2021. május 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Verseny

2003. június 8.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság - az Oktatási Minisztérium jóváhagyásával és az ALADDIN: Alapítvány a diákinformatikáért támogatásával - a 2003/2004-es tanévre is meghirdeti a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Versenyt általános és középiskolai tanulók számára.

A versenyt három fordulóban rendezzük meg: az első (iskolai) fordulóból továbbjutó versenyzők közül a második (területi) fordulóban legjobban szereplők jutnak be a harmadik fordulóba, a döntőbe.

A verseny tárgya, követelményei:

  • számítástechnikai és programozási alapismeretek, felhasználói és kezelői felületek kialakítása, különféle stílusú programozási nyelvek főbb jellemzői,
  • számítástechnika-alkalmazási alapismeretek iskolai közismereti tárgyak, az egyszerű adatfeldolgozás stb. témaköréből,
  • rendszerszemléletű feladatmegoldás, algoritmusok kidolgozása.

A versenyt két korcsoportban hirdetjük meg:

I. korcsoport: 5-8. osztályosok.
II. korcsoport: 9-10. osztályosok.

Az iskoláktól 2003. október 15.-ig várjuk a jelentkezéseket az alábbi címre:

NJSzT "Nemes Tihamér" OKSzTV
Budapest, 5. Pf. 451.
1372 vagy
az nttv@inf.bme.hu elektronikus címre.

A jelentkezésnek tartalmaznia kell

  • az iskola nevét, címét, telefonszámát, elektronikus címét,
  • a résztvevő tanulók számát korcsoportonként,
  • a versenyért felelős tanár nevét.

A postai jelentkezést ajánlottan kérjük postázni. Az elektronikus levélben jelentkező iskolák a verseny menetéről október végéig tájékoztatót kapnak.

A verseny mindhárom fordulójában központi feladatsort oldanak meg a versenyzők, amelyet a javítók központi értékelési útmutató szerint javítanak. A versenyen semmilyen segédeszközt nem szabad használni.

Az első, iskolai versenyforduló ideje:2003. november 13., csütörtök, 14.00-17.00 óra (az I. kategóriában 14.00-16.00 óra). Az első fordulóban a versenyzőknek 5-10 kisebb feladatot kell megoldaniuk papíron, a saját iskolájukban. A dolgozatok megíratásával és kijavításával kapcsolatos költségeket az iskola viseli.

A dolgozatokat az iskolákban javítják a központilag küldött javítási útmutató alapján. A legalább 40 pontot elért dolgozatokat az iskolák eljutatják a területileg illetékes regionális versenybizottságokhoz. A második fordulóba jutás ponthatáráról a regionális versenybizottságok döntenek, a rendelkezésre álló számítógépek száma alapján, amelyről az iskolákat 2003. december 15-ig értesítik.

A második, területi versenyforduló ideje:2004. január 17., szombat, 9.00-14.00 óra (az I. kategóriában 9.00-12.00 óra). A területi fordulókat a Nemes Tihamér OKSzTV regionális versenybizottságai rendezik (minden megyében legalább egy, a nagyobbakban több helyszínen), együttműködve a Megyei Pedagógiai Intézetekkel, valamint az NJSZT megyei szervezeteivel. A területi fordulóban a versenyzőknek három-öt kisebb programot kell megírniuk QBASIC 4.5, Borland Pascal 7.0, Borland C++ 3.1, Borland Delphi 5.0 nyelven, IBM AT számítógépen, MS-DOS operációs rendszer alatt. Az egyes versenyhelyszíneken lehet az előírtnál újabb verziójú fordítóprogram, erről az illetékes versenybizottság értesíti a bejutókat.

A dolgozatokat a regionális versenybizottságok javítják a központilag küldött javítási útmutató alapján. Az itt szerzett pontokhoz hozzáadják az első fordulós pontszám 25%-át. A legalább 40 pontot elért dolgozatokat eljuttatják az országos versenybizottsághoz. A harmadik fordulóba jutás ponthatáráról az országos versenybizottság dönt, a rendelkezésre álló számítógépek száma alapján, amelyről az iskolákat 2004. február 15-ig értesíti.

A harmadik, döntő fordulót Budapesten tartjuk2004. március 13-án, szombaton 10.00-16.00 óra (az I. kategóriában 11.00-14.00 óra) között.

A döntő helyszíne az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja, valamint a Neumann János Szakközépiskola. A döntőben a versenyzőknek 3-5 nagyobb programot kell megírniuk a fent felsorolt nyelveken, számítógépen.

A dolgozatokat az országos versenybizottság tagjai javítják. Az itt szerzett pontokhoz hozzáadják a második fordulós pontszám 25%-át. Az országos döntő eredményeiről az iskolákat az országos versenybizottság 2004. április 1-ig értesíti. 2004. májusában központi ünnepélyes eredményhirdetésen minden résztvevő elismerő oklevelet, valamint kategóriánként a legjobb 20 versenyző könyvjutalmat kap.

A területi forduló és a döntő résztvevőinek utazási költségét a küldő iskola fedezheti.

A Nemes Tihamér OKSzTV II. korcsoportjának első hat-tizenkettő helyezettje vehet részt a 11. Közép-Európai Informatikai Diákolimpia válogatóversenyén, melyet a másik válogatóversennyel egy időben rendezünk (2004. IV. 6-7). A válogatóverseny legjobb 4-4 tanulója jogosult részt venni a 2004. évi diákolimpiákon. (A válogatóverseny további résztvevője az Izsák Imre Gyula komplex természettudományi verseny győztese.)

A versennyel kapcsolatos tudnivalókat az INSPIRÁCIÓ c. folyóiratban, az NJSZT hírlevelében (Mi újság), a tanforum@sunserv.kfki.hu levelezési listán, valamint a http://www.njszt.hu/ és a http://nemes.inf.elte.hu/ elektronikus faliújságon Versenyek címszó alatt is közzé tesszük. Az elektronikus levélben felvilágosítást kérők az nttv@inf.bme.hu címre írhatnak.

A versennyel kapcsolatos minden tudnivalót, tájékoztatót, felhívást, levelet stb. az iskola címére és a versenyért felelős tanár nevére postázzuk.

A versenyért felelős szervezet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztálya. A szakosztály a versenyhez Országos, valamint Regionális Versenybizottságokat hozott létre.

Neumann János Számítógép-tudományi

Oktatási Minisztérium

Társaság Országos Versenybizottsága

Közoktatás-fejlesztési Főosztálya

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok