2024. március 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fiatal Diplomások Életpálya Vizsgálata (FIDÉV), 2001.

2003. április 9.
A felsőoktatás egyik meghatározó - persze nem kizárólagos - funkciója a gazdaság szakemberigényének kielégítése. A végzős hallgatók oldaláról ugyanakkor a cél az, hogy a fiatal diplomások végzettségüknek és szakképzettségüknek megfelelő munkát kapjanak. A kereslet és kínálat megfelelése a munkaerőpiacon is optimális állapotot jelez, tehát a végzősök és a munkaadók érdekeinek egyidejű érvényesülését.

A felsőoktatás tömegesedésével még érzékenyebben kellett fordulnunk a végzős hallgatók munkaerő-piaci helyzetének változása felé. Ezért kezdte el a minisztérium évekkel ezelőtt a Fiatal Diplomások Életpálya Vizsgálata (FIDÉV) nevű projektet. A végzős hallgatók követésének célja, hogy a hallgatók, felsőoktatási intézményekbe jelentkezők, a felsőoktatási intézmények, a munkaadók és a minisztérium visszajelzést kapjanak arról, hogyan ítélik meg a végzettek munkaerő-piaci helyzetüket, elvárásaik teljesülését, a tanult ismeretek használhatóságát.

Az első kísérleti vizsgálat után az 1998-ban és az 1999-ben végzettek életpálya-követése valósult meg a FIDÉV keretében, a nappali tagozatos alapképzésre vonatkozóan. Most az 1999-ben végzettekre vonatkozó kutatás eredményét - összefoglalóját és táblázatait - mutatjuk be az érdeklődőknek.

A vizsgálatok folytatását tervezzük, ezért szívesen fogadjuk a tanulmánnyal kapcsolatos megjegyzéseket, javaslatokat is.

Dr. Veres Pál (pal.veres@nefmi.gov.hu)
Gerley Katalin (katalin.gerley@okm.gov.hu)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok