2023. június 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bologna visszafordíthatatlan - Konferenciát rendezett az OKM a felsőoktatásban folyó többciklusú képzés első tapasztalatairól

2009. június 25.
2009. június 15-én rendezte meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja a Nemzeti Bologna Bizottsággal együttműködve A felsőoktatásban folyó többciklusú képzés első tapasztalatai című konferenciát Budapesten.
 
A rendezvényen a hazai felsőoktatás irányítói, illetve az országos felsőoktatási szakmai szervezetek (a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács, az Országos Kredittanács, a Nemzeti Bologna Bizottság és a Magyar Rektori Konferencia) vezetői értékelték a Bolognai Nyilatkozat céljainak magyarországi megvalósulását, a 2006-ban bevezetett többciklusú képzés első tapasztalatait. Az előadók egyetértettek abban, hogy a többciklusú képzésre történő átállás - összhangban a bolognai folyamatban résztvevő országokban végbement oktatási és képzésfejlesztési folyamatokkal - Magyarországon is megtörtént. A képzések tartalmi fejlesztése, az első kifutó évfolyamok után a tapasztalatok értékelése a felsőoktatási intézmények folyamatos, napirenden lévő feladata. Az előadásokat egy kötetlen szakmai vita követte, melynek keretében a felsőoktatási intézmények és munkaadói szervezetek képviselőit is szép számmal soraiban tudó mintegy száz fős hallgatóság a jelenlegi helyzet értékeléséről, a következő időszak feladatairól, s az ehhez kapcsolódó közös stratégia kialakításáról cserélt eszmét az előadókkal.
 
A konferencián elhangzott előadások:
 
Manherz Károly, az OKM felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára:
 
Csirik János, a Nemzeti Bologna Bizottság (NBB) elnöke:
 
Rudas Imre, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke:
 
Mang Béla, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács (FTT) elnöke:
 
Bazsa György, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke:
 
Bókay Antal, az Országos Kredittanács (OKT) elnöke:
 
Palásti Kovács Béla, a Nemzeti Bologna Bizottság (NBB) Képzési Albizottságának elnöke:
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok