2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felhívás! Hátrányos helyzetű fiatalok főiskolai, egyetemi tanulmányait elősegítő program

2005. december 22.
Az Oktatási Minisztérium (OM) egységes, egymásra épülő, az óvodától a diplomáig tartó esélyteremtő rendszerének egyik fontos eleme a "Szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait elősegítő" program. Az OM. programot 2005-ben hirdette meg, melynek segítségével 270 felvételiző került be a felsőoktatási intézményekbe.
Az Oktatási Minisztérium 2006-ban újra meghirdeti a "Szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait elősegítő programot. A felsőoktatási intézmények felvételi eljárásainak általános szabályairól szóló 269/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet 19/A. §-a szabályozza a hátrányos helyzetű fiatalok felvételét. Annak a hátrányos helyzetű fiatalnak, aki költségtérítéses képzésre nyer felvételt, az oktatási miniszter engedélyezheti az államilag finanszírozott képzésben történő tanulmányait, illetve, ha az adott intézményben nincs költségtérítéses képzés, az érintett fiatal a szak, szakpár államilag finanszírozott ponthatárának legalább 80%-ával, de legalább 78 ponttal felvételt nyerhet. Az így felvehetők száma összesen nem haladhatja meg a Kormány által jóváhagyott évente felvehető államilag finanszírozott összlétszám 3 %-át.

A rendelet szerint hátrányos helyzetűnek minősül az a jelentkező, aki
  • középfokú tanulmányai során átmeneti, vagy tartós nevelésben vett, vagy állami gondozott volt, vagy
  • középfokú tanulmányai során rendszeres gyermekvédelmi támogatásban, illetve kiegészítő családi pótlékban részesült, és a törvényes felügyeletet gyakorló szülők tanulmányaikat legfeljebb az iskola 8. évfolyamán fejezték be.
A kedvezményes bejutás lehetőségén túl az így felvett hallgatókat mentori rendszer segíti tanulmányaik során, hogy kezdeti hátrányaikat leküzdjék, behozzák lemaradásukat.

Az alábbiakban néhány gyakorlatias tanáccsal szeretnék szolgálni arra vonatkozóan, hogy megkönnyítsük, és átláthatóvá tegyük a jelentkezést azon tanulók/jelentkezők számára, akik igénybe szeretnék venni ezt a lehetőséget.

Az Oktatási Minisztérium a "B" típusú intézményi jelentkezési lap kitöltésére vonatkozóan javasolja, hogy az a jelentkező, aki a hátrányos helyzetűek felsőfokú tanulmányait elősegítő program segítségével szeretné főiskolai/egyetemi tanulmányait elkezdeni, jelölje meg mindkét rubrikát. Elsőként az "államilag finanszírozott (Á) képzésre kívánok jelentkezni", másodikként a "költségtérítéses (K) képzésre kívánok jelentkezni" részt jelölje meg.
 


 
A "B" típusú intézményi jelentkezési lap "Egyéb közlendők" c. rovatában, illetve a mellékelt kérvényben röviden vázolni kell a jelentkező családjának anyagi helyzetét, csatolni kell a szülők/törvényes képviselők iskolai végzettségéről szóló nyilatkozatot, a kiegészítő családi pótlékra jogosultságot igazoló jegyzői nyilatkozatot. Azon tanulóknak, akik középfokú tanulmányuk során átmeneti, vagy tartós nevelésben, vagy állami gondozásban voltak, az ezt igazoló hivatalos dokumentumokat kell mellékelniük.


A jelentkezési lapok postai feladási határideje: 2006. február 15.


A programmal kapcsolatos bővebb információt az OM Hátrányos Helyzetű és Roma Gyermekek Integrációjáért Felelős Miniszteri Biztos Hivatalának munkatársától: Szegedi Dezsőtől (email: dezso.szegedi@okm.gov.hu, Tel: 06-1-473-7017) kaphatnak

Az Oktatási Minisztérium bízik abban, hogy a hátrányos helyzetűek felsőfokú tanulmányait elősegítő program segítségével sikerül nagyobb esélyt biztosítani azon fiatalok számára is, akiknek eddig nem, vagy kevesebb esélye volt arra, hogy diplomát, és ezen keresztül pedig jobb társadalmi, munkaerő-piaci státust szerezzenek.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok