2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Módszertani segédlet a végzett hallgatók intézményi pályakövetési rendszerének kialakításához, 2007.

2007. november 8.
A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény a végzett hallgatók pályakövetési rendszerével kapcsolatban a következő szabályokat tartalmazza:
  • 34. § (6) bekezdés: A felsőoktatási intézmények - önkéntes adatszolgáltatás alapján - ellátják a pályakövetés feladatait, amelynek keretében figyelemmel kísérik azoknak a munkaerő-piaci helyzetét, akik náluk szereztek bizonyítványt, oklevelet.
  • 53. § (6) bekezdés: A Kormány - az esedékesség évét megelőzően évenként állapítja meg az új belépők létszámkeretét az egyes képzési területek és a képzés munkarendje szerint. A Kormány döntését a munkaerő-piaci szereplők e törvényben meghatározottak szerinti bevonásával, a munkaerő-piaci előrejelzések, a pályakövetési rendszer tapasztalatainak, a diplomás munkanélküliség helyzetének értékelésével hozza meg, azzal a megkötéssel, hogy figyelembe kell venni a döntéshozatal évében benyújtott jelentkezések számát. Az előző évhez képest biztosított létszámkeret növelése, illetve csökkentése - adott képzési területen belül - nem haladhatja meg a tíz százalékot.
  • 103. § ab) pont: Az oktatási miniszter felsőoktatás-szervezési feladatai: működteti a végzett hallgatók pályakövetési rendszerét.
  • 130. § (4) bekezdés: A képzési támogatás a pályakövetési rendszer értékelése alapján legfeljebb tíz százalékkal csökkenthető, illetve növelhető.
  • 156.§ (2) bekezdés: A felsőoktatási intézmények a 2006. szeptember 1-jétől induló tanévtől kezdődően vezetik be a pályakövetés rendszerét
Tárcánk módszertani segédletet dolgoztatott ki, amellyel segítséget kíván nyújtani a felsőoktatási intézmények számára a végzett hallgatók pályakövetési rendszerének kiépítéséhez. A segédletet bemutattuk a 2007. április 16-án, a Hadtörténeti Múzeumban megrendezett Felsőoktatási Fejlesztési Tájékoztató Konferencián. A segédlet és a konferencia anyagai az alábbiakban olvashatók.

A "Diplomások Pályakövetési Rendszere" című módszertani segédlet itt olvasható.

A Felsőoktatási Fejlesztési Tájékoztató Konferencia dokumentumai megtalálhatók a www.okm.gov.hu/fejlesztesikonferencia címen.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok