2022. június 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Holokauszt Emlékközpont felhívása: tanulmányút Dachauba

2008. január 23.
A Holokauszt Emlékközpont felhívással fordul a pedagógusok felé hatnapos ausztriai németországi tanulmányútra, amelynek célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a magyar állampolgárok történetével az SS táborokban a vészkorszak idején (Mauthausen, Dachau), valamint Németország történetével a náci birodalom idején (Nürnberg, München).

Várjuk mindazon pedagógusok jelentkezését, akik munkájuk során kiemelt hangsúllyal kívánnak a megadott témakörrel foglalkozni illetve annak tapasztalatait később hasznosítani tudják.

A tanulmányút időpontja: 2008. április 7-12. (utazás autóbusszal, útközben kapcsolódó emlékhelyek felkeresésével: Mauthausen láger, Ausztria, Nürnberg (Felvonulási tér, Dokumentációs Központ), Dachau koncentrációs tábor, München (Zsidó Múzeum, autentikus helyszínek), Klessheim, Mattsee Ausztria. Előadások témája: Német Nemzeti Szocialista Párt és a holokauszt, A magyarországi zsidóság deportálásának fő irányai, Történelmi emlékhelyek felhasználása a holokauszt oktatásban, Magyarok Mauthausenben, Dachau koncentrációs tábor története, Magyarok Dachauban, Koncentrációs táborok története a német birodalomban, Magyarország szerepe a német megszállás alatt, A szélsőjobboldali nyilas kormány viszonya a zsidókhoz

Jelentkezés módja:

Beküldendő: szakmai önéletrajz és egy maximum 3 oldalas beszámoló arról, hogyan kapcsolódik a témakör a jelentkező munkájához, illetve hogyan tervezi a tanulmányúton szerzett ismereteit továbbadni, a jövőben felhasználni. A nyertes résztvevők írásban vállalják, hogy részt vesznek az előképzésen és a továbbképzést követően saját intézményükben beszámolót tartanak kollégáik/diákjaik számára a tanulmányúton szerzett tapasztalataikról. Ennek fogadtatásáról egy későbbi, a HDKE által szervezett rendezvényen tájékoztatják a tanulmányúton részt vett többi kollégát.

Előképzés ideje: 2008. március 29.

Kérjük az iskola igazgatójának hozzájárulását és nyilatkozatát, hogy a jelentkező helyettesítését a tanulmányút idejére biztosítják.

A jelentkezők írásban vállalják, hogy amennyiben elnyerik a tanulmányúton a részvételt 40 Euro (EUR) hozzájárulást befizetnek költségtérítésként.

Az oktatás magyar nyelven zajlik.

A tanulmányúton 21 fő vehet részt. A jelentkezéseket 2008. február 25-ig kérjük az info@hdke.hu e-mail címre és egy példányban kinyomtatva az alábbi postai címre eljuttatni: Holokauszt Emlékközpont, Páva u. 39., Budapest, 1094 ("Felhívás: Tanulmányút Dachauba")

A Kuratórium döntése alapján a pályázat nyerteseit emailben értesítjük, a névsorukat 2008. március 7-én tesszük nyilvánossá a HDKE honlapján (www.hdke.hu)

A program megvalósulását a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az International Task Force támogatja.

A felhívást tevő kijelenti, hogy támogatás hiányában elállhat a project megvalósításától, illetve azt későbbi időpontra halaszthatja
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok