2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Esélyegyenlőségi szakembereket képzett ki az OKM

2007. december 18.
A közoktatási intézmények és fenntartóik közoktatási esélyegyenlőségi programjainak elkészítésében és mentorálásában kapnak fontos szerepet azok az esélyegyenlőségi szakemberek, akiket az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) képzett ki.
A frissen végzett esélyegyenlőségi szakértők tanúsítványait Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter adta át.

Arató Gergely, az OKM államtitkára, Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Borovszky Tímea, a tárca Roma Integrációs Titkárságának vezetője az ünnepségen Fotó: Gordon Eszter
Arató Gergely, az OKM államtitkára, Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Borovszky Tímea, a tárca Roma Integrációs Titkárságának vezetője az ünnepségen (Fotó: Gordon Eszter)

A minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek és a roma gyermekek jobban hozzáférjenek a minőségi oktatáshoz. Cél az, hogy csökkenjen az iskolai szegregáció, és javuljanak az alacsony óvodáztatási arányok.

A szükséges szabályozási feltételek megteremtése mellett a tárca a lehető legszélesebb körben kívánja érvényesíteni a szegregációmentesség, valamint az esélyegyenlőség elveit. Így minden közoktatási fejlesztésnek figyelembe kell vennie ezeket a szempontokat.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv révén 2007 és 2013 között több százmilliárd forintos uniós fejlesztési forrás nyílik meg a magyar közoktatási rendszer tartalmi és infrastrukturális megújulására.

E forrásokhoz való hozzáférés kapcsán szintén elengedhetetlen, hogy a fejlesztések zárják, és ne növeljék az ollót a szegény hátterű és a tehetősebb gyermekek iskolai teljesítménye között. A közoktatási forrásokra pályázóknak a tárca útmutatója alapján kidolgozott esélyegyenlőségi helyzetelemzést és programot kell majd megalkotniuk.

Fotó: Gordon Eszter

Ehhez nyújtanak majd segítséget a szaktárca által kiképzett szakértők. Elsősorban azokon a településeken, ahol van legalább egy olyan intézmény, amelyben az átlagosnál magasabb a szegény gyermekek aránya, az esélyegyenlőségi szakemberek segítenek a fenntartóknak és intézményeknek a helyzetelemzések elkészítésében, valamint a programok mentorálásában.

Az elmúlt fél év alatt - több periódusban - összesen 81 esélyegyenlőségi szakértő kiképzésére került sor. A jelöltek a különböző tréningeken elsajátították a munkájukhoz szükséges tárgyalási, módszertani és kommunikációs készségeket.

A szakemberek a képzés végére birtokába kerültek az egyenlő bánásmód követelményével és az esélyegyenlőség biztosításával kapcsolatos jogszabályi ismereteknek, illetve a közoktatás rendszerével, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű és roma tanulók helyzetével kapcsolatos ismereteknek is.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok