2023. december 11.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Világ - Nyelv programcsomag Európában követendő példa

2005. május 24.
A Világ - Nyelv pályázati csomag bekerült Európában a legjobb nyelvtanulást ösztönző programok közé.
A LINGO program európai szinten gyűjtötte össze a nyelvtanulást ösztönző, az iskolarendszerű oktatáson kívüli 'jó gyakorlatokat', sikeres módszereket, innovatív kezdeményezéseket. A program célja olyan hatékony, fenntartható projektek nemzetközi bemutatása, amelyeket már kipróbáltak és saját körülményeihez alakítva más ország is átvehet.
A projekt támogatója az Európai Bizottság, DG EAC Language Policy Unit, végrehajtója az European Cultural Interactions.

A LINGO programban dolgozó szakértők 20 európai ország 600 szervezetével vették fel a kapcsolatot munkájuk során. Az előválogatáson a bekért módszerek, jó gyakorlatok közül százat emeltek ki. Ezeket értékelte egy szakértőbizottság és választotta ki közülük az ötven legjobb, leginkább ösztönző, mások számára is követésre érdemes példát, köztük a Világ - Nyelv pályázati csomag három elemét is.

A Világ - Nyelv Program az Oktatási Minisztérium 2003-ban útjára indított átfogó idegennyelv-tudás fejlesztési stratégiája, mely a kormányprogram részét képezi. Célja, hogy elősegítse hazánk felzárkózását az idegen nyelveket beszélő európai országok sorába, vagyis minden, az iskolapadot elhagyó fiatal rendelkezzen legalább egy idegen nyelv középszintű és egy másik nyelv alapszintű ismeretével, legyen képes nyelvtudását fenntartani, továbbfejleszteni és más idegen nyelveken is megtanulni.
Az ötven legjobbnak minősített projekt között a Világ - Nyelv Program egyik legfontosabb eleme, a Világ - Nyelv pályázati csomag iskolarendszerű oktatáson kívüli, motivációt szolgáló alprogramjai szerepelnek, a Forrás, a Satöbbi és az Egy életen át. Ezen alprogramok segítségével a 2003/2004-es tanévben több mint 1200 felnőtt pályázó szerzett nyelvvizsgát, 15 konferencia megrendezését, 9 szakmai kiadvány megjelenését segítettük, 80 "Forrás" tanulóközpont felállítását támogattuk szerte az országban.
A Világ - Nyelv pályázati csomag kezelője a Tempus Közalapítvány.

A LINGO programban kiválasztott projektek egy kiadványban jelennek meg, amely 2005 augusztusától hat nyelven lesz elérhető online és nyomtatott formában is.

A LINGO programról bővebben olvashat a www.eurointeractions.com oldalon, a Világ - Nyelv Programról az Oktatási Minisztérium (www.om.hu / Világ - Nyelv) honlapján.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok