2023. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pszichoanalitikus filmkonferencia Pécsett

2006. december 11.
A Vászon és a Dívány találkozása - szabad asszociációk a filmművészet és a pszichoanalízis határvidékén címmel Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferenciát rendeztek a hétvégén Pécsett, az Apolló Artmoziban.
Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős szakállamtitkára, a háromnapos rendezvény védnöke a megnyitó előtt az MTI-nek elmondta: a Magyarországon első alkalommal tartandó konferenciát az a kezdeményezés inspirálta, amely a mélylélektan iránt érdeklődő filmalkotók és a pszichoanalitikusok eszmecseréjének elősegítésére Nagy-Britanniában indult.

Felidézte, hogy Londonban, 2001-ben, az első európai pszichoanalitikus filmfesztivál nyitófilmje Enyedi Ildikó: Az én XX. századom című alkotása volt. Ezzel a művel kezdődtek meg az értekezések a film és a pszichoanalízis kapcsolatáról.

A fesztivált Magyarországon is nagy érdeklődés kísérte, többen a londoni rendezvény folytatását kezdeményezték. Ennek eredménye a pécsi műhelykonferencia, amelynek szervezésében nagy szerepet játszott Bókay Antal, a Pécsi Tudományegyetem rektor-helyettese, Erős Ferenc pszichológus professzor és Székács Judit, Londonban élő pszichoanalitikus - tette hozzá a szakállamtitkár.

A tanácskozás célja a pszichoanalízis és filmművészet iránt egyaránt érdeklődő szakemberek számára olyan kreatív tér teremtése, amelyben több irányból és egymást kiegészítve vizsgálhatók az alkotói folyamat, a filmalkotás, valamint a befogadás jellegzetességei - olvasható a szervezők összegzésében.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok