2022. június 27.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bővül a Diákhitel

2006. április 4.
A mai ülésén döntött a kormány a diákhitel rendszer bővítéséről. Szeptember elsejétől 10 százalék alá csökken a diákhitel kamata. A kamat mértéke a jelenlegi 10,22 százalékról 9,5 százalékra fog csökkenni.

Megnyílik a hallgatói hitel felvételének a lehetősége az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országokban tanulmányokat folytató magyar állampolgárok számára, elősegítve ezzel a hallgatói mobilitást, és a nemzetközi tapasztalatok megszerzését. Hallgatói hitelre vállnak továbbá jogosulttá a Magyarországon tanuló és munkaviszonyban álló, vagy önfoglalkoztató EGT állampolgárok, továbbá a letelepedési, vagy bevándorlási engedéllyel rendelkező személyek.

Az új rendelet alapján a magyar felsőoktatási intézmények hallgatói attól függetlenül vehetnek fel diákhitelt, hogy melyik képzési ciklusban folytatnak tanulmányokat, azaz a doktorandusz hallgatókra is kiterjeszti a rendelet a hitel igénybevételének a lehetőségét.

Változást jelent az eddigiekhez képest, hogy a felvehető hallgatói hitel összege differenciálttá válik: a 2006/2007. tanévtől az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók havi 30.000 Ft, míg a költségtérítéses hallgatók 40.000 Ft hitelt vehetnek fel, feltéve, hogy utóbbiak vállalják a magasabb, 8 százalékos törlesztési hányadot.

További előrelépést jelent, hogy az új rendelet megszünteti a diákhitel igénylésére vonatkozó 35. életévhez kötött korhatárt. Bevezeti ugyanakkor a 40. életévhez kötött korhatárt a törlesztés megkezdésére, valamint folyósítást korlátozó feltételként.
Az új rendelet alapján a jogosultsági idő egységesen 10 félév. Ha a képzési idő meghaladja a 10 félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de összesen legfeljebb 14 félév lehet.
A hitel felvétel lehetősége továbbra is biztosított a felsőfokú szakképzésben tanulmányokat folytatók számára.


Budapest, 2006. április 4.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok