2023. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szlovák-magyar mini összművészeti fesztivál az Új Színházban

2006. december 20.
SzínHázTömb címmel szlovák-magyar mini összművészeti fesztivál kezdődött szerdán Budapesten, az Új Színházban. A háromnapos esemény keretében koncerteket, kiállításokat, színházi előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket rendeznek a helyszínen.
"Hiszünk abban, hogy az emberek közötti párbeszéd, a kultúrák közötti párbeszéd olyan lehetőség, amely segít bennünket ahhoz, hogy megpróbáljuk ne félreérteni, hanem megérteni egymást" - mondta a megnyitón az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára.

Bogyay Katalin hozzátette: ez a napi gyakorlatban a művészek, a kulturális produktumok közötti, a színházi találkozókon folytatott szakmai és emberi párbeszédet jelenti.

Mint mondta, a színházi és irodalmi találkozók sorozata nem záródik le. A párbeszéd folytatódik: januárban a V4-ek kulturális miniszterei találkoznak Magyarországon, és lengyel filmhetet is rendeznek.

A programsorozat megrendezésével a szervezők bizonyítani szeretnék, hogy az alkotók, színészek, rendezők és színházba járók fölötte állnak a nemzetiségi ellentéteknek. A fesztivál elnevezése azt emeli ki, hogy az eseménynek szlovákiai magyar, magyarországi szlovák, magyarországi magyar és szlovákiai szlovák résztvevői is vannak.

Márta István, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: az Új Színház hiszi és hirdeti, hogy a kultúra híd lehet, a világ bármely részeiről legyen szó. A kultúrán belül a pofonoknak, a durvaságnak nincs helye - fogalmazott.

Kiemelte: nincsenek határok, bár a nyelv, a játékstílus különböző, a világról és az életről szóló gondolatok azonosak.

Emlékeztetett arra, hogy néhány hete az Új Színház a bukaresti Teatru Odeon Csütörtökünnep című előadását látta vendégül, amelynek írója a magyar Thúróczy Katalin. Néhány nappal ezelőtt pedig a Marat/Sade című darabot mutatta be a színház a román Victor Ioan Frunza rendezésében, az előadás a mostani fesztiválon is szerepel.

A rendezvény első napján a Vertigo Színház MATKA (Anya) című, szlovák nyelvű előadása látható, amely a szarvasi Szlovák Színház együttműködésével jött létre. Emellett szlovák és magyar főiskolás vizsgafilmeket vetítenek, valamint a Free Style Chamber Orchestra is fellép.

A Komáromi Jókai Színház magyar nyelvű előadását, John Fosse Őszi álom című darabját csütörtökön láthatja a közönség. Szerepel a műsorban Peter Lipa, az egyik legismertebb szlovák dzsessz-zenész koncertje is.

A fesztivál záró napján az A-HA pozsonyi szlovák színház PraFaust (Ősfaust) című, szlovák nyelvű előadása látható, míg a szarvasi Szlovák Színház magyar nyelvű zenés vígjátékot ad elő. Ezen a napon rendezik a kortárs szlovák dráma felolvasószínházát, és a Kistehén Tánczenekar koncertjét.

Az Új Színház előterében olyan díszlet- és jelmezterveket mutatnak be, amelyeket a fesztiválon résztvevő teátrumok alkotói készítettek. A kiállításon láthatja a közönség Roman Muska, Gadus Erika, Adriana Grand és Marek Holly műveit is.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok