2023. december 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

 

Tisztelt Olvasóink!


A szöveges értékelést támogató szoftverrel kapcsolatos kérdéseiket a

kozoktatas@nefmi.gov.hu címre küldhetik.

 


Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tájékoztató a számítógépes törzslapkitöltésről, a szöveges értékelést, minősítést támogató szoftver frissítéséről

2005. szeptember 21.
A 2005/2006-os tanévtől kezdődően, félévkor és év végén már a második osztályokban is szöveges minősítést kell alkalmazni. Az okmányok kitöltése történhet kézzel, illetve számítógéppel is. A második évfolyamok esetében is lehetőség van a tavalyi év folyamán az Oktatási Minisztérium által megküldött szoftver használatára. A programmal elkészíthetők a törzslapok, melyeket az új okmányok bevezetése miatt minden évben, minden egyes tanuló kapcsán ki kell tölteni. Ugyancsak alkalmas a szoftver a félévi értékelések elkészítésére, azok kinyomtatására, valamint az év végi minősítések elkészítésére, kinyomtatására.
A számítógépes programot alkalmassá tettük arra, hogy a törzslapokon az év elején kerülnek kitöltésre a tanulók adatai, és az év végén kerüljenek rá a minősítés szövege. A most letölthető frissítés eredményeképpen a rögzített tanulói adatokat az év elején ki tudják úgy nyomtatni, hogy majd az év végén, ugyanerre az okmánypapírra rákerülhet a minősítés szövege.

Javasoljuk, hogy a frissítés letöltésével bízzák meg az informatikus kollegájukat. A letöltést a tájékoztató végén található linkre kattintva lehet elindítani. Az ekkor felnyíló ablakban a "Mentés" gombot választjuk. A számítógép felajánlja a mentés helyét. Ekkor ki kell választani a "Helyi lemez"-en, általában a "C" meghajtó, "Program files" mappát, ezen belül pedig a "MondatBank" mappát. Ebbe a mappába kell elmenteni az új fájlt. A "Mentés" gombra kattintva a program visszakérdez, hogy biztos felülírjuk-e a már létező fájlt. Ekkor az "Igen" gombot kell kiválasztani és ezzel a frissítés be is fejeződött.

A törzslapok kitöltése a következő módon történik. Első lépésben az induló képernyőn az "Értékelési időszak" gombra kattintva létre kell hoznunk egy új értékelési időszakot. A felnyíló ablakban az "Új időszak gombra" kattintunk. Ekkor egy újabb ablak nyílik fel. Ebben a nyilacskák segítségével először kiválasztjuk a 2005/2006-os tanévet. Majd az "Időszak" felirat után lévő ablakban, a lenyíló listából kiválasztjuk a szeptembert. Ez után az "OK" gombra kattintunk. Láthatjuk, ahogy a számítógép átmásolja a szükséges adatokat. Amikor ez befejeződött, akkor a listában rögtön megjelenik az általunk felvitt új időszak. Egy feladatunk van még ebben a részben. A listában az általunk most létrehozott időszakra kattintunk és az ablak bal alsó sarkában lévő "Ez az időszak aktív" felirat előtt lévő jelölőnégyzetre kattintunk. Majd a "Bezár" gombra kattintva visszatérünk a kezdőlapra.

Következő lépésként az "Osztályok" gombra kattintunk. A felnyíló ablakban első lépésként ellenőrizzük, hogy az "Értékelési, minősítési időszak" felirat alatt lévő ablakban a "2005/2006 szeptember" felirat szerepeljen. Ez az az időszak, amit az előbbiek folyamán létrehoztunk. Ha ez az időszak szerepel, akkor az elsős osztályok felviteléhez kattintsunk a "Hozzáad" gombra. Az itt lévő lehetőségek közül az "Új" feliratot választjuk. A felnyíló ablakban létrehozzuk az osztályt. Majd ugyanezen a módon elkészíthetjük a többi osztályt is. A tanulói lista elkészítéséhez a listában kiválasztjuk azt az osztályt, amelybe a tanulók nevét rögzíteni akarjuk, majd a "Módosít" gombra kattintunk. A felnyíló ablakban a felső részen a "Tanulók" fülecskét választjuk. Ezek után az "Új" gombra kattintva a felnyíló ablakban kitöltjük a kért adatokat.
A második osztályok esetén egy kicsit más a helyzet, abban az esetben, ha az előző tanévben már felvittük az akkori első osztályokat. A nyitólapon az "Osztályok" gombra kattintunk. A felnyíló ablakban a "Hozzáad" gomb három lehetősége közül a "Más értékelés időszakból" feliratot választjuk. Ekkor az ablakunk nagyobb méretű lesz. A jobb oldalon lévő "Értékelési, minősítési időszak" alatti ablakból kiválasztjuk a tavalyi tanév végét. A listából kiválasztjuk az osztályokat, amelyeket át akarunk másolni. Figyeljünk arra, hogy az "Évfolyam automatikus növelése" előtt lévő jelölőnégyzetben legyen benne a kijelölő pipa. Majd a "Bemásol" gombra kattintunk és ezzel a tavalyi osztályok most már másodikosként fognak szerepelni a listánkon.

A törzslapokat a továbbiakban úgy tudjuk kinyomtatni, hogy a "Fájl" menüpontból kiválasztjuk az "Értékelés" almenüt. Kiválasztjuk (azaz rákattintunk a névre) azt a tanulót a listából, akinek a törzslapját ki szeretnénk nyomtatni. Az ablak alsó részén találunk egy "Nyomtat" gombot. Ekkor rögtön a gyermek törzslapjának nyomtatási képéhez jutunk. Az ablak bal felső részében olvashatjuk a "Törzslapok tanév eleji kitöltése" mondatot. Arra figyelni kell, hogy a mondat előtt lévő jelölőnégyzetben legyen pipa. Ezt követően az itt található "Nyomtat" gombra kattintva az okmánypapírra rányomtathatjuk a törzslapot.

A program ebben a formájában alkalmas a törzslapok tanév eleji kitöltésére. A programban további változtatások várhatók a félévi értékelési időszak előtt, annak érdekében, hogy az Önök munkája még zökkenőmentesebben folyhasson.

Kérdéseiket kérjük továbbra is a kozoktatas@nefmi.gov.hu e-mail címre küldjék el.

A frissítés letölthető itt.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok