2023. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Temesvár - Európa kapuja

2006. október 17.
Románia európai uniós tagsága kapcsán 2006. október 18-án 15 temesvári művész kiállítása nyílik a Közép-európai Kulturális Intézetben. A kiállítás egyik megnyitója Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár.
Temesvár - Európa kapuja címmel 2006. október 18-án nyílik kiállítás a Közép-európai Kulturális Intézetben. A Budapesti Román Nagykövetség, Temesvár Önkormányzata és a Közép-európai Kulturális Intézet együttműködésében megvalósuló tárlat az Európai Uniós csatlakozás előtt álló ország egyik legszebb és kulturálisan is leggazdagabb városát mutatja be kortárs képzőművészek alkotásain keresztül. A budapesti kiállítás részben azt a gyűjteményt tárja a látogatók elé, amelyben Románia az Európai Unió brüsszeli székházában mutatkozott be 2006-ban.

"Temesvár mint Európa - közelebbről Kelet-Közép-Európa - gazdasági és közlekedési kapuja, ahonnan az út tovább vezet a Fekete-tengerig és a Duna-deltáig." - fogalmazták meg a kiállítás üzenetét a szervezők, kifejezve ezzel a bánsági, temesvári társadalomtörténeti és kulturális sokszínűséget Románia közelgő európai uniós tagsága kapcsán.

Temesvár egyszersmind a többnyelvűség, a nyitottság és társadalmi tolerancia városa is. Mindezt a kiállított művészeti alkotások is jelzik. Az alkotók egymást követő generációhoz tartozó román képzőművészek Peter Jeczától Romul Nuiuig vagy a fiatal Cosmin Moldovanig és Nada Stoliciig. Az egymást követő képzőművész-generációk munkái a hagyományokhoz való kötődést és a tradícióktól való elszakadást jelképezik, vagyis kontinuitás és diszkontinuitás egyidejű szimbólumai. E kettősség összetartó ereje a kulturális emlékezet, vagyis Közép-Európa kulturális sajátosságai és az ebből eredő "szellemi hozzáadott érték" az uniós csatlakozás előtt álló országban.

A Közép-európai kulturális Intézetben október 19. és november 3. között nyitva tartó kiállításon 15 temesvári művész 50 szobra és 50 festménye tekinthető meg. A tárlatot Ireny Comaroschi nagykövet asszony, Bogyay Katalin szakállamtitkár (Oktatási és Kulturális Minisztérium), valamint Gémesi Ferenc szakállamtitkár (Miniszterelnöki Hivatal) és Gheorghe Ciuhandu, Temesvár polgármestere nyitja meg október 18-án 18 órakor. A műalkotásokat Szekernyés János temesvári író, művészettörténész mutatja be. A vendégeket Módos Péter igazgató köszönti.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok