2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felhívás a „Szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait elősegítő” programban való részvételre

2005. szeptember 6.
Az Oktatási Minisztérium idén indította el a "Szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait elősegítő" programját. A program tartalmáról és a részvétel feltételeiről a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató 48. oldalán lévő  "A hátrányos helyzetűek kedvezményei" c. fejezetből, valamint az Oktatási Minisztérium által az ország összes érettségit adó tanintézményébe kiküldött körlevélből értesülhettek az iskolák, valamint a felvételizők.
Mivel az előzetesen meghatározott keretlétszám nem telt be, ezért lehetőség nyílik arra, hogy a 269/2000. (XII. 26) Kormány rendelet értelmében hátrányos helyzetűnek minősülő elsőéves, költségtérítéses képzésre felvételt nyert hallgatók jelentkezzenek a fenti programba.
A rendelet szerint hátrányos helyzetűnek minősül az a jelentkező, aki
  • középfokú tanulmányai során átmeneti, vagy tartós nevelésben részesült, vagy állami gondozott volt, vagy
  • középfokú tanulmányai során rendszeres gyermekvédelmi támogatásban, illetve kiegészítő családi pótlékban részesült, és a törvényes felügyeletet gyakorló szülők tanulmányaikat legfeljebb az iskola 8. évfolyamán fejezték be
A hátrányos helyzetet igazoló dokumentumok:
  • a területileg illetékes szervek által kiadott igazolások a rendszeres gyermekvédelmi támogatás folyósításáról, vagy átmenti és tartós nevelésről, ill. állami gondozásról                             
  • illetve a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők esetén a  szülők által tett nyilatkozat a legmagasabb iskolai végzettségről.
Javasoljuk, hogy azok a hallgatók, akik megfelelnek fenti kritériumoknak, szerezzék be a szükséges igazolásokat és adják le az illetékes tanulmányi osztályokon szeptember 30-ig
 
A tanulmányi osztályok a beérkezett, összegyűjtött igazolásokat meg küldik az Oktatási Minisztérium Felsőoktatási Főosztályára, ahol legkésőbb november 10-ig döntés születik .
 
A "Szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait" programmal kapcsolatos bővebb információkat az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű és Roma Gyermekek integrációjáért Felelős Miniszteri Biztos munkatársától, Szegedi Dezsőtől kaphatnak: tel: 473-7017, email dezso.szegedi@okm.gov.hu.
 
A "szociálisan hátrányos fiatalok felsőfokú tanulmányait elősegítő" programba került hallgatókat mentori rendszer segíti tanulmányaik során, hogy kezdeti hátrányaikat leküzdjék, behozzák lemaradásukat. A Mentor-programmal kapcsolatos felvilágosítást a Hallgatói Önkormányzatok munkatársai adnak. 
Az Oktatási Minisztérium bízik abban, hogy a hátrányos helyzetűek felsőfokú tanulmányait elősegítő program segítségével sikerül nagyobb esélyt biztosítani azon fiatalok számára is, akiknek eddig nem, vagy kevesebb esélye volt arra, hogy diplomát, és ezen keresztül pedig jobb társadalmi, munkaerő-piaci státust szerezzenek.      
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok