2023. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Európa Fesztivál 2006.

2006. május 2.
Koncepció és programleírás
 
A Hungarofest Kht. a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felkérésére, a Miniszterelnöki Hivatal számára 2006. április 30 - május 6 között nagyszabású Európa Fesztivált rendez Budapest több helyszínén, úgy mint a Clark Ádám téren, a Millenáris Teátrumban és a Kossuth téren. Ezeken a helyszíneken méltó módon szeretnénk megünnepelni Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának évfordulóját, illetve a "Győzelem Napját" május 6-án. A rendezvénysorozathoz szoros kötelékben kapcsolódik a Nemzeti Fejlesztési Hivatal megbízásából tartott öt napos rendezvény a Kossuth téren. E több napos rendezvény célja az, hogy játékos formában ismertesse meg kicsikkel és nagyokkal az Európai Unió pályázatai adta lehetőségeket. A három rendezvény - Jazzhíd, Európa Fesztivál, Győzelem Napja - egyrészt a PR és kommunikáció terén, másrészt a május 1-6 között a Kossuth téren megrendezésre kerülő EurópaD kiállítás révén kapcsolódik össze.
 
 
Európa Jazzhíd 2006
Clark Ádám tér, Millenáris Teátrum, Columbus Jazz Hajó, 2006. április 30.
 
Az esemény ötletét a 2005-ös Örömkoncert sikere adta, az a koncert, amely - különlegességének és publicitásának köszönhetően rengeteg embernek nyújtott lehetőséget arra, hogy megismerkedhessen a jazz műfajával, találkozhasson a magyar és nemzetközi jazz legkiemelkedőbb képviselőinek zenéjével.
 
Az Örömkoncert 2003 óta az augusztus huszadikai állami ünnep előestéjén kerül megrendezésre. Alapgondolata a magyar zenei kultúra hazai és nemzetközi bemutatásának és a zenei műveltség terjesztésének szándéka olyan közreműködők révén, akik méltán képviselik a magyar zeneművészet rangját. Az Örömkoncert mindenkori helyszíne Budapest egyik kiemelkedő pontja: olyan tér, amelyben a muzsika és a látnivaló különös kölcsönhatásban erősíti egymást.
 
A harmadik Örömkoncertre 2005. augusztus 19-én este 9 órától éjfélig ismét új helyszínen, a budapesti Duna-szakaszon, a Margit-híd és a Széchenyi Lánchíd között a Képviselői Irodaház vonalában a vízen felállított színpadon került sor. Öt, stílusában, műfajában különböző produkció mutatkozott be Dés Lászlótól Szakcsi Lakatos Béláig. Kirobbanó siker, hatalmas publicitás, nemzetközi televíziós közvetítés kísérte az eseményt, amelyről elmondható, hogy találkozott a szakma és közönség igényeivel egyaránt. Bebizonyosodott: egy-egy hasonló, nagyszabású, ingyenes koncert többet tud tenni egy-egy műfaj meg- és elismertetéséért, mint megannyi klubkoncert, turné, koncertsorozat.
 
Adta magát tehát az ötlet: tegyük hagyománnyá a jazz örömkoncertjét! Legyen egy nap, amikor Budapest kiemelkedő pontjain a magyar jazz kiemelkedő képviselői és nemzetközi vendégeik adnak ingyenes koncertet, látványos háttérrel, nagy publicitással! Legyen számtalan koncert, ahol a mainstream-től a bigband muzsikáig, a free jazz-től a jazz-világzenéig a jazz szinte minden "hajtása" bemutatkozási lehetőséget kap.
 
 
Európa Fesztivál
Kossuth tér, 2006. május 1-5.
 
Az uniós csatlakozás évfordulóját, és az elmúlt két év több mint tizenkétezer sikeres, az Európai Unió által támogatott programját, fejlesztését köszönti a Nemzeti Fejlesztési Hivatal egy közel száz kulturális programból álló rendezvénnyel május 1-5 között.
Magyarországon az Európai Unióból érkező források felhasználásával sok száz beruházás már megvalósult, és a sikeres pályázatainknak köszönhetően több ezer fejlesztés kezdődhetett meg.
Az elmúlt két év uniós sikereit is bemutató jókedvű, sokszínű szórakoztató forgatag valósul meg öt napon át, amelynek minden programeleme ingyenesen látogatható.
Az Európai Uniós forrásokat kezelő hazai szervezetek (Irányító Hatóságok) mindenkit hívnak és várnak egy közös ünneplésre.
Hogyan lehet uniós támogatást szerezni beruházásokhoz, fejlesztésekhez, projektekhez? Erre a kérdésre kapnak választ mindazok, akik benéznek az EU sátorba, ahol az Unió által támogatott sikeres pályázók mutatkoznak be, és egy beszélgetés keretén belül elárulják a titkot.
Európaiságról, európai országokhoz fűződő viszonyukról vallanak népszerű színészeink, közéleti személyiségek a "Sztárok a Pódiumon" című program részeként.
A program részeként felállításra kerül egy élő, internetes és egy interaktív ötállomásos játszóház, ahol az érdeklődők kipróbálhatják, hogy mennyire lennének sikeresek egy uniós pályázat készítésben.
Az esemény szóvivője hazánk egyik legnépszerűbb fiatal színművésze, Pindroch Csaba, műsorvezetői Németh Kristóf és Garami Gábor
 
 
Győzelem Napja
Kossuth tér, 2006. május 6.
 
Mit is jelent a 61 éve kivívott győzelem? Békét, mely megpróbálta eltörölni az egymással szemben szított kérlelhetetlen ideológia, a fasizmus létét.
A megemlékezéskor próbáljuk - legalább egy nap erejéig - elképzelni és átélni azt, hogy hogyan is ünnepeltek, ünnepelhettek volna a II. világháború rémképétől megszabadult emberek.
 
A nap folyamán autentikus ritmusokkal varázsoljuk élővé a teret és a napot: görög taverna, vérpezsdítő balkáni hangulat, párizsi kiskocsma, közel-keleti dallamok, egy kis kitekintés a Szahara kapuja felé, majd végezetül egy igazi kárpát-medencei örömünnepbe csöppenhetünk bele egy-egy pillanatra.
 

EurópaD kiállítás
Kossuth tér, 2006. május 1-6.
 
Huszonöt óriáspadot állítunk föl az uniót szimbolizálva, hiszen Magyarország ezen a napon, május elsején vált 24 állam "padtársává".
 
A padok egyben művészi installációk is, "kulturális keretei" egy-egy országnak a rájuk jellemző motívumokkal. Ugyanakkor elandalítják a pihenőket, folyamatosan játsszák az adott ország zenéjét.
 
A dallamokat a BMC - Magyar Zenei Információs Központ és a Fonó Records válogatta. Egy-egy padban 2 órányi hanganyagot "tároltak" - nép- és világzenéből, klasszikusokból, kortárs zenéből és jazzmuzsikából. A zeneszámok hossza általában 2-5 perc.
 
 
A programok részletes ismertetése
 
Európa Jazzhíd 2006 - Budapest JAM
Clark Ádám tér, Millenáris Teátrum, 2006. április 30.
 
Két nagyszínpad, 14 koncert, több mint 100 muzsikus, 10 országból - így foglalhatnánk össze számokban az április 30-án megrendezésre kerülő Európa Jazzhíd 2006 elnevezésű rendezvényt.
 
Időpontként hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásának napja, illetve annak előestéje, április 30-a kínálkozott. Az élvonalbeli magyar muzsikusok mellé pedig Európa jazz-kiválóságait hívtuk meg - Hollandiából, Finnországból, Olaszországból, Németországból, Franciaországból, Szlovákiából stb. - vendégszólistaként, hogy egy igazi nagy JAM session keretében találhassák meg a közös hangnemet, a zenei közös nevezőt, a jazzt, amely valóban nem ismer határokat. A zene éppúgy egy, mint Európa.
 
Az egész napos esemény helyszíneként a Clark Ádám térnél, a Lánchíd végén felállított színpad, illetve a Millenáris Teátrum szolgálnak. A Clark Ádám téri színpadon délelőtt 11-től este 10-ig 8, míg a Millenárison 14.00-tól további 6 koncertre kerül sor. Este 10-kor azonban nem ér véget az esemény: a Millenárison és a Columbus Jazzklubban ugyanis kezdetét veszi a hajnalig tartó Budapest JAM, ahol a koncerteken fellépő muzsikusok örömzenéjét hallgathatja a közönség.
 
A két színpad programja nem stílusok szerint különül el, és reggeltől estig tartogat igazi zenei csemegéket a helyszínekre látogatóknak. A Clark Ádám téren a mainstream-től a a world music-ig lesz hallható számos produkció, amelyben a legkiválóbb magyar jazzművészekhez csatlakoznak európai hírű muzsikusok, a Millenáris Teátrumban pedig a Mediawave Fesztivál színpad kap helyet, ahol a párhuzamosan zajló győri seregszemle zenészvendégei, illetve a világhírű muzsikusok által tartott jazz- workshop résztvevői adnak majd koncertet.

Programok

Idő
Fellépők
Zenekartagok:
 
11:00 - 12:00
Modern Art Orchestra
Bacsó Kristóf, Bajusznács Mihály, Barbinek Gábor, Bizják Gábor, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél, Gráf Ádám, Hárs Viktor, Kasza Nándor, Korb Attila, Kovács Péter, Magyar Ferenc, Mester Dániel, Mohay András, Nagy Attila, Oláh Szabolcs, Subicz Gábor, Zsári Tamás, vendégek: Zsoldos Béla, Gőz László
Clark Ádám tér
12:30- 13:30
Berki Tamás Band
Berki Tamás, Tóth Viktor, Horváth Plútó József, Mohai Tamás, Mohai Győző
13:50 - 14:50
Borbély Műhely
Borbély Mihály, Szabó Dániel, Baló István, Horváth Balázs, Sakari Kukko (SF)
15:10 - 16:10
Szakcsi Jr Trio
Dejan Terzic, Lakatos Pecek Krisztián, Szakcsi Jr.
16:30 - 17:30
Kaltenecker Trió
Kaltenecker Zsolt, Borlai Gergő, Papesch Péter
18:00 - 19:00
Contemporary Gregorian
Dés László, Balázs Elemér, Balázs József, Szandai Mátyás, Mizsei Zoltán, Gyulai Csaba, Demjén András, Hegyi Barnabás
19:20 - 20:20
Oláh Kálmán Trio
Oláh Kálmán, Egri János, André Ceccarelli (Fr)
20:40- 21:40
Babos Project Special
Babos Gyula, Szakcsi L. Róbert, Hárs Viktor, Balogh László, Veres Mónika
14:00 - 15:00
KÖZÉP-KELET-EURÓPAI KREATÍV JAZZ MŰHELY
Vezető: William Parker (USA)
Tanárok: Hamid Drake - dob, Rob Brown - szaxofon
Szaxofon: Bede Péter (HUN), Burány Béla (HUN), Grencsó István (HUN), Tóth Viktor (HUN), Fabian Rucker (AUT)
Pozan: Hans von Vliet (HOL)
Gitár: Mathew Mitchell (NZL)
Hegedű, trombita: Kovács Ferenc (HUN)
Bőgő: Marcin Ole (POL), Resch Béla (HUN), Szanday Mátyás (HUN), Rafael Preuschl (AUT)
Dob: Halmos András (HUN), Jeszenszky György (HUN), Bartek Ole (POL), Martin Valihora (SLK)
Ének: Tóth Evelyn (HUN), Kozma Orsi (HUN), Váczi Eszter (HUN)
Millenáris Teátrum/ Mediawawe
15:30 - 16:30
HAT OK (HUN)
Kovács Ferenc, Dresch Mihály, Schreck Ferenc, Kovács Zoltán, Szandai Mátyás, Banai Szilárd
17:00 - 17:45
Terje Isungset (Nor)
Terje ISUNGSET - dob, ütőhangszerek
18:15 - 19:15
DÉL-ALFÖLDI SZAXOFON EGYÜTTES (HUN)
Burány "Pecek" Béla - szoprán- és baritonszaxofon, Szokolay "Dongó" Balázs - szoprán szaxofon, Ágoston Béla - alt szaxofon, ének, Benkő Róbert - nagybőgő, Geröly Tamás - dob, ütőhangszerek, gardony
19:45 - 20:45
Lantos Zoltán Mirrorworld
Lantos Zoltán, Horváth Kornél, Lukács Miklós, Paul Shigihara (D)
21:15 - 22:15
TOBIAS DELIUS 4TET (HOL) + GRENCSÓ ISTVÁN
Grencsó István,Tobias Delius - tenorszaxofon, klarinét, Tristan Honsinger - cselló, Joe Williams - bőgő, Han Bennink - dob
22:15 - 00:00
JAM Session
 
20:00 - 00:00
JAM Session
 
Columbus
 Jazzklub
 
 
"Győzelem Napja"
Kossuth tér, 2006. május 6.
 
Különböző népek és kultúrák forgataga jelenik meg rendezvényünkön: fegyverropogás együgyű ritmusa helyett zene, a menekülés helyett tánc, éhínség helyett bőséges étkek, a szürke és poros utcák helyett színek kavalkádja, a gyűlölet helyett szeretet
 
Nekünk, XXI. századi embereknek megadatik mindaz, amiről akkor nagyon sokan csak álmodhattak: legtöbbünk valós háborús borzalmak átélése nélkül ünnepelheti már e napot, tegyük ezt tisztelettel, alázattal és boldogan, megbecsülve e lehetőségünket, valamint emlékezve a háború iszonyától megszabadult több millió emberre.
 
A görög kultúra színeit a Zeus együttes képviseli, koncertjeiket hamisítatlan mediterrán hangulat, intenzív érzelmek, vidám, felszabadult zene jellemzi, amelyet keleties, mégis autentikus elemekkel fűszereznek. Különlegességük sajátos hangszerelésük, valamint egyedi előadásmódjuk, melyben egyik dal átfolyik a másikba, nem engedi, hogy a fokozódó hangulat megtörjön.
 
A békéhez hozzátartozik egy mindenek felett átívelő képzeletbeli híd is, mely kelet és nyugat kultúráját köti össze. Ebben lesz segítségünkre az Arasnda együttes, mely magyar zenészekből alakult 1996-ban.
 
Budapesten és Közép-Európában egyedüliként foglalkozik hagyományos és feldolgozott török népzene előadásával. (A török "arasnda" szó jelentése: között - a zenekar a kultúrák közötti híd szerepét kívánja betölteni.) Koncertprogramjában a hetvenmilliós Törökország sokszínű népzenéje szólal meg. Az ott rendkívül közkedvelt népdalok a népi éneklésre jellemző stílusban és törökül hangzanak fel. Kíséretül részben török népi hangszerek (saz balama, oud, kaval, zurna, davul), részben más népek hangszerei (daf, gadulka) illetve modern hangszerek (oboa, gitár, basszusgitár, dobfelszerelés) szólnak. Az Arasinda összetéveszthetetlen hangzásvilága a török népzene és az együttes zenészeinek improvizációs stílusa ötvözéséből jön létre.
 
Szintén világzenei programot kínál a marokkói zenét játszó Chalaban zenekar is. A Magyarországon alakult együttes veztője Said Tichiti. Jelenleg az egyetlen olyan csoport hazánkban, amely arab zenét játszik. Muzsikájukat a tradicionális marokkói zenei formák inspirálják, de felfedezhetők benne más kultúrák modern és népzenéinek nyomai. A csoport megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a különböző stílusok, hangszerek és zenei tudás befogadására.
 
Közel van hozzánk sokszor mégis távolinak érezzük, de semmiképp nem hagy minket érintetlenül, ha meghalljuk a Balkán zenei világára oly jellemző ritmusokat. A "pravo" szó jelentése: igaz, egyenes. A fellépő Pravo együttes törekedve a népi hangszerek használatára autentikus délszláv, makedón, szerb és bolgár zenét játszik majd.
 
Kamondy Imre és barátai (Cabaret Medrano) személyében egy újabb színfoltot jelenít majd meg. Zenekarának latinos jazzes hangzásában a hegedű és a zongora improvizatív játéka dominál. Szövegei ironikusak és játékosak, néhány dal Toulouse-Lautrec és Rejtő Jenő, a korai Brecht-Kurt Weil dalok, a harmincas évek berlini kabaréjának világát idézi.
 
A napot várhatóan - a már addig is pazar zenei élmények után - a Ghymes együttes koncertje koronázza meg. A Ghymes zene univerzális és a magyar nyelvterületen kívül is érthető. Élőben kell látni és hallani őket. A Ghymes együttes zenéjével roppant energiát sugároz ki. Érdekes hallani és látni a színpadi történést és azt, hogy telnek meg a hallgatók is a zene energiájával A Ghymes zene és az együttes színpadi fellépése egyaránt annyira univerzális, hogy hatása alatt a szöveg megértése másodlagos - fogalmaztak külföldi kritikusok. A szlovákiai magyarokból álló Ghymes együttes 1984-ben különböző zenei irányokból érkezett zenészekből alakult. Találkozásuk egy új zenei utat rajzolt ki előttük: népzenei elemek alkotói elképzelésekhez simulva.
 
A hagyományos népi hangszerek mellett (hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató) előkerült a szaxofon, a dobfelszerelés, improvizációk készültek és anélkül, hogy észrevették, vagy akarták volna, megszületett a "GHYMES ZENE".
 
És ha már körbe utaztuk Európát, legyünk aktív részesei is a napnak. A látogatókat igazi győzteseknek való játékok várják. Eljuthatunk a Pireneusok csúcsaihoz, pilótának érezve magunkat - ha csak egy pillanatra felülről tekinthetünk a tér sokszínű világára.
 
A küzdelem és győzelem lehetősége a legtöbb gyermekjátékban ott él Az itt megjelenő régi népi játékok csupa olyan tevékenységet rejtenek magukban, melyek a felnőttek világából kölcsönöznek a kicsiknek álombéli szituációkat.
 
Győzedelmes játszóházunk olyan régi mesterségeket, játékokat elevenít fel, melyekben a gyerekek hagyományosabb küzdelmeket próbálhatnak ki.
 
Színpadi fellépők

Időtartam
Program
10. 30 - 11. 30
Zeus zenekar fellépése
12. 00 - 13. 00
Arasinda együttes fellépése
13. 30 - 15. 00
Chalaban együttes fellépése
16. 00 - 17. 00
Pravo zenekar fellépése
17. 30 - 18. 30
Cabaret Medrano együttes fellépése
19. 00 - 20. 00
Ghymes együttes hangbeállása
20. 00 - 21. 30
Ghymes együttes fellépése a Vadrózsa Néptánc együttessel

Programok (PDF, 220 kB)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok