2023. december 11.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

I. Válaszok az informatikai jellegű kérdésekre és néhány egyéb felvetésre

2004. július 27.

1) Mikorra készülnek el, és hogyan illeszkednek az oklevélmelléklet kiállításához használt informatikai programok?

 • A Neptun rendszer - a magyar mellett - már az angol nyelvű adatok adatbázisba való bevitelének lehetőségét is tartalmazza. Azokat az információkat viszont (pl. intézményhez és szakhoz tartozó adatok), amelyeknek az adatbázisba való bevitele nem biztosított, legyenek szívesek külön állományban (lehetőleg Word-ben) összegyűjteni.
 • Információink szerint mostanra az ETR program adatbázisába is betáplálhatók a magyar nyelvű oklevélmelléklethez szükséges adatok. Az angol nyelvű melléklet adatainak beviteléhez szükséges informatikai feltételek legkésőbb július végére jönnek létre. Az új program letöltésének lehetőségét a felsőoktatási intézmények számára biztosítjuk.
 • Az oklevélmelléklet szerkesztésére és kinyomtatására alkalmas informatikai program kidolgozása a befejezéshez közeledik; kipróbálása ezt követően várható; a tesztelés után – amint lehet – elérhetővé tesszük valamennyi felsőoktatási intézmény számára. Az első tesztek júliusban várhatók; egy korlátozottan hozzáférhető, úgynevezett "beta” változat kipróbálását szeptemberre tervezzük.
 • A Neptun rendszerben lévő hallgatói adatok XML fájlba történő kiemelésének informatikai feltételeit, a fejlesztést végző SDA Stúdió Kft. várhatóan július végére teremti meg. Erre, az oklevélmellékletet szerkesztő-nyomtató program használatának megkezdésével egyidejűleg lesz szükség.
 • Az ETR-ben lévő hallgatói adatok XML fájlba történő importálásának lehetősége várhatóan július végére valósul meg. Erre is az oklevélmellékletet szerkesztő-nyomtató program használatának megkezdésével egyidejűleg lesz szükség.

2) Mi a teendője azoknak az intézményeknek, amelyek nem a NEPTUN és az ETR rendszert használják?

Az oklevélmellékletet szerkesztő-nyomtató program az XML fájlba kivont adatokat dolgozza fel, amelyet a saját nyilvántartó rendszerből is ki lehet fejleszteni. A leírást a fejlesztéshez valamennyi, azt igénylő felsőoktatási intézmény rendelkezésére bocsátjuk. Ha a fejlesztés nem oldható meg, akkor a kézi szerkesztést tartjuk a legcélszerűbbnek, a szerkesztő-nyomtató program segítségével.

3) Milyen legyen az oklevélmelléklet formátuma, külső megjelenése?

Az oklevélmelléklet külső megjelenését, formátumát a nyomdai előállítású oklevélmelléklet nyomtatvány és a nyomtatóprogram által rákerülő nyomtatás határozza meg.

Az oklevélmelléklet-nyomtatvány két részből áll: borítólapból (dosszié) és belső lapokból.

A borítólap várhatóan 300 grammos törtfehér kartonlapból készül, B/3-as méretben, megfelelő nagyságúra vágva. A borítólapon a következők láthatók:

 • a dokumentum neve magyarul és angolul (Oklevélmelléklet, Diploma Supplement), díszes betűtípussal szedve,
 • a magyar címer nyomata,
 • az oklevélmelléklet tulajdonosának neve, amely a belső lapról olvasható le, a borítólapon vágott téglalap alakú "ablakon” keresztül,
 • a borító hátsó lapján két kör alakú kivágás készül, ahová nemzeti színű szalaggal beköthetők a belső lapok.

A borítólapba átlagban 3 darab A/4-es méretű, 100 grammos, törtfehér alapszínű, kétoldalas nyomású belső lap kerül. A belső lapon a következők láthatók:

 • két kör alakú kivágás, ahol a lapok összefűzhetők és beköthetők a borítólapba,
 • vízjel oklevélmelléklet szöveggel,
 • az oldalakon egyedi sorszámozás piros színnel,
 • a lapok minden oldalán keretnyomás, a keret vastagsága 0,4cm; a keret a kötési oldalon a lapszéltől 2 cm-re, a többi oldalon 1-1 cm-re helyezkedik el.

A nyomtató programot fejlesztő SDA Stúdió Kft. a fenti formátumú nyomtatványhoz igazodva alakítja ki a nyomtató programot. A nyomtatási tükör margója a kötési oldalon 3 cm, a többi oldalon 2-2 cm lesz. A nyomtató program tartalmi szempontból 2004. március 22-én kelt, 11.599/2004. számú minisztériumi körlevél 1. számú mellékletében foglaltakat tartalmazza.

4) A felsőoktatási intézmények részéről kik hitelesítsék az oklevélmellékletet?

Ezt az Oktatási Minisztérium nem kívánja meghatározni. Javaslatunk az, hogy mivel az oklevélmelléklet nem közokirat, a dékáni hivatal vagy a tanulmányi hivatal vezetője, esetleg más, az oktatási adminisztrációval közvetlenül foglalkozó, felelős személy végezze a hitelesítést. Az intézményi javaslatokban szereplő megoldást, vagyis a rektorhelyettesek megbízását, nem tartjuk indokoltnak.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok