2023. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új továbbképzés információs szakembereknek

2006. szeptember 29.
A KultúrPont Iroda az Országgyűlési Könyvtárral együttműködésben EU-ismeretek információs szakembereknek címmel 2006 őszén új tanfolyamot indít útjára. Az akkreditált, 60 órás képzés első időpontja 2006 novemberében lesz.
EU-ismeretek információs szakembereknek címmel az OKM hattérintézményeként működő KultúrPont Iroda és az Országgyűlési Könyvtár 2006 őszén új tanfolyamot indít. A továbbképzés széleskörű forrásismereti, információkezelési és tájékoztatási ismereteket nyújt - elméletben és gyakorlatban egyaránt. Az órák egyharmadában a számítógépes adatbázisok, keresők használatát tanulják, gyakorolják a résztvevők.

EU-ismeretek információs szakembereknek

Információhoz jutni az EU-ról? Ez ma már nem kérdés. A hangsúly abba az irányba tolódott el, hogyan lehet a keresett releváns információt gyorsan és hatékonyan megtalálni. Az európai uniós tagság az állampolgárok mellett új helyzet elé állította a könyvtárak és információs irodák dolgozóit is: egyre határozottabb igény mutatkozik speciális, az Unióval kapcsolatos információk iránt.

A kérdés nem az információ elérhetőségére, hanem a megtalálás és rendszerezés minőségére és a gyorsaságra vonatkozik. Továbbképzésünk tematikáját úgy állítottuk össze, hogy az EU működésének, tevékenységének megértéséhez nélkülözhetetlen alapismeretekre építve megadja a könyvtárosi, információs szakma által igényelt széleskörű speciális, elsősorban forrásismereti, információkezelési és tájékoztatási ismereteket.

Az információhoz jutás módjának megfelelően a program során kiemelt szerepet kap az informatika: az órák harmada számítógépes teremben, internetes keresők, adatbázisok használatával zajlik.

Az Országgyűlési Könyvtár könyvtárszakmai, illetve az európai uniós dokumentáció- és információ-kezeléssel kapcsolatos ismereteit, valamint a KultúrPont Iroda európai uniós területen szerzett tájékoztatási, képzési tapasztalatát felhasználva igyekszünk elérni, hogy a képzés átfogó, magas színvonalú és korszerű tudást adjon.

Kiknek szól a továbbképzési kurzus?

A képzést elsősorban könyvtárosok, dokumentációs és információs szakemberek számára dolgoztuk ki, hasznos tudás adhat azonban művelődési házak munkatársai, közigazgatási intézmények kulturális és jogi területen dolgozó munkatársai, ügyvédi irodák és egyéb vállalkozások információs, dokumentációs munkatársai számára is.

Hogyan zajlik a tanfolyam?

A képzés összesen 60 órás, a résztvevők a csoportos előadások folyamán és a jegyzetek segítségével sajátíthatják el a tananyagot. A képzés három egymást követő héten, heti két napon zajlik, ez többnyire egész napos elfoglaltságot jelent.

A tanfolyam előadásain a következő témaköröket veszik sorra:

I. Általános, bevezető információk:
1. Az EU fejlődéstörténete és intézményei

II. Hivatalos dokumentumok és szakmai ismeretek:
1. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament hivatalos dokumentumai, elektronikus információs forrásai 2. A Tanács, a Bíróság és egyéb uniós szervek hivatalos dokumentumai, elektronikus információs forrásai 3. Jogalkotási folyamatok, dokumentumok és adatbázisok 4. eEurope - az EU információs társadalommal kapcsolatos tevékenysége és annak hazai vonatkozásai, a könyvtárak bekapcsolódási lehetőségei 5. Általános információk az EU-ról, az EU-tól 6. Statisztikai adatok, kiadványok 7. Az EU kommunikációs politikája, információs rendszere 8. A könyvtárak szerepe az uniós tájékoztatásban

III. Források, pályázati információk:
1. Az EU kulturális tevékenysége, a kulturális intézményeknek szóló programok 2. Pályázati lehetőségek könyvtárak, kulturális intézmények számára

Számonkérés, vizsga

A kurzuson elhangzottak minél hatékonyabb gyakorlati alkalmazása érdekében a résztvevők a tanfolyamot egy írásbeli dolgozattal zárják, mely egy uniós témájú bibliográfia összeállítását jelenti, melynek elkészítésénél a hallgató használja a tanfolyamon megismert forrásokat és adatbázisokat.

Akkreditáció

A KultúrPont Irodát a Fővárosi Munkaügyi Központ felnőttképzést folytató intézményként a következő számon vette nyilvántartásba: 01-0072-05.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Akkreditációs Szakbizottsága által kiadott határozata szerint a kurzus alapítási száma: A/76/60/199/2005. (IX.27. Kvtár); indítási száma: In/111/60/205/2006. (I.17. Közm.).

A képzések időpontjáról, kedvezményes részvételről bővebb információ kérhető:
1075 Budapest, Kazinczy u. 24-26.; Muzsik Szilvia - KultúrPont Iroda
Tel.: (06 1) 413-7573
Fax: (06 1) 413-7574
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok