2023. június 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újabb európai főváros magyar intézete csatlakozott az idei Zene Ünnepéhez

2009. március 24.
Immár három éve a külföldi magyar intézetek is egyre koncentráltabban vesznek részt a június 21-i szabadtéri forgatagban. 2009-ben újabb helyszínekkel - Varsóval és Bukaresttel - bővült a pályázathoz csatlakozó fővárosok száma. Így ebben az évben már 6 európai városban léphetnek fel a Zene Ünnepén a magyar zenekarok, a külföldi magyar intézetek segítségével: Bécsben, Brüsszelben, Bukarestben, Párizsban, Pozsonyban és Varsóban.
A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban. Jack Lang, az akkori francia kulturális miniszter felkarolta a kezdeményezést. Azóta is minden évben, az összes francia településen legalább egy koncerttel vagy utcabállal megemlékeznek a zenéről ezen a napon. Európai méretűvé 1985-től vált az ünnep, azóta a kontinens számos országában rendeznek koncertsorozatokat, és teremtenek igazi fesztiválhangulatot minden év június 21-én. A mára nemzetközivé vált rendezvény gondolata akkor is, most is ugyanaz: kicsiknek és nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt ingyenessé és ezáltal elérhetővé tenni a zenét. A Franciaországban tömegeket megmozgató esemény alapvető célja vidámságot és felszabadultságot kelteni a köztereken, az utcákon, ahol délutántól éjfélig szinte minden sarkot kisajátít a muzsika.

Tavaly 191-en pályáztak és a több helyszínnek köszönhetően nyolc magyar együttes képviselhette hazánkat Európa-szerte. Párizsban két fiatal tehetséges zenekar, a Goulasch Exotica és a Folktronika lépett fel a magyar intézet saját szabadtéri színpadán, Párizs egyik legelegánsabb részén, a Luxembourg kert mellett.

A Zene Ünnepi kiírás konstrukciója elüt az egyéb pályázatoktól, hiszen itt a tiszteletdíj helyett kapcsolatokat kínálnak a jelentkezőknek. A kiírók szándéka, hogy több magyar zenekarnak legyen lehetősége külföldi bemutatkozásra. A pályázat célja a Zene Ünnepén való egyszeri fellépésen túl az, hogy a kiutazó zenekarok a kint töltött maximum 6 nap alatt saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezhessék következő turnéikat.

Az idei kiírásban a Magyar Intézetek tágították a kört: már nem csupán magyar népzenei gyökerű muzsikusokat keresnek. Olyan zenekarok jelentkezését várják, akik szívesen képviselik hazánkat a kárpát-medencei népzene gyökereiből táplálkozó, de a XXI. század zenei stíluselemeit is felhasználó muzsikájukkal, és ambíciójuk együttműködni belga, francia, osztrák, szlovák, lengyel és román szervezőkkel, művészekkel. Valamint öntevékenyen keresik a kontaktokat jövőbeni külföldi megjelenéseik számára.
Az intézetek biztosítják a zenekarok kiutazását és elszállásolását, és tanácsokkal segítik őket a további koncertek szervezésében, valamint vállalják a fellépő zenekarok anyagainak eljuttatását az adott ország sajtójához.

A pályázatokat kétféle módon lehet beadni: elektronikusan vagy postai úton. Az elektronikus beadást a http://www.instituthongrois.fr/zeneunnep címen található utasításoknak megfelelően végezhetik el. Bővebb információ a zeneunnepe@instituthongrois.fr e-mail címen kérhető.

Pályázati határidő 2009. április 14-e, kedd éjfél.

A kiírók a beérkezett hanganyagok alapján helyszínenként 1-3 együttest választanak ki, és hívnak meg a hat fővárosba. A pályázat meghirdetésében és a nyertes zenekarok magyarországi fellépéseinek szervezésében szakmai partnerünk a Magyar Zenei Export Iroda (www.mxh.hu) és a Gödör Klub. A pályázat eredményhirdetésére ez utóbbi helyen kerül majd sor, május 12-én délután 4 órakor.

Párizs, 2009. március 24.
Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok