2024. február 26.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kedves Olvasó!

2003. február 14.
Az Oktatási Minisztérium egy olyan általános esélyteremtő-integrációs programot indított el, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország minden gyermeke a tehetségét kibontakoztató legjobb oktatáshoz jusson.

Tudjuk, hogy sok a tennivaló, és az esélyegyenlőség biztosítása nem megy máról-holnapra. A tárca több éves programot indít el, hogy a legszegényebb települések iskolai felszereltségét fejlessze; egy hamarosan megnyíló pályázati alap támogatja majd azokat, akik a legjobb módszereket, szolgáltatásokat, tudást akarják nyújtani a rájuk bízott gyermekeknek, és az elmúlt években is fontos programokat működtettek. A legjobb módszerek elterjesztése, és az intézmények közötti tapasztalatcsere elősegítése hangsúlyos eleme e programnak.

Egy idén szeptembertől igénybe vehető, úgynevezett integrációs normatívával, a szervezés alatt álló Országos Oktatási Integrációs Hálózat programjaival, valamint folyamatos szakmai segítségével külön támogatjuk azt a célt, hogy csökkenjen az iskolákon belüli, vagy a települések iskolái között tapasztalható esélyegyenlőtlenség.

A program egyes részleteinek végrehajtására az oktatási miniszter miniszteri biztost nevezett ki. Hivatalának munkáját olyan tapasztalt szakemberek segítik, akik a gyakorlatból ismerik azokat a kihívásokat, amelyekkel ma egy hátrányos helyzetű gyermekek, iskolának, vagy településnek szembe kell néznie. Hétről-hétre egy-egy munkatársunk, illetve tanácsadónk fog a lehetőség szerint minél hamarabb válaszolni ezen a honlapon a program kapcsán felvetett kérdéseikre. A különböző tervek és pályázati programok közreadása mellett szeretnénk, ha folyamatos párbeszéd keretében formálódna ez a program – ha megosztanák velünk véleményüket, javaslataikat, kérdéseiket.

Engedjék meg, hogy egy rövid életrajzzal bemutassam azokat, akik várni fognak a jelentkezésükre ezen a honlapon:

Szira Judit: tanár, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának tagja, korábban a Soros Alapítvány programigazgatója, a fővárosi közoktatás-fejlesztési közalapítvány mentor programjának egyik kidolgozója.

Szőke Judit: jogász, pedagógus, az Országos Oktatási Integrációs Hálózat vezetője. 1985 és 1989 között a XVIII. kerületi, majd VI. kerületi tanács munkatársaként dolgozott. 1989 és 1997 között a Józsefvárosi Önkormányzat Önálló Cigány Kisebbségi Csoport vezetője, 1997 és 2003 között a Józsefvárosi Tanoda igazgatója.

Derdák Tibor: szociologóus, tanár, 1987-től a magyarmecskei általános iskola pedagógusa, 1990-és 1994 között országgyűlési képviselő, 1992-től a Gandhi gimnázium egyik szervezője, 1995-től a Collegium Martineum roma tehetséggondozó kollégium szervezője, majd tanára.1995-től 1998-ig a Soros Alapítvány roma oktatási programjának kurátora.

Lakatos Béla: történelem-földrajz szakos középiskolai tanár, 1994-től 1996-ig a Dél-magyarországi Tankerületi Oktatási Központ etnikai oktatási referense, 1997-től a szegedi pedagógiai intézet kisebbségi oktatási referense, hivatalvezetői kinevezéséig a OM-Phare Forrásközpont igazgatója.

Nyíri András: Pedagógus, a Független Pedagógiai Intézet szakmai vezetője, valamint társadalomismeretet tanít az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban. Korábban különböző alsóbb fokú oktatási intézmények (Angyalföld, Nagykovácsi stb.), majd az Arany János Gimnázium tanára. 2000-2001-ben a Pilisborosjenői PTMIK munkatársa (Alternatív Továbbképzési Igazgatóság), a roma oktatási program koordinátora, programmenedzser, a Soros Alapítvány Roma önfejlesztő iskolák programjának moderátora.

Daróczi János Gyula: szociálpedagógus, 1983 és 1991-ig a Ferencvárosi, majd a kőbányai önkormányzat cigányügyi koordinációs bizottságának titkára. 1991-től a Phralipe, a Roma Parlament majd a csepeli Kovács Zoltán Alapítványi Óvoda munkatársa, lovári nyelvtanár és vizsgáztató, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán tanít lovári nyelvet és szociálpedagógiát.

Szentandrássy Erzsébet - művelődésszervező, 1993 és 1995 között a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal, 1996 és 2002 között a Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány, majd a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány munkatársa.

Észrevételeire várva üdvözli Önt:

Bernáthné Mohácsi Viktória

(1995 és 2002 között az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) munkatársa, 2002-ben az Open Society Institute megbízásából iskolai integráció projektek kidolgozója. Több - köztük az Oktatáskutató Intézet és Világbank által végzett -- kutatatás munkatársa. Azelőtt jogvédő szervezeteknél, illetve a magyarországi média roma és többségi szerkesztőségeiben dolgozott szerkesztőként, műsorvezetőként.)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok