2024. március 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

EURYDICE tanulmány a bolognai folyamatról

2007. június 1.
A bolognai folyamat nemzeti trendjei alcímmel jelent meg 2007 májusában az EURYDICE (Európa Oktatási Információs Hálózata) Fókuszban az európai felsőoktatás szerkezete című kiadványa, mely a Bolognai Nyilatkozatot aláíró 45 ország felsőoktatási rendszerét mutatja be a bolognai folyamat tükrében, a 2006/2007-es referenciaévben.

Az Eurydice vizsgálata szerint kilenc ország teljesítette eddig maradéktalanul a három fő cikluson (alap-, mester- és doktori képzés) alapuló felsőfokú képzési rendszer, a kreditrendszer és az oklevélmelléklet bevezetése terén a kitűzött célokat. A három cikluson alapuló rendszert szinte valamennyi ország bevezette. Az országok fele a bolognai folyamat három központi eleme közül legalább kettőt megvalósított.

A kiadvány országonként is tartalmazza a bolognai célok megvalósulásának aktuális helyzetét. Magyarországon 2004 decemberében fogadták el a három fő cikluson alapuló rendszert, és már szinte az összes terület átállt erre. Kivétel többek között az orvosok, gyógyszerészek, fogorvosok, jogászok és állatorvosok képzésénél van.

A kiadvány anyagának magyar szakértője Dr. Cser Erika volt, koordinátora pedig Demeter Dóra. A publikáció német és francia nyelvű változata a nyár folyamán jelenik meg.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok