2021. május 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pályázati felhívás (szervezeteknek) magyar szórványközösségek anyanyelvi megmaradásának elősegítése óvodáskorban támogatására

2004. július 20.
A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának (OM) Határon Túli Magyarok Főosztálya (HTMF) a Márton Áron Szakkollégium (MÁSZ) közreműködésével pályázatot hirdet a magyar szórványközösségek anyanyelvi megmaradásának elősegítése óvodáskorban támogatására 2004-ben.

A program célja:

A magyar szórványközösségek anyanyelvi megmaradásának elősegítése magyar óvópedagógus felkészítésével és kiküldésével a magyar közösségekbe, magyar - mint idegen nyelv - közvetítő nyelv nélküli, térítésmentes tanítása céljából.

A támogatás elnyerésének alapfeltételei:

 • Külföldi, jogi személyiséggel rendelkező nyugati szórvány magyar szervezetek pályázhatnak (a továbbiakban: pályázó). Magánszemélyek pályázatát nem fogadjuk el.
 • A pályázóknak pályázatukban részletesen be kell mutatniuk közösségüket, és különösképpen azt, hogy mit tettek eddig anyanyelvünk megtartása érdekében. Adatokkal kell alátámasztaniuk, hogy a kiutazó pedagógus tevékenységére tényleg nagy szükségük van. Nyilatkozniuk kell arról is, hogy a kiutazó pedagógus szállását, ellátását és havi zsebpénzét valamint a foglalkozások tárgyi feltételeit 6 hónapra biztosítani tudják.
 • A támogatást elnyerő pályázóval a MÁSZ szerződést köt. A MÁSZ vállalja az óvópedagógus balesetbiztosításának és ki- illetve hazautaztatásának költségeit, a pályázó pedig biztosítja a kint tartózkodás ideje alatt a óvópedagógus szállását, étkezését, és zsebpénzét valamint megszervezi a magyar foglalkozások tárgyi feltételeit.
 • A pedagógusok kiutazásának legkorábbi lehetséges időpontja 2004. október.

Általános tudnivalók:

 • A pályáztatásból kizárhatók azok a szervezetek, amelyek a tárgyévet megelőző két évben nem teljesítették a Minisztériummal kötött szerződésben foglaltakat.
 • A pályázat elbírálásánál előnyt jelent, ha a költségvetés a kért támogatáson kívüli forrásokat is tartalmaz.
 • A pályázat elbírálásakor előnyben részesülnek továbbá a tengerentúli szórványból pályázók, illetve azok a közösségek, akik vasárnapi iskola keretein belül évek óta oktatnak magyar nyelvet
 • A meghívásos rendszerben bonyolított pályázaton a kitöltött pályázati adatlapokat a Márton Áron Szakkollégium címére (1037 Budapest, Kunigunda u. 35.) postán vagy személyesen kell eljuttatni az alább megadott határidőig.
 • A pályázatok leadási határideje: 2004. augusztus 31.
 • A határidőn túl beérkezett pályázatokat érvénytelennek tekintjük.
 • A pályázó a pályázat benyújtásával elfogadja, hogy a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 26 §-a értelmében a benyújtott pályázatokról, az azt kérelmezőkről, az igényelt támogatások fajtájáról, továbbá az odaítélt támogatások összegéről szóló adatokat az Oktatási Minisztérium megküldi a központi nyilvántartást vezető Határon Túli Magyarok Hivatala részére

A pályázatokról az OM nemzetközi helyettes államtitkára dönt a OM HTMF és a MÁSZ képviselői javaslatának figyelembevételével.

A pályázatok elbírálásának mérlegelési szempontjai:

 • A leadott terv minősége, megvalósíthatósága
 • Eddigi elszámolási és teljesítési tapasztalatok

A pályázat értékeléséről, illetve az elnyert támogatás összegéről értesítést küldünk. A pályázatról szóló döntést követően a szerződés megkötése előtt a HTMF kérheti a felhasználási terv módosítását, ha az igényelt és elnyert támogatási összeg közötti különbség ezt indokolja.

Oktatási Minisztérium
Határon Túli Magyarok Főosztálya

Márton Áron Szakkollégium

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok