Dicsérő oklevelet kapott: Erdei Alexandra, 8 éves, Szoboszlai Beatrix, 14 éves, Turi Janka ,14 éves
Az egy hetes versenyen Tóth Réka (13 éves) első helyezést ért el, Ertsey Rebeka (13 éves) pedig kiemelt díjat kapott.

A vouzelai múzeum munkatársai hihetetlen profizmussal szervezték a napjainkat. Bár az idő nem volt kedvező, minden programot megszerveztek, gondolva a legapróbb részletekre is. Mindig ügyeltek a gyerekek jó hangulatára. Az ellátás is fantasztikus volt. A munka mellett jutott idő a kirándulásokra is, a környék nevezetességeit, múzeumait is megtekinthettük. Ajándék volt ez a hét mindannyiunknak, amiért nagyon hálásak vagyunk. Bízom benne, hogy a kapcsolatunk megmarad, és lesz még lehetőségünk újra találkozni portugál barátainkkal.


A gyerekek élményei
Rebeka: Csodálatosan éreztem magam, mindenki nagyon barátságos volt velünk. A macskaköves utak nagyon tetszettek nekem, és az is, hogy minden utca olyan tiszta volt. Az óceán látványát sosem tudom elfelejteni. Az is jó volt, hogy az utcán rajzoltunk, és ha elfáradtunk, gyönyörködhettünk a tájban. Olyan ételeket ehettünk, amikkel még nem találkoztunk, megkóstoltuk a kagylót, a rákot is.
Réka: Azt hiszem óriási szerencsém volt, hogy eljuthattam Portugáliába. A régi városok lenyűgözők. Nagyon tetszettek Portóban a boroshordókat szállító hajók. Még sosem láttam ilyet.

Rajtunk kívül a kecskeméti Tóth László Általános Iskola is részt vett, ők a pályázaton 3 arany, 3 ezüst minősítést és 3 dicsérő oklevelet nyertek. A versenyen hozzánk hasonlóan egy első díjat és egy kiemelt díjat kaptak. A martonvásáriak a versenyről egy kiemelt díjjal térhettek haza.Vouzela, International Meeting of Juvenile Art
The meeting took place from 20 September to 27 organized by the Portuguese European Club of Arts, and the artist and teacher Teodolinda Pascoal and the City Hall of Vouzela.
They invited and welcomed 16 students and teachers from 4 countries and also Portuguese participants.
The organisation received 2281 works from 79 schools from 21 countries.

The awarded works - as before - will remain in THE GALLERY OF TEOARTIS and as part of the local museum Hungarians awarded 6 golden, 9 silver medals, and 14 honourable mentions. Some of them were given the prize of going to Portugal to participate at the meeting.
During the week the awarded participants learned, worked and created together, exchanging ideas and experiences, discovered the city and the region.

Participants from Hungary

Igazgyöngy Művészeti Iskola - Berettyóújfalu
Teacher: Nóra L. Ritók
Pupils: Rebeka Ertsey (13), Réka Tóth (13)

Tóth László Általános Iskola - Kecskemét Teacher:Erika Szabó Csúdzi
Pupils: Eszter Rakonczai (14), Anna Rakonczai (14)

SPR Művészeti Csoport - Martonvásár
Teacher: Rozalia Sütő Petre


Remarks on our experiences and about the quality of art works
Nóra L. Ritók: The Portuguese are modest and very friendly; sometimes I feel them very close to our way of lifestyle. And a marvellous hospitality!
Sunshine, nice and clear weather - olive - gardens and bark trees. All the colours are shinier, - special baroque churches, staircases and villas. Thank you for offering all these pleasant time. In our town and the surrounding villages we can make a very good use of what we learn at the meeting.

Rebeka Ertsey: Vouzela is a 'jewel-box', a historic town with Roman remains. Clean streets and buildings, windows with a lot of flowers, nice people around in town. I made friends with youngsters from Serbia.
Réka Tóth: It is wonderful that so many gifted pupils can draw pictures, plan paintings, express ideas we all have using our common language of art. I wish we could have a similar meeting to show our treasures for so many girls and boys from European countries.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok