2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A beágyazott rendszerektől az ambiens intelligenciáig - Hermann Kopetz professzor előadása

2004. szeptember 16.
"2004. október elején magyar-német szeminárium lesz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, amelynek témája az ambiens intelligencia. A két ország szakemberei a 2004. szept. 15-én aláírt magyar-német tudománypolitikai megállapodás értelmében létrehozandó infokommunikációs alkalmazott kutatóintézet közös kutatási programjáról folytatnak megbeszéléseket. A rendezvény alkalmából 2004. október 4-én, hétfőn 16.15-től From Embedded Systems to Ambient Intelligence (A beágyazott rendszerektől az ambiens intelligenciáig) címen nyilvános előadást tart Hermann Kopetz professzor (Ausztria).
 
Hermann Kopetz professzort - Dieter Rombach professzor (Kaiserslautern), Dr. Bélády László (USA), valamint Gordos Géza és Péceli Gábor professzorok (BME) társaságában - fogadja Dr. Boda Miklós, az NKTH elnöke is.
 
_____________________________________________
 
A rendezvény szorosan összefügg a tegnapi magyar-német tudománypolitikai megállapodás aláírásával (http://www.nkth.gov.hu/main.php?folderID=791&articleID=3811&ctag=articlelist&iid=1).
 
_____________________________________________
 
Meghívó

Több hónapos előkészítő munka után 2004. szeptember 15-én a Parlamentben Gerhard Schröder német kancellár és Medgyessy Péter miniszterelnök jelenlétében Edelgard Bulmahn német szövetségi oktatási és kutatási miniszter és Magyar Bálint oktatási miniszter tudománypolitikai megállapodást írt alá. A megállapodás értelmében német részről a Kaiserslauterni Egyetem és a kaiserslauterni Fraunhofer Kutatóintézet (Institute for Experimental Software Engineering), magyar részről a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Bay Zoltán Alapítvány újonnan létrehozandó infokommunikációs alkalmazott kutatóintézete vesz részt az első közös kutatási programban, amelynek a témája az ambiens intelligencia és alkalmazásai.
Az ambiens intelligencia (környezeti vagy szórt intelligencia, röviden AmI) célja az emberi környezetben fellelhető információk hatékony kihasználása. Egy AmI rendszer különböző érzékelők (szenzorok) együttműködésére épül. A mindennapi használati tárgyakba épített szenzorok az embernél gyorsabban képesek észlelni a környezet kismértékű változásait. Az AmI a mindennapi élet különböző területein javíthatja az emberi hatékonyságot: a járműiparban, a közlekedésben a gyors információcserét, a szabadidő eltöltése közben a közös érdeklődésűek kapcsolattartását segítheti. Ebből a rövid leírásból is látható, hogy egy sikeres AmI rendszer létrehozásához a különböző tudományterületeken, pl. a távközlésben, informatikában, autóiparban, elektronikában, egészségügyben dolgozók együttműködése szükséges.
 
A német és a magyar partnerek a kutatás-fejlesztési tevékenység szakmai előkészítésére 2004. október 4-én és 5-én közös szemináriumot tartanak Budapesten. A szeminárium kiemelkedő eseménye Hermann Kopetz professzor (Ausztria) nyilvános előadása. Az angol nyelvű előadás címe From Embedded Systems to Ambient Intelligence.
 
A nyilvános rendezvény tervezett programja:

 
16.00-16.05
Opening (László Bélády)
16.05-16.15
Background of the Workshop and the German-Hungarian cooperation (Dieter Rombach)
16.15-17.15
From Embedded Systems to Ambient Intelligence (Hermann Kopetz)
17.15-17.30
Discussion
17.30-18.00
Introducing the competence groups and their planned activities
 
Helyszíne: BME informatika épület, IB.025-ös előadóterem (Bpest, XI. Magyar tudósok útja 2. Megközelíthető a Petőfi híd budai hétfőjétől dél felé, kb. 10 perces sétával.)
 
Időpontja: 2004. október 4-e, hétfő 16.00 órától kb. 18.00-ig.
 
 
A nyilvános rendezvényre Önt és munkatársait tisztelettel meghívjuk.
Kérjük, hogy részvételi szándékáról elektronikus levélben tájékoztassa Simon Csabát, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének munkatársát: simon@tmit.bme.hu.

Budapest, 2004. szeptember 15.
A szervezők
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok