2021. május 10.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pályázati felhívás az Európai Unió egész életen át tartó tanulás program / szakértői tanulmányutak akciójában megvalósuló tanulmányutak szervezésére (2007/2008-as tanév)

2006. november 14.
A Szakértői Tanulmányutak akció (korábbi Arion akció) keretében megvalósuló, oktatáspolitikai szakértők számára meghirdetett nemzetközi szemináriumok célja
  • az európai szintű információ- és tapasztalatcsere elősegítése oktatási kérdésekben;
  • a Szakértői Tanulmányutak akcióban résztvevők által megszerzett ismeretek, nemzetközi tapasztalatok terjesztése;
  • a Szakértői Tanulmányutak program összekapcsolása az Egész életen át tartó tanulás program más akcióival; különösen azokkal, amelyek az iskolai képzésre, interkulturális nevelésre és a felnőttoktatásra vonatkoznak.
A szakértői tanulmányutak szervezői ideális esetben olyan intézmények, intézménycsoportok, amelyek
  • valamilyen pedagógiai területen elért szakmai szintje indokolja és igényli is a külső szakértői potenciál bevonását, a nemzetközi közönség előtt való bemutatkozást,
  • nyitottak arra, hogy a vendégszakértőknek az adott területen szerzett tapasztalatait, ötleteit, javaslatait megfontolják, és adott esetben beépítsék a meglévő gyakorlatba,
  • az intézmény/intézmények szakmai hírét, presztízsét ezúton is növelni kívánják,
  • hosszú távú nemzetközi szakmai együttműködést kívánnak megalapozni, továbbfejleszteni.
A jelen felhívással a Tempus Közalapítvány pályázatot hirdet a pályázásra jogosult intézmények körében a 2007/2008-as magyarországi szakértői tanulmányutak megszervezésére. A tanulmányutakat 2007 márciusában egy katalógusban hirdeti meg az Európai Bizottság az Egész életen át tartó tanulás programban részt vevő 31 ország szakértői számára.

A tapasztalatcsere egyhetes nemzetközi tanulmányutak formájában valósul meg, amelyek célja a fogadó ország oktatási rendszerének és gyakorlatának bemutatása és összevetése más országok tapasztalataival.

Pályázásra jogosult intézmények
Szakértői tanulmányutat szervezhetnek tanárok alap- és továbbképzésével foglalkozó intézmények, pedagógiai ellátók, oktatási tanácsadók, oktatáskutatással vagy -fejlesztéssel foglalkozó intézmények. Közoktatási intézmények önálló pályázata nem támogatható.

A tanulmányutak felépítése
A tanulmányutak egyhetesek, a munkahét hétfőtől péntekig tart, a résztvevők utazása ezen az időszakon kívülre esik. A tanulmányutak elméleti (pl. előadások) és gyakorlati (intézménylátogatások, műhelymunka, kerekasztal-beszélgetések, projektbemutató, stb.) elemeket is tartalmaznak. A résztvevők számára lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a tanulmányút témájával összefüggésben bemutassák az őket küldő ország gyakorlatát, valamint teret kell adni a tapasztalatok rendszeres, közös értékelésének is. A munkahét a csoportbeszámoló elkészítésével zárul.

A tanulmányutak időpontja
Az oktatási szakértői tanulmányutat 2007. szeptember 1. - 2008. június 30. között kell megvalósítani.

Pénzügyi feltételek
A pályázó intézménynek előzetes tervet kell készítenie a tanulmányút programjáról és költségeiről. Szerződést a résztvevőkkel kötnek a nemzeti irodák, a szervezőkkel nem. A szervezők közvetlenül nem támogathatók az Európai Bizottság támogatásából. A tanulmányút során felmerülő elszámolható költségeket a résztvevők az elnyert támogatásukból térítik. Elszámolható költségek: utazás, szállás, étkezés, kulturális rendezvények költségei, nem elszámolhatóak a szervezés személyi költségei, a szakértői és előadói díj, a tolmácsolás. A megélhetési költésegekre, illetve a szállásra maximum 450 eurót kérhet a szervező a résztvevőktől fejenként.

A pályázatok beküldési határideje: 2006. december 1. (a beérkezés dátuma!)

A pályázás részletes feltételei és a pályázati űrlap a következő linkre kattintva érhető el:

További információ
Jenei János, Arion NLO
Tempus Közalapítvány
Telefon: 06 (1) 237-1300 Fax: 06 (1) 239-1329
Internet: www.tka.hu
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok