2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Összefoglaló a 2005. évi felsőoktatási jelentkezésekről

2005. március 31.
2005. február 15-éig mintegy 150 ezer jelentkező adott be több mint 380 ezer jelentkezési lapot az egyetemekre és főiskolákra. A jelentkezési lapok egy része már elektronikusan érkezett be a felvételi irodához, de a jelentkezők többsége idén még a hagyományos jelentkezési technikát választotta. A beérkezett központi jelentkezési lapok mintegy 97 %-át az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda már rögzítette, kb. 6 ezer olyan jelentkezési lap érkezett, amelynél valamilyen hiányosság vagy hiba van, így ezek korrekciója és feldolgozása még folyamatban van.

A 2005-ben beérkezett 150 ezer jelentkezési lap, mintegy 10 %-kal kevesebb, mint 2004-ben, ugyanakkor a jelentkezések száma bizonyos területeken nőtt, illetve a jelentkezések száma sokkal kisebb mértékben csökkent, mint a jelentkezőké. A tanulóviszonnyal rendelkező érettségizők száma 2005-ben, mintegy 93 ezer fő. Az eddig feldolgozott adatok alapján a jelentkezők számában mutatkozó 10 %-os csökkenéssel szemben a beadott jelentkezések száma csak 3-4 %-kal csökkent. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezők éltek azzal a lehetőséggel, hogy több helyre adhatják be a jelentkezési lapjukat. 2004-ben egy jelentkező átlagosan valamivel több mint 2 jelentkezési lapot adott be, 2005-ben viszont egy jelentkező közel 3 lapot küldött be a megadott határidőig.

A jelentkezők számának a csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az elmúlt években a felsőoktatási intézmények a továbbtanulásra alkalmas, jó felkészültségű pályázókat többségükben felvették államilag finanszírozott vagy költségtérítéses képzésre. Ennek következtében csökkent azoknak a száma, akik azért jelentkeztek újra felsőoktatási intézménybe, mert az előző években nem sikerült bekerülniük.

Ennek bizonyítékául szolgál többek között az, hogy a nappali alapképzésre a jelentkezők száma az átlagnál jóval kisebb mértékben csökkent, a beadott jelentkezések száma viszont az általános tendenciával szemben, több mint 3 %-kal nőtt. Csökkent viszont az esti, levelező és távoktatásos képzésre jelentkezők száma. Ezen belül már harmadik évben folytatódott az a tendencia, hogy a távoktatás iránti igény csökken. A távoktatásos alapképzésre jelentkezők száma néhány év alatt egyharmadára csökkent.

Első oklevelének megszerzéséért kíván tanulni mintegy 120 ezer pályázó, ők közel 340 ezer jelentkezést adtak be. Ez azt jelenti, hogy több mint 10 %-kal kevesebb jelentkező van, mint 2004-ben, viszont a jelentkezések száma közel azonos a tavalyival.

A felsőfokú szakképzésre pályázók száma tovább növekedett, mind a jelentkezők, mind pedig a beadott jelentkezések esetében 10-10 %-os növekedés tapasztalható. A felsőfokú szakképzéssel kapcsolatban fontos tudni azt is, hogy 2005-ben még a hallgatói jogviszony mellett, tanulói jogviszonyban is lehet a középfokú intézményekben folyó képzésekre jelentkezni.

A felsőfokú végzettségűek közül mintegy 13 ezren kívánják a második vagy sokadik oklevelüket megszerezni, és több mint 7 ezer főiskolai végzettségű pályázó jelentkezett kiegészítő képzésre, hogy egyetemi végzettséget szerezzen. A felsőfokú végzettségűek számára hirdetett képzések közül a levelező tagozatos képzések évek óta a legnépszerűbbek, oda idén is közel annyian jelentkeztek, mint az elmúlt években. Ezeknél a képzéseknél a jelentkezők száma mintegy 15 %-kal csökkent az előző évhez viszonyítva. Érzékelhető olyan tendencia, hogy a diplomások - munkahelyük igényeinek figyelembevételével - elsősorban a szakirányú továbbképzéseket részesítik előnyben, ahol rövidebb idő alatt tudnak a munka világában jól hasznosítható, speciális ismereteket szerezni. A felsőoktatási intézményekben évente mintegy 30 ezer fő tanul szakirányú továbbképzés keretében.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok