2023. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Task Force - holokausztkutatók nemzetközi módszertani tanácskozása Budapesten

2006. december 4.
A holokauszttal foglalkozó kutatók és pedagógusok tanácskozását rendezte meg vasárnap Budapesten a Task Force (TF) nemzetközi szervezet, amelynek - mint azt Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára elmondta -, fontos szerepe van az emlékeztetésben, a "holokauszt sebeinek begyógyulásában".
A vallások közötti intenzívebb párbeszédhez is hozzájárulhat az 1998-ban létrejött szervezet - mutatott rá a sajtótájékoztatón a szakállamtitkár.

A 24 tagországot számláló szervezet legfőbb feladata az együttműködés megteremtése az oktatásban, a kutatásban és emlékeztetésben - közölte Magyar Bálint, a TF magyarországi vezetője, egyben a szervezet idei soros elnöke.

Hangsúlyozta, a folyamatos oktatás azért is fontos, hogy a fiatalokkal ne csak megértessék a 62 évvel ezelőtti "magyar sorstragédia" okait, de elérjék náluk azt is, hogy az antiszemita és rasszista érzelmeket "rekesszék ki a szívükből".

A szabad demokrata politikus, volt oktatási miniszter, éles hangon szólt a kormányellenes tüntetéseken az elmúlt hónapokban látható Árpád-sávos zászlók használatáról; szerinte akik ezeket a zászlókat lobogtatták, nyilas jelképekkel éltek.

Magyar Bálint úgy fogalmazott: "A történelmi jelképeket néha a történelem felülírja. A használatuk kontextusa az, amely meghatározza a jelentésüket. Ezt politikusoknak világosan tudniuk kell, és az oktatásnak arról is kell szólnia, hogy ezeket fel lehessen ismerni, és fel tudjuk vértezni a gyermekeinket".

A TF soros elnökeként a 2006-os esztendő egyik fontos fejleményének nevezte, hogy létrejött egy amerikai-magyar vegyesbizottság, amelynek a holokauszttal kapcsolatos magyar iratanyagok kezelése és hozzáférhetővé tétele lesz a feladata.

Azért vállaltuk el a soros elnökséget, hogy megmutathassuk nemzetközi szinten is, hol tart nálunk a vészkorszak kutatása és oktatása - mondta a sajtótájékoztatón Loboda Zoltán, a TF miniszteri biztosa, az oktatási tárca munkatársa. Hozzátette: a balkáni országok felé igyekeztek nyitni, minél több országot próbáltak meg rábírni arra, hogy csatlakozzanak a szervezethez.

A Task Force módszertanának egyik "követeként" szólalt fel a magyar származású oktató, Chava Baruch, a jeruzsálemi Jad Vashem Intézet munkatársa. Kitért arra, hogy eddig mintegy 250 magyar történelemtanár vett részt Izraelben tanfolyamon. Az "adatcentrikus" módszerek helyett arra igyekeztek felhívni a figyelmüket, hogy ma már nem sokkoló tényekkel, hanem inkább interdiszciplináris eszközökkel kell eljutni a fiatalokhoz - mondta.

A sajtótájékoztatón megjelent David Admon izraeli nagykövet is.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok