2023. október 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Vegyen részt egy felmérésben az európai idegennyelv-szakos tanárok mobilitásának akadályairól! A levél

2006. január 5.
Egy egész Európában működő csapat tagjaként arra szeretném kérni, vegyen részt egy felmérésben, amely az Európai Bizottság irányításával folyik, és arra a kérdésre szeretne választ kapni, mi akadályozza az európai nyelvtanárokat leginkább a mobilitásban.

Arra kérem a nyelvtanár kollégákat, töltsék ki a projekt weboldalán www.uoc.edu/in3/mobility/ található kérdőívet, a "Questionnaire"-t. A kérdőív kitöltése legfeljebb 10-12 percet vesz igénybe. Hét nyelven olvasható (angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, katalán), és 2006. február 28-ig található meg a fenti weboldalon.

A nyelvtanárokat érintő, mobilitást akadályozó tényezők között vannak jogi, pénzügyi természetűek, esetleg családi kötelezettségekre visszavezethetők. A felmérés fel kívánja dolgozni mindazt, amit maguk a tanárok mobilitást akadályozó tényezőnek éreznek, és azt is, amit a hatóságok, testületek, döntéshozók így értékelnek.

Az Európai Bizottság úgy véli, minden idegen nyelvet oktató tanár számára elengedhetetlen mind a célországi nyelvhasználat, mind az adott nyelvhez kapcsolódó kultúra/kultúrák ismerete. Ilyen tapasztalat, gyakorlat megszerzésére a nyelvtanárnak csak akkor van esélye, ha hosszabb időt tud eltölteni olyan országban, amelyben az adott nyelvet beszélik, és rendszeresen van lehetősége arra, hogy ezt a gyakorlatot megismételhesse.

Nyilvánvalóan az iskolák számára is nagyobb értéket képvisel egy olyan nyelvtanár, aki az idegen nyelvet anyanyelveként oktatja, vagy aki hosszabb ideig élt és dolgozott az adott nyelvet használó országban.

Az EU tagországaiban sok helyen van nyelvtanárhiány, ami csökkenthető lenne, ha bátorítanák más országok jól képzett tanárait arra, vállaljanak munkát külföldön. Az ilyen tanárok taníthatnák az anyanyelvüket (a), taníthatnának más nyelvet (b), vagy taníthatnának egy másik tantárgyat (c) saját anyanyelvükön vagy elvégzett nyelvszakjuknak megfelelően.

Hogyan segíthet Ön?
  1. Ha Ön a médiában dolgozik: Kérem, jelentesse meg ezt a szöveget, és lépjen velünk kapcsolatba további információkért (mobility@uoc.edu).
  2. Ha Ön egy szervezet vagy testület tagja, valamely minisztérium munkatársa: Kérem, tegye fel ezt az információt a honlapra, jelentesse meg helyi hírlevelében, vagy küldje e-mailben a munkatársaknak.
  3. Ha Ön nyelvtanár: Kérem, keresse fel a fenti honlapot, és töltse ki a kérdőívet. Segítsen azoknak a munkatársaknak, akik gyakorlatlanok az Internet használatában, és küldje tovább minél több kollégájának.
A nyelvtanárokat, a szervezetek, egyesületek munkatársait, a döntéshozókat nemsokára Vita Fórumra hívjuk meg, ahol néhány hétig (2006. január és március között) a legfontosabb kérdésekben kérjük ki véleményüket.

Reméljük, hogy ezeken a csatornákon keresztül minél több nyelvtanárt elérünk Magyarországon, és egy európai léptékű, átfogó tanulmányban kellően képviseltethetjük országunk nyelvtanári mobilitásának jellemző akadályait.

Ne felejtse el: A kérdőív 2006. február 28-ig érhető el a www.uoc.edu/in3/mobility/ weboldalon.


Fazekas Márta
1-222-3656
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok