2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
Fórum » Felsőoktatás
 
Tisztelt Fórumozók!
 
Technikai okok miatt átmenetileg lezártuk a fórumot, de hamarosan újraindítjuk. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
 
Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az általunk leírt szakmai vélemény nem kötelező erejű. Az Alkotmánybíróság a 60/1992. (XI. 17.) AB határozatában kifejtette, hogy a minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása alkotmányellenes, ezért ahhoz semmiféle joghatás nem fűződik, és arra bíróság vagy más hatóság előtt hivatkozni nem lehet.
 
A szerkesztők
 
  
 35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  
  
subaru545 üzenete
2008.06.04. 11:28
Tisztelt Szerkesztőség!
Kérdésem a következő volna: 42 éves vagyok, Szent István Egyetem GTK karára (kereskedelem és marketing) 2009 februárban induló Bsc képzésre szeretnék jelentkezni. 2002-ben érettségiztem. Kérdésem az volna, hogy a nyelvvizsga mentesség vonatkozik-e erre az esetre, tehát felvételem esetén végzéskor nyelvvizsga nélkül megkaphatom-e a diplomát? Illetve ez a nyelvvizsga mentesség minden felsőoktatási intézményre , karra, szakra érvényes? Illetve szükségszerű-e újra érettségiznem?
Válaszukat előre is köszönöm!
A Szerkesztők üzenete
2008.06.04. 10:42

Tisztelt "Kolagnarr"!

Ha államilag támogatott képzésben tanult, tanulmányait abbahagyja és egy új felsőoktatási intézménybe, szakra - vagy akár ugyanannak az intézménynek, ugyanarra a szakjára - felvételt nyer, akkor az új szak képzési és kimeneti követelményében meghatározott félévszámból levonják azokat a féléveket, amelyeket korábban már államilag támogatott képzésben elhasznált, és a maradék ideig lehet államilag támogatott hallgató.

Üdvözlettel:
Dr. Bakos Károly
vezető főtanácsos
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2008.06.04. 10:35
Tisztelt "csicsike "!

A részvizsgák közötti időhatár 2000. január 1-jével megszűnt. A másik rész bármikor letehető.
 
Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit
idegen nyelvi koordinátor
 
A Szerkesztők üzenete
2008.06.04. 10:34

Tisztelt Manon!

Azon hallgatók, akik 2006. december 31-e után létesítettek hallgatói jogviszonyt költségtérítéses képzésben, már nem válhatnak költségtérítés-mentessé TGYÁS, GYED, GYES vagy GYET alatt sem. Ebből következően Önnek a költségtérítést végig fizetnie kell a költségtérítéses tanulmányai alatt. Ez alól csak akkor mentesülhet leghamarabb másodéves hallgatóként, ha a legrosszabbul teljesítő államilag támogatott hallgatók helyére (max. 15 %) Ön be tud kerülni a kiváló – előző 2 félévi – tanulmányi eredménye alapján.

Üdvözlettel,
a szerkesztők

macski üzenete
2008.05.31. 22:10
Tisztelt Szerkesztők!

Német nyelvtanárként dolgozom egy általános iskolában,2002-ben diplomáztam. Jelenleg GYES-en vagyok, angolul tanulok, megszereztem a középfokú C típusú nyelvvizsgát. Szeretném megtudni, hogy nyelvtanárként, ha szeretnék egy másik idegen nyelvet tanítani, elegendő-e a felsőfokú C típusú nyelvvizsga? (ált.iskolában tanítanék)Vagy el kell-e végeznem az angol nyelvtanári szakot, mert az átképzős rendszer megszűnésével, emelt szintű érettségit kell tenni és a bolognai rendszer 3 +2 év, szóval újabb 5 év egyetem, semmit nem jelent egy nyelvtanári diploma e szempontból? Mert a metodika, módszertan szerintem ugyanaz.
Köszönöm előre is válaszukat!!
Sürgős lenne!!!!!!!!!!!
Mary68 üzenete
2008.05.31. 13:54
Tisztelt Szerkesztőség!
A kérdésem 2002. szeptemberében kezdtem főiskolai tanulmányaimat. Ez év februárjában töltöttem a 40. évemet. Ez év júniusában államvizsgázom. Lehetséges-e nyelvvizsga mentességet kérnem. Mi az eljárás, mely törvény vonatkozik reám nézve. Várom mielőbbi válaszukat!
Tisztelettel: Marika
marianna21 üzenete
2008.05.30. 19:09
Tiszelt Szerkesztőség!
Azt szeretném megkérdezni, van-e lehetőség arra, hogy a diploma megszerzéséhez szükséges sikeres szakmai nyelvvizsga díját visszaigényelhessem. Azt tudom, hogy az érettségizőknek van erre módjuk, de azt nem, hogy ez a felsőoktatási intézmények hallgatóira is vonatkozik-e.
Várom mielőbbi válaszukat!
Tisztelettel: Marianna
Mary68 üzenete
2008.05.30. 16:15
Tisztelt Szerkesztőség!
Az lenne a kérdésem, hogy 2002. szeptemberében kezdtem el a főiskolai tanulmányaimat, júniusban államvizsgázom. Lehetséges-e nyelvvizsga mentességet kérnem. Mi az eljárás menete, mely törvény vonatkozik reám nézve?
Várom válaszukat, tisztelettel Szné Marika
Sallai Éva üzenete
2008.05.30. 10:01
Tisztelt Szerkesztőség!
2004-ben kezdtem meg főiskolai tanúlmányaimat 37évesen,júniusban államvizsgázok 41évesen.Azt szeretném tudni kérhetek-e nyelvvizsgára mentességet.Mit tehetek ennek érdekében?
Várom mielöbbi válaszukat!
Tsztelettel:S Éva
zola1000 üzenete
2008.05.27. 12:57
Tisztelt Szerkesztőség!

Olvastam egy válaszukban hogy
"Sikeres záróvizsga után nincs határidő a nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatására, a korábbi rendelkezést a felsőoktatási törvény eltörölte."
Szeretném megkérdezni, hogy ez érvényes a 2004-ben tett záróvizsgázókra is?
Munka mellet most lett csak időm keményebben nekilátni a nyelvvizsga felkészüléshez. Egyik ismerősöm azt mondta, hogy igaz hogy nincs határidőm a nyelvvizsga bemutatásához,
de vigyázzak, mert elévül diplomám 5 éven túl.
Kérdésem az volna igaz, hogy elévül az át nem vett diploma? Ebben az esetben super intenzív nyevtanfolyamot kell választanom.

Válaszukat előre is köszönöm!
l.dorisz üzenete
2008.05.20. 12:53
Tisztelt szerkesztőség!

Az lenne a kérdésem, hogy Gyes,Gyed,Gyás alatt kell e fizetni a főiskolán másoddiplomás képzésért, vagy jár valamiféle támogatás?

Köszönettelrapnike üzenete
2008.05.18. 16:46
Tisztelt Szerkesztőség!
Nappali tagozatos diák vagyok a Semmelweis Egyetem Általámos Orvosi Karának Egészségügyi szervező (Bsc) szakán 2007 szeptembere óta. Eredetileg a Fogorvostudományi Karra készültem, de a felvételi pontszámom sajnos nem volt elegendő a sikeres felvételhez. Idén nem jelentkeztem újra, különböző okok miatt, de 2009-ben tervezem a jelentkezést (esetleg a javító érettségit).
A fogorvos képzés 10 féléves, de osztatlan, én úgymond 2 félévet már "elhasználtam" az alapképzésből. Gondolkodom rajta, hogy folytssam-e a 2008/2009-es tanévben a szakomon (mert ugye az akkor már 4 félév), vagy passziváltassam magam (ha jól tudom, a passzív félévek száma nem számít bele a finanszírozott félévekbe)... Ha folytatnám a szakot, akkor ha államilag finanszírozottosztatlan fogorvos képzésre felvesznek, akkor mindenképp ki kell fizetnem a fogorvosi szakon eltöltött utolsó 2 félévem költségeit? Vagy mindenképp passziváltatnom kell a következő féléveimet az egészségügyi szervező alapképzéses szakon? (persze amennyiben nem szándékozom 3 milliót fizetni a FOK-on...)
Csak mert olvastam, hogy egy szinten csak egyoklevél szerezhető meg államilag finanszírozott formában. Hogyan értelmezzem ezt? Egy alapképzés és egy mesterképzés vagy például egy alapképzés és egy osztatlan képzés külön szintnek számít?
Szíves segítségüket előre is tisztelettel megköszönöm!
manon üzenete
2008.05.08. 18:37
Válasz és kritika: Kell fizetni. Ha kell, akkor ki fogja kifizetni a Gyes-en lévő, több terhet viselő (lakáshitel, gyerek, TANULNI VÁGYÁS stb.), azonban nem kereső (GYES, stb.) nő költségtérítését? Vagy ne akarjon egy nő 2 diplomát, mert az első után ha gyereket akar hátrányos helyzetbe kerül (2-8 pont semmi a több millió forint kiadáshoz képest)? Mi történik, akkor, ha első diplomája a mai helyzetet ismerve és előrelátva, a jövőben sem piacképes? Ekkor a nő úgymond a gyerek mellett önszántából, belátva helyzetét átképezné magát ("mielőtt még a munkaügyi központ") márcsak a gyerek későbbi jobb eltarthatósága érdekében, egyben tompítva a többszörös egzisztenciális szint-csökkenést vagy hajszoljuk a férjet, hogy eleve sokat keressen, de most aztán még sokkal többet - ami végeredményben egészségügyi problémákat okoz, a férj ebben az esetben hamarabb válhat csökkent munkaképességűvé és terheli az egészségügyi rendszert, de kevesebbet kell még ígyis rá költeni, mert hamarabb meghal. Egyébként a második diploma után fizetendő tandíj nagyon liberális alapgondolat lenne és támogatnám is, de a fenti esetben abszolút hátrányokat okoz. A végső megoldás az, hogy GYES,GYED, stb. alatt ne tanuljon a nő, csak utána - munka és az ovi között, ha már ki tudja fizetni a több millió forintot.... Akkor végülis ebből a szempontból majdnemhogy diszkriminál a jelenleg fennálló rendszer. Hangsúlyozom itt nem a 2-8 pont segít. Ebben az esetben kizárólag ezzel az anomáliával vitatkozom és nem néztem más hátrányos helyzetű célcsoportokat.
manon üzenete
2008.05.08. 17:55
Tisztelt Szerkesztőség!

Ha 2008-ban felvételt nyertem és szeptemberre 6 hónapja áldott állapotban lennék, de nem vagyok még szülési szabadságon (szeptemberben), akkor kell-e tandíjat fizetni vagy nem? (költségtérítéses képzésben).

Manon
csicsike üzenete
2008.05.07. 11:52
Tisztelt Szerkesztőség!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2006-ban végeztem Vácot és a nyelvvizsgám csak egyik része van meg. Érvényes e még a 2 éves határidő, és utána tényleg elveszítem a diplomámat vagy ez már nem létezik? Válaszát előre is köszönöm!
A Szerkesztők üzenete
2008.05.05. 12:41
Tisztelt "gabi13"!
 
A felsőoktatási törvény valóban 12 félévet biztosít arra, hogy valaki államilag támogatott képzésben folytassa a tanulmányait. Ugyanakkor a törvény azt is szabályozza, hogy egy szinten csak egy oklevél szerezhető meg államilag támogatott formában. Azt, hogy egy szakon hány félévet lehet eltölteni, azt a képzési és kimeneti követelmények határozzák meg.
 
Ön a levelében azt írja, hogy felvételizett egy alapképzési szakra. Ezen a szakon Ön a szakra meghatározott képzési időnek megfelelő számú államilag támogatott félévig tanulhat, természetesen levonva belőle azokat a féléveket, amelyeket már államilag támogatott képzésben eltöltött.
 
Üdvözlettel,
a szerkesztők
A Szerkesztők üzenete
2008.05.05. 12:39
Tisztelt "hb1"!
A felsőoktatási törvény valóban 12 félévet biztosít arra, hogy valaki államilag támogatott képzésben folytassa a tanulmányait. Ugyanakkor a törvény azt is szabályozza, hogy egy szinten csak egy oklevél szerezhető meg államilag támogatott formában. Azt, hogy egy szakon hány félévet lehet eltölteni, azt a képzési és kimeneti követelmények határozzák meg.
 
Ön a levele alapján 6 félévet eltöltött államilag támogatott képzésben és most jelentkezni akar egy másik szakra, alapképzésre. Ebben az esetben az a szabály, hogy az alapképzés 6 féléves képzési idejéből le kell vonni az Ön által már "elhasznált" 6 félévet, így csak költségtérítéses képzésben tanulhat.
 
A levelében arról is ír, hogy létezik egy olyan szabály is, hogy a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott időnél 2 félévvel többet lehet felhasználni államilag támogatott képzésre. Ebben igaza van, azonban ez csak azokra vonatkozik, akik államilag támogatott formában kezdhetik meg tanulmányaikat és valamilyen oknál fogva, figyelembe véve a kredit rendszerű képzés sajátosságait, több idő szükséges a számukra. Újonnan felvételizőként ezzel a lehetőséggel nem tud élni.
 
Üdvözlettel,
a szerkesztők
evarga. üzenete
2008.05.01. 19:09
Tisztelt szerkesztők!
A fiam főiskolai szakra szeretne jelentkezni, hogyan tudja igénybevenni a többletpontokat dyslexiára való tekintettel? (Megyei Nevelési Tanácsadó adta ki a szakvéleményt, még az általános iskolában).
PDora üzenete
2008.04.22. 13:17
Tisztelt Szerkesztőség!

A segítségét kérem.
Felvételizni szeretnék pszichológia szakra, de a változott érettségi-felvételi követelményrendszer miatt nem látom át a "hogyan továbbot".
A kérdéseim:
1. Ha rendekezem egy magyar bölcsész és tanár diplomával, akkor a diplomát és/ minősítését elfogadják-e emeltszintű magyar érettségi eredménynek? Vagy ekkor is mindenképpen két tárgyból (a választott egyik tehát a magyar lenne) kell felvételizni?
2. Abban az esetben, ha rendelkezem MA-végzettségű pedagógusi diplomával, akkor lehetséges egyből a jelentkezés pszichológia MA-ra? (A képzési ág szerint egyeznek a szakok.)
3. Pedagógus továbbképzésért (individuálpszichológia bátorító pedagógiai szempontból, egyetemen végzem), lehet többletpontot kapni?
4. Nincsenek már egyáltalán diplomás képzések? Csak alapképzésre tudok jelentkezni ezentúl és x év után újraérettségizni hozzá? És mindenképpen csak költégtérítésesre?

Nagyon köszönöm a válaszokat előre is,
minden jót:
Dóra
Kolagnarr üzenete
2008.04.21. 21:57
Tisztelt Szerkesztőség!

Nappali tagozatos diák vagyok 2006 óta. A BMF könnyűipari mérnök szakán vagyok bsc rendszerben, államilag finanszírozottan. A kérdésem az lenne, hogy ha megszüntetem hallgatói jogviszonyomat a főiskolán, és egy év múlva újra felvételizek ugyanoda, akkor az államilag finanszírozott féléveim száma újraindul, vagy onnan számolják tovább, ahol abbahagytam?

Válaszukat előre köszönöm!
A Szerkesztők üzenete
2008.04.15. 12:45
Kedves Zoé!

Kérdésére a választ az előző hozzászólásban megtalálja.
 
Üdvözlettel,
a szerkesztők
A Szerkesztők üzenete
2008.04.15. 12:11

Tisztelt "Fibike"!

Sikeres záróvizsga után nincs határidő a nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatására, a korábbi rendelkezést a felsőoktatási törvény eltörölte.
Nyelvvizsga-kötelezettség alól két esetben lehet felmentést kérni:

1. ha általános nyelvvizsga a követelmény, akkor azok, akik 2003. szeptemberében vagy utána kezdték meg tanulmányaikat és a beiratkozás naptári évében betöltik 40. életévüket, mentesnek a nyelvi követelmény teljesítése alól,

2. tanulási problémával küzdők – igazságügyi orvos-szakértői igazolás birtokában – kérhetik részleges vagy teljes felmentésüket a nyelvi követelmény teljesítése alól a felsőoktatási intézmény vezetőjéhez címezve.

Üdvözlettel:
Dr. Sárvári Judit
idegen nyelvi koordinátor

Gyuri3610 üzenete
2008.04.10. 18:46
Tisztelt Szerkesztőség!

Másod éves andragógia szakos diák vagyok. Ebben a félévben egy összegben megkaptam 2 havi ösztöndíjamat. Ezt most visszakövetelik, mondván új rendelet van az ösztöndíjjal kapcsolatban. Ha nem fizetjük ki akkor nem mehetünk el vizsgázni.
Ez jogos?
KÉRLEK MIELŐBB VÁLASZOLJATOK.
Gyuri3610 üzenete
2008.04.10. 18:46
Tisztelt Szerkesztőség!

Másod éves andragógia szakos diák vagyok. Ebben a félévben egy összegben megkaptam 2 havi ösztöndíjamat. Ezt most visszakövetelik, mondván új rendelet van az ösztöndíjjal kapcsolatban. Ha nem fizetjük ki akkor nem mehetünk el vizsgázni.
Ez jogos?
KÉRLEK MIELŐBB VÁLASZOLJATOK.
Gyuri3610 üzenete
2008.04.10. 18:45
Tisztelt Szerkesztőség!

Másod éves andragógia szakos diák vagyok. Ebben a félévben egy összegben megkaptam 2 havi ösztöndíjamat. Ezt most visszakövetelik, mondván új rendelet van az ösztöndíjjal kapcsolatban. Ha nem fizetjük ki akkor nem mehetünk el vizsgázni.
Ez jogos?
KÉRLEK MIELŐBB VÁLASZOLJATOK.
hb1 üzenete
2008.04.10. 17:24
Tisztelt Szerkesztők!
Államilag finanszírozott angol-informatikatanár szakon tanulok 2005 óta(azaz most kezdem a 6. félévemet). Mivel az angol szakon teljesen megakadtam, de nem lehet leadni, ezért úgy döntöttem átmegyek egy másik szakra, a programtervező informatikusra(ami bsc-s szak). Megkérdeztem erről a dékánhelyettes urat aki a proginfo szak szakfelelőse. Elmondta hogy kérvénnyel át tudok jelentkezni, és azt is hogy kb. milyen tárgyakat tudok beszámíttatni.

Ami a lényeg, azt mondta a tanár úr, hogy mivel már 6 félévet jártam államilag finanszírozottra és a proginfó szak képzési ideje csak 6 félév, ezért csak költségtérítésesre mehetek át(tisztában vagyok azzal hogy nem kötelesek átvenni államilag finanszírozottra, de azt is mondta a tanár úr, hogy ha újrafelvételizek akkor is ugyanez a helyzet). Én eredetileg úgy képzeltem, hogy ha összesen 12 félév lehet a támogatás, akkor a maradék 6 félévet felhasználhatom egy új képzésre is. Ám ha úgy van hogy akkor a bsc képzésre vonatkozó képzési idő számít, akkor sem értem teljesen, mert azt olvastam szabályzatban, hogy a képzési időnél 2 félévvel több lehet államilag finanszírozott. Így elvileg nem 8 félév ha 6 féléves a képzés, és akkor 2 félévben még elvileg támogatott lehetne a képzésem, nem?
Akkor most ez hogy van?
gabi13 üzenete
2008.04.09. 22:10
Tisztelt Szerkesztők!
Egy olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 2004-ben kezdtem meg tanulmányaimat főiskolai szakon. Sikertelen vizsga miatt nem tudtam folytatni tanulmányaimat, ezért 2007-ben újrafelvételiztem Ba szakra. Az lenne a kérdésem , hogy akkor az állam ebben az esetben is 12 félévet finanszíroz, levonva az eddig lejárt félévek számát?
Köszönettel: Gabi
Zoé79 üzenete
2008.04.09. 20:56
Tisztelt Szerkesztőség! A kérdésem az lenne, hogy 2007. júniusában államvizsgáztam. Diplomát nem kaptam, mert nincs nyelvvizsgám. 29 éves vagyok. A kérdésem az lenne, hogy van-e jogszabály a nyelvvizsga letételének időkorlátjára vonatkozólag, azaz hogy meddig kell teljesítenem ezt a kötelezettséget?
Köszönettel: Zoé
tothyvett üzenete
2008.04.09. 13:38
Tisztelt Szerkesztők!

Ugyazaz a kérdésem lenne mint Gyuri3610-nek! Én is Tessedik Sámuel Fősikolán tanulok (békéscsabai székhely) mint pénzügyes! Szeretném tudni, hogy teljesítmény alapú ösztöndíjazás módosított törvénye (jogszabálya) mikor lépett életbe? Tudomásom szerint 2007.04.07-én, nálunk viszont most helyezték hatályba és visszakövetelik a kiküldött ösztöndíjakat! Lehetséges-e az, hogy visszamenőleg kérjék tőlünk, illetve ez törvényes-e?

Tisztelettel: Tóth Ivett
Gyuri3610 üzenete
2008.04.08. 20:43
Sziasztok.

Óriási gondban vagyok és szeretném a segítségetek kérni.
Másodéves andragógus vagyok a békéscsabai TSF fősulin.
Ma közölték velünk hogy a tanúlmányi ösztöndíjunkat amit eddig kaptunk fizessük vissza május 13-ig (ez két hónapi díj)
Külömben nem vizsgázhatunk.

Szerintetek ez jogos?
Hol lehet ennek utánna kérdezni

Előrre is köszi
  
 35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  
  

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok