2022. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bizottsági sajtóközlemény: az Europass bevált

2008. július 14.
Az Európai Bizottság értékelő jelentést készített az Europass dokumentumcsomag első három évének tapasztalatairól az Európai Parlament és az Európai Tanács számára. A jelentésben az Europass oklevélmelléklet kiadásának tapasztalataival és a további feladatokkal is foglalkoztak.


Már 3 millió felett van az online kiállított önéletrajzok száma: az Europass bevált

2008. július 4-én hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az Europass dokumentumcsomagról készített értékelő-jelentését. Ez a 2005-ben bevezetett eszközrendszer olyan jól összehangolt dokumentum-portfóliót jelent, amelynek segítségével az állampolgárok -úgy mutathatják be tudásukat és képességeiket, hogy azt egész Európában könnyen megértik. A mostani jelentés egy külső szakértők által végzett értékelésen alapul, amely arra az eredményre jutott, hogy az Europass-kezdeményezés, mint költséghatékony mobilitási eszköz, megfelel a neki támasztott elvárásoknak, és hasznos eszköz az állampolgárok számára is. A siker bizonyítéka, hogy 2005 óta az Europass portálnak több mint 12 millió látogatója volt, de bizonyíték az a tény is, hogy mintegy 3 millió ember készített önéletrajzot az Europass honlap segítségével, noha e szám elérése csak 2010-re volt kitűzve.

Az általános képzésért és a szakképzésért, illetve a kultúráért és az ifjúsági ügyekért felelős EU biztos, Jan Figel, az értékeléshez a következő tájékoztatást adta:
"A Europass már három év után a legjobb úton van ahhoz, hogy a végzettségek bemutatásának referenciájává váljon. Az Europass a hallgatók, a végzettek, a felnőttoktatás résztvevői, vagy a munkavállalók számára egyaránt jól áttekinthető és könnyen használható dokumentum, amelynek segítségével mindenki bemutathatja végzettségét, szakmai tapasztalatát és nyelvtudását a munkaadóknak vagy a képzőintézményeknek. Az Europassról készített jelentésből kiderül, hogy a kezdeményezés nemcsak hasznos, hanem költséghatékony is. Ennek alapján a polgárokhoz szóló üzenetünk a következő: Mutassák meg, amit tudnak, az Europass segítségével!"
Az Europass portfólió öt dokumentumból áll. Az Europass önéletrajzot, és az Europass nyelvi útlevelet online mindenki kitöltheti az Europass portálon 26 nyelven felkínált útmutató segítségével; ellenben az Europass oklevélmellékletet, az Europass bizonyítvány kiegészítőt, és az Europass mobilitási igazolványt azok a képzőintézmények adják ki, ahol a végzettség megszerzése történt. Az Europass bevezetése óta összesen több mint 3,5 millió Europass dokumentumot állítottak ki online, illetve adtak ki az állampolgároknak.
Az akció középpontjában az Europass önéletrajz, mint a portfólió legsikeresebb eleme áll. 2005 óta az Europass portálon mintegy 3,1 millió önéletrajzot állítottak ki; 2008-ban eddig már 900 ezret. Az értékelő-jelentés ezt arra vezeti vissza, hogy az Europass önéletrajz az önértékelés hasznos segédeszköze, ami a tanulási eredményekre épül (tehát arra, amit a tanuló tud, megért, amire képes).
A 2005 januári bevezetés óta az Europass portálon több mint 12 millió látogató jelentkezett be; a tendencia egyértelműen emelkedő: 2008 első felében már 3 millió látogatója volt a honlapnak. Az értékeléshez elvégzett felmérés azt mutatta, hogy a használók nagyon elégedettek. Mindenki megerősítette a szolgáltatásnak a jelentőségét, a portál magas színvonalát, amit a CEDEFOP, a Szakképzés-fejlesztés Európai Ügynöksége üzemeltet.
Az Europass önéletrajz ugyan nagyon sikeres, de elsősorban a magas képzettséggel rendelkező személyeknél: az értékelő-jelentés többek között arra a következtetésre jutott, hogy az alacsonyan kvalifikáltak és a munkanélküliek arányát az Europass portál és az Europass önéletrajz használói között növelni kell.
Az értékelő-jelentésnek összességében véve az a végeredménye, hogy az Europassba történt befektetés megtérült: az Europass költséghatékony eszköz, a polgárok szükségleteinek megfelel. 2,5 millió eurós éves összköltségvetéssel működtethető mind a Nemzeti Europass Központok hálózata, mint az Europass portál. Az Európai Bizottság által koordinált Nemzeti Europass Központok kulcsszerepet játszanak az Europass megismertetésében. Ezen kívül közvetlenül felelősek az Europass mobilitás nyilvántartásáért, eszközül szolgálnak ahhoz hogy minden, tanulás, képzés keretében megvalósult külföldi tartózkodás regisztrálása megtörténjen. Eddig több mint 100.000 ilyen dokumentumot állítottak ki.
Az értékelő-jelentés javaslatokat tartalmaz arra vonatkozóan, miként lehetne az Europass önéletrajz sikerét a többi dokumentumra is kiterjeszteni. Az Europass oklevélmelléklet és az Europass bizonyítvány kiegészítő potenciáljának kihasználása ugyanis eddig nem teljesen történt meg; sikerükhöz arra van szükség, hogy a tanulási eredmények kerüljenek a középpontba (szemben olyan keretfeltételekkel, mint például a képzési idő hossza, vagy a képzőintézmény típusa.)
Az Európai Bizottság tervezi, hogy az Europass-kezdeményezést az első értékelő-jelentés alapján - a CEDEFOP-pal, a Nemzeti Europass Központokkal, valamint a tagállamok, tanácsadó-, munkaközvetítő-, és ifjúsági szolgálataival való együttműködés keretében, javítja. A legfontosabb jövőbeli követelmény a tanulási eredmények középpontba állítása, valamint több ember, különösen munkanélküli és alacsonyan kvalifikált személyek elérése.

MEMO/08/480: "Europass FAQs"

Az Európai Bizottság Oktatási, Kulturális Főigazgatóságának és az Europass honlapja:


A Nemzeti Europass Központ Magyarországra vonatkozó statisztikai adatai
  • Az EU tagállamai közül az Europass honlapot a nyolcadik legtöbben Magyarországról keresték fel, noha az ország lakosságszáma alapján csak a 13. legnépesebb állam.
  • A 3 millió online kitöltött önéletrajzból 211 ezer magyar nyelven készült el. Ezzel a számmal Magyarország a hetedik helyet foglalja el a nemzeti nyelven önéletrajzot kitöltők száma szerinti rangsorban (különösen magas ez a szám, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar állampolgárok nemcsak magyar nyelvű önéletrajzot készítenek). A fenti mutató még jobb 2007 utolsó negyedévének adatai alapján: a magyar állampolgárok által online kitöltött önéletrajzok száma alapján Magyarország az ötödik helyen áll.
  • A Magyarországon működő Nemzeti Europass Központ honlapján (www.europass.hu) 2005-ben 25 ezer egyedi látogatást regisztráltak; három évvel később, 2008 első felében a látogatók száma már átlépte a 84 ezer főt.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok