2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A munkavédelmi oktatás helyzete a felsőoktatásban (2005. június 1.)

2005. június 1.
A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény végrehajtását az Országgyűlés és a Kormány rendszeresen felülvizsgálja, s a feladatokat a Munkavédelem Országos Programjában (MOP) határozza meg. A 2010/2003. (I.24.) Kormány határozat 5.5.a. pontja előírta, hogy "Át kell tekinteni, hogy a munkavédelmi képzési követelmények hogyan érvényesülnek a felsőoktatás gyakorlatában, és annak alapján megtenni a szükséges intézkedéseket a munkavédelem kellő hangsúlyának biztosítása érekében. A munka tartalma: felmérések, összegző megállapítások, intézkedés tervezetek előterjesztése."
 
Az Oktatási Minisztérium 2004 februárjában körlevelet intézett az összes felsőoktatási intézmény vezetőjéhez, felkérve őket arra, hogy a kiküldött kérdőív alapján számoljanak be az intézményben folyó munkavédelmi és a rokon területek oktatásának helyzetéről, valamint fogalmazzák meg javaslataikat. A 68 felsőoktatási intézménynek megküldött kérdőívre a 31 állami egyetem és főiskola mindegyike válaszolt, a 26 egyházi fenntartású intézmény 46%-a, a 11 alapítványi és magán intézmény 72%-a adott választ.
 
A felsőoktatási intézményektől beérkezett válaszok szakszerű értékelésére a minisztérium felkérte a Munkavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Kutatási-Oktatási Szakbizottsága Felsőoktatási Szakértő Csoportját, melynek vezetője dr. Kósa Csaba, tagjai pedig dr. Balla Rozália, dr. Hegedűs László, Mezei József és dr. Walcz Géza voltak. A feladat minisztériumi koordinációját dr. Agg Géza tanácsadó látta el.
 
A munkavédelmi oktatás helyzete a felsőoktatásban című összegzést 2004 őszén megvitatta a Munkavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság, 2005 márciusában pedig az Oktatási Minisztérium Munkavédelmi Munkabiztonsági Oktatási Bizottsága. A mellékelt tanulmány a viták során elhangzott vélemények, javaslatok figyelembe vételével készült. Az összegzés hasznos támpontot adhat a munkavédelem oktatásával kapcsolatban tanároknak, hallgatóknak, munkaadóknak, a képzéssel foglalkozó összes szakembernek. Most, amikor a bolognai folyamathoz kapcsolódóan új képzési dokumentumok készülnek a Bachelor és a Master szintekre egyaránt, figyelembe kell venni a biztonságos és egészséges munkavégzésre vonatkozó képzési szempontokat is. A tanulmánnyal kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat örömmel várjuk a geza.agg@nefmi.gov.hu címen.

Budapest, 2005. május 9.
Tisztelettel:
Dr. Mang Béla
felsőoktatási helyettes államtitkár

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok