2023. december 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A vetélkedő után

2004. április 19.

Lezárult az Oktatási Minisztérium középiskolai nyelvi vetélkedője. A Nyelvtanulás Éve keretében megrendezett, három fordulóból álló Világ – Nyelv vetélkedőben a fővárosi és vidéki középiskolák 707 osztálya indult. A vetélkedő fődíja egy brüsszeli osztálykirándulás, melyet számos különdíj egészít ki a döntőbe jutottaknak.


Az Oktatási Minisztérium 2003 elején indította el Világ – Nyelv programját, az idegennyelv-tudás fejlesztésének nemzeti stratégiáját, és hirdette meg 2003. szeptember 26-án, a nyelvek európai napján a Nyelvtanulás Évét. A program célja, hogy öt év múlva ne legyen olyan középiskolás, aki használható nyelvtudás nélkül hagyja el az iskolapadot. Ennek érdekében vezetik be az idén a nyelvi előkészítő évfolyamot, ahol a kilencedikes diákok egy teljes évig intenzíven tanulhatnak idegen nyelvet és informatikát, az új nyelvi érettségit, amely 2005-től kiválthatja a nyelvvizsgát; valamint lehetővé vált az emelt óraszámú idegennyelv-oktatás.

A program keretén belül hirdette meg az oktatási tárca azt a három fordulós országos nyelvi vetélkedőt, amelynek célja, hogy a játékban résztvevő gimnazisták, szakközépiskolások és szakiskolások figyelmét felhívja az idegennyelv-tanulás fontosságára, valamint, hogy tudatosítsa, hogy az idegen nyelvek ismerete elengedhetetlen az Európai Unióban történő továbbtanuláshoz vagy munkavállaláshoz.

A vetélkedő nem elsősorban a tanulók nyelvtudását mérte, hanem lehetőséget biztosított arra, hogy a versenybe benevezett osztályok játékos módon mérhessék össze idegen nyelvi intelligenciájukat, logikájukat és kutatási képességeiket. Az első forduló 18 feladatból állt, amelyek között olyan, a diákok számára izgalmas kérdések is szerepeltek, mint hogy hogyan lehet 30 európai nyelven szerelmet vallani, valamint hogy milyen nyelveken üzent a Voyager űrszonda 1977-ben a földönkívüli civilizációknak.

A Világ – Nyelv vetélkedő első fordulójában 220 középiskolából 707 osztály indult el. A játékban részt vevő 170 budapesti és 537 vidéki osztályba megközelítőleg 22 ezer tanuló jár. A feladatokat az ország összes középiskolája októberben kapta meg.

A Világ – Nyelv vetélkedő második fordulójába mintegy 546 osztály jutott tovább, akiknek február 6-ig kellett visszaküldeniük a feladatok megoldásait.

A vetélkedőre benevezett kilenc, tíz, tizenegy és tizenkettedikes évfolyamok osztályaiból egy nyelvtanárokból és nyelvi szakértőkből álló bizottság választotta ki azt az 52, döntőbe jutó osztályt, amelyek a nyelvi kreativitásra és intelligenciára épülő feladatok megoldása terén a legjobb eredményeket érték el.

A harmadik fordulóban kreatív feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak; ennek beérkezési határideje 2004. március 26. volt.

A beérkezett küldeményeket egy külön felkért bíráló bizottság pontozta és hosszas töprengés után sikerült kiválasztani a nyerteseket:

I. helyezett: Pesthidegkúti Waldorf Iskola, 12. osztály, 1028 Budapest, Kossuth u. 15-17.

II. helyezett: II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Középiskola, 12/A osztály, 1075 Budapest, Wesselényi u. 38.

III. SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, 11/C osztály, 6722 Szeged,

Szentháromság u. 2.

A vetélkedő nyertesei nagyszabású díjkiosztón vehették át a nyereményeket.

Az ünnepség 2004. április 24-én került megrendezésre a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ (HIK) dísztermében (Cím: 1088 Budapest Múzeum utca 17., 14. 00 - 18. 00 óráig).

Itt egyúttal kiállítást is szerveztünk a döntőbe jutott 52 osztály pályamunkáiból és a vetélkedő első két fordulójába beküldött legötletesebb megoldásokból.

Az ünnepségen az első három helyezett osztály minden diákja, a többi 49 osztály 2-2 képviselője vehetett részt.

A fődíj egy többnapos brüsszeli út, a második díj az Oktatási Minisztérium hozzájárulása egy tetszőlegesen kiválasztott belföldi úthoz, a harmadik helyezett pedig értékes könyvutalványt kapott.

A harmadik fordulóba jutott osztályok közül többen nyelvtanulással kapcsolatos könyveket kaptak és a díjazottak közé kerültek az első két forduló legszínvonalasabb feladatlapjait beküldő osztályok illetve a munkában résztvevő tanárok is.

Különdíjak

Díjazottak

Indoklás

Díjak

Darócziné Kéri Mária osztályfőnök, Széchenyi István Általános Iskola és Gimnázium, 9/B, Szolnok

A diákoknak nyújtott segítségéért

General Press könyvcsomag és a Hot English Kiadó Kft. ajándéka

Urbanics Mihály tanár, Jelky András Ruhaipari Szakközépiskola és Gimnázium, 10/A, Budapest

A film vágásában nyújtott segítségéért

General Press könyvcsomag és a Hot English Kiadó Kft. ajándéka

Kálmán bácsi, nagypapa, Orsolya Rendi Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium, 10/B, Budapest

A makett elkészítésében nyújtott nagy segítségéért

General Press könyvcsomag

Fazekas Mihály Gimnázium 12/F, Debrecen

A legjobb munkanapló elkészítéséért

A Bíbor Kiadó Bt. ajándéka

Kölcsey Ferenc Gimnázium, 10/B, Zalaegerszeg

A 3. fordulóban több műfajban adtak be pályaművet; Kiss Tamás tanár úr lelkes irányításával

OKTKER-NODUS Kiadó ajándéka

Tóth Árpád Gimnázium, 11/H, Debrecen

Az első forduló kiemelkedő színvonalú feladatlapja, rengeteg megoldást gyűjtöttek össze

Kulcs a muzsikához Kft. ajándéka

ELTE Radnóti Miklós Gimnázium, 10/B, Budapest

Mindkét fordulóban kiemelkedően színvonalas megoldások, rengeteg megoldást gyűjtöttek össze

Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. ajándéka

Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimnázium, 9/A, Miskolc

Az egyetlen rádiós produkció, frappáns alapötlet, erős üzenet

Oxford University Press ajándéka

Németh László Gimnázium, 10/B, Budapest

Egyedi alkotás: egyetlen gyurma animáció

Cambridge University Press ajándéka

Keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskola 12/C, Keszthely

Színvonalas alkotásukért

Hot English Kiadó Kft. ajándéka


A hatalmas sikerre való tekintettel általános iskolai vetélkedőt is tervezünk a következő tanévben.

A vetélkedő első és második fordulójának legötletesebb megoldásaiból válogatást készítettünk, amely A vetélkedő gyöngyszemei oldalon található meg.

Szeretnénk megköszönni minden osztálynak, iskolának és a diákokat segítő tanároknak, rokonoknak, hogy részt vettek a Világ – Nyelv vetélkedőben.

Külön köszönjük Kerényi Péter kommunikációs igazgatónak, Kozák Zsuzsa mozgókép és médiaismereti szaktanácsadónak, Hegyes Katalinnak, a német kulturális intézet munkatársának és Mezei Márk project manager-nek, hogy munkájukkal és szakmai tanácsokkal közreműködtek a feladatok kitalálásában, az elbírálásban és hogy egészében hozzájárultak a vetélkedő lebonyolításának sikeréhez.

A vetélkedővel kapcsolatos információk, a nyertesek listája és a fordulók feladatsorai megtalálhatók a www.vilag-nyelv.hu honlapon.


OM Idegen Nyelvi Csoport


Budapest, 2004. május 6.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok