2021. május 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fulbright tanárcsere program az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között 2009-2010

2008. szeptember 18.
A Fulbright Bizottság örömmel hirdeti meg tanárcsere pályázatát a szaktantárgyukat angol nyelven oktatni tudó középiskolai tanárok számára, a

2009-2010-es tanévre.

A programban résztvevő tanár egy tanévet taníthat az Egyesült Államokban, míg amerikai cserepartnere Magyarországon taníthat egy tanévet a kiutazó magyar tanár intézményében.

A pályázás feltételei:
 1. Magyar állampolgárság;
 2. Középiskolai tanári diploma;
 3. Legalább három éves oktatási gyakorlat;
 4. Magas szintű angol nyelvtudás;
 5. A munkáltató középiskola igazgatójának írásbeli hozzájárulása;
 6. Az amerikai cserepartner és családja számára lakásmegoldás biztosítása magyarországi tartózkodásuk alatt (közvetlen "lakáscsere" vagy más formában);
 7. Jogosultság J-1 vízumra.
A pályázó intézményének kötelezettségei:

1. A munkaadó középiskola igazgatójának írásbeli hozzájárulása kollégájának a tanárcsere programban való részvételéhez és nyilatkozata arról, hogy a kiutazó magyar tanár részére folyósítja-e fizetésének egy részét a tanév folyamán, s ha igen, annak mely hányadát. (A korábbi gyakorlat szerint ennek mértéke: 30-60%, írásos megállapodás alapján.)

2. A pályázó iskolája tájékoztatást ad az intézményről, meghatározza az amerikai cseretanár feladatait, a szakmai elvárásokat (tantárgyak, tematikák). Az iskola a tanév folyamán fogadja és foglalkoztatja az amerikai cserepartnert.

A kiutazó tanár részére a Fulbright Program havi ösztöndíjat biztosít, fedezi egészségügyi- és balesetbiztosítását és vállalja a Budapest - Washington - Budapest repülőjegy költségének 50%-át. A program Washingtonban orientációval kezdődik. Az orientáció helyszíne és a befogadó intézmény közötti belső járat(ok) költségét teljes egészében a Fulbright Program fedezi.

A kiutazó tanár családtagjait - saját költségére - magával viheti az Egyesült Államokba, de megélhetésükről, egészségügyi- és balesetbiztosításukról gondoskodnia kell a kinntartózkodás teljes időtartamára.Pályázati űrlapok a Fulbright Bizottságtól igényelhetők, vagy letölthetők a http://www.fulbright.hu/exchange/tancsere.htm weboldalról. A pályázatokat egy eredeti és két másolati példányban, angol nyelven kell a Fulbright Bizottsághoz benyújtani.

Pályázati anyag:
 • Pályázati űrlap;
 • Részletes önéletrajz, tevékenységi terv és a szerzett tapasztalatok hazai hasznosítására vonatkozó elgondolások összefoglalása (esszé, a pályázati űrlap része);
 • A munkáltató intézmény (középiskola) igazgatójának írásbeli hozzájárulása (Administrative Approval for Applicant - a pályázati űrlap része)
 • Szakvezető ajánlása (Immediate Supervisor Reference for Applicant - a pályázati űrlap része);
 • Két referencia levél (Reference for Applicant - a pályázati űrlap része);
 • Az iskolára vonatkozó ismertető anyagok
Pályázati beadási határidő: 2008. október 31.

A jelentkezők 2008 novemberében nyelvtudásukat felmérő tesztet írnak, ezt követően szóbeli beszélgetésre kerül sor azok számára, akik a teszten megfeleltek. A Fulbright Bizottság Kuratóriumának a pályázatokra vonatkozó előzetes döntése 2008. decemberben, a programot koordináló amerikai kormányhivatal végső jóváhagyása 2009. április/májusban várható. A pályázat nyertesei 2009 augusztusában Washingtonban orientáción vesznek részt.

A programban való részvétel feltétele, hogy a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre álljon, és hogy legyen megfelelő amerikai cserepartner.

További információval szívesen állunk rendelkezésre.

FULBRIGHT BIZOTTSÁG
1082 Budapest, Baross u. 62.
Tel: 462-8040, Fax: 252-0266
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok