2023. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért az ALCOA Alapítvány résztámogatásával pályázatot hirdet Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjra

2004. november 23.
A díjazott személyére állami és állam által elismert magyar felsőoktatási intézmények tanácsai tehetnek javaslatot Magyarországon tevékenykedő oktatók és kutatók köréből. A javasolt személynek olyan világszerte elismert eredményt felmutató tudósnak kell lennie, aki személyes tekintélyét iskolateremtő felelősségérzettel párosítva segíti elő fiatal munkatársai, egyetemi hallgatói sikeres pályáját.
ALAPÍTVÁNY A MAGYAR FELSŐOKTATÁSÉRT ÉS KUTATÁSÉRT


AZ

ALAPÍTVÁNY
A MAGYAR FELSŐOKTATÁSÉRT ÉS
KUTATÁSÉRT

PÁLYÁZATA

SZILÁRD LEÓ PROFESSZORI ÖSZTÖNDÍJRA

7/2005.
 

 
Pályázati felhívás


Az ALCOA magyarországi vállalatai és az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért Szilárd Leó születésének centenáriuma alkalmából 1998-ban "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj"-at alapítottak.
 
"Szilárd Leó tehetséges és sokoldalú tudós, akinek kísérleti és technikai vonalon egyaránt eredeti gondolatai vannak és mindig az elvileg fontos kérdésekre összpontosít."
(Albert Einstein)
 
Szilárd Leó 1898-ban született Budapesten. Pályája során a fizika és a biológia alapvető kérdéseiben ért el jelentős eredményeket. Legfontosabb felismerése a nukleáris láncreakció lehetősége volt. A tudományos eredményeknek az emberi életet megkönnyítő hasznosítását találmányok sokaságával igyekezett elősegíteni. A tudomány alkotásainak következményeit morálisan mérlegelő, a politikusokat aktívan befolyásoló, a világot átfogó kutatói közösség kialakításán fáradozott.
 
"Szilárd rendkívül ritka példája az olyan embernek, akinek hatalmas tehetsége a tiszta tudományban a technikai problémák és megoldásuk iránti mély érdeklődéssel párosul, aki élvezetet talál és fantáziát lát szervezési feladatokban és érzékenyen, együttérzéssel reagál, amikor segítségre van szükség."
(Paul Ehrenfest)

Az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért Kuratóriuma az ALCOA Alapítvány résztámogatásával (5000 USD) 2005-ben - az elmúlt hat évhez hasonlóan - három "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj"-at adományoz.
 
A díjazott személyére állami és állam által elismert magyar felsőoktatási intézmények tanácsai tehetnek javaslatot Magyarországon tevékenykedő oktatók és kutatók köréből. A javasolt személynek olyan világszerte elismert eredményt felmutató tudósnak kell lennie, aki személyes tekintélyét iskolateremtő felelősségérzettel párosítva segíti elő fiatal munkatársai, egyetemi hallgatói sikeres pályáját.

Az Ösztöndíj a következő összefoglaló méltatások valamelyike alapján ítélhető oda:
 
"Természeti jelenségek mély megértésén alapuló eredményekre támaszkodó, az emberi életfeltételek humánumát javító gyakorlati technikai alkalmazások létrehozásáért",
 
illetve
 
"Az élet szellemi, társadalmi és gazdasági feltételeinek megértésére és javítására irányuló törekvést megvalósító tudományos megoldás kidolgozásáért".
 
Az egy évre szóló ösztöndíj összege 1,6 millió forint.

Egy intézmény tudományterületenként egy jelöltet állíthat az intézményi tanács ajánlásával.
 
Az intézményi tanácsok ajánlásának az elismerésre javasolt személy tudományos pályáját, nevelő tevékenységének eredményességét kell bemutatnia, valamint a fenti méltatások egyikének való megfelelés indoklását kell tartalmaznia.

Az 2005. évi "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj"-ra a jelölést 3 (egy eredeti és két másolati) példányban kell benyújtani az alábbi címre:
 
Kurátor Alap- és Alapítványkezelő Kft.
1052 Budapest, Váci u. 16/a.
BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2004. december 10.
(a helyszínen 12 óráig, illetve legkésőbb a december 10-ei postai bélyegzővel)

A Kuratórium tagjaiból, valamint további kiemelkedő tudósokból és a Magyary Zoltán Ösztöndíjasok Társasága képviselőiből álló testület 2005. január végéig dönt a díjazottak személyéről.
 
A "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj 2005" átadására
Szilárd Leó születésének évfordulóján,
2005. február 11-én
ünnepi tudományos ülés keretében kerül sor.

 

1. A jelölt:
  • személyi adatai (név, születési év, munkahely, beosztás, tudományos fokozat stb.);
  • rövid tudományos életrajza (iskolateremtő, valamint nemzetközi tevékenységének összefoglalásával);
  • a 20 legjelentősebb publikációjának listája.
2. Az intézményi tanács ajánlása a javasolt személy tudományos pályájának és nevelő tevékenysége eredményességének bemutatásával, valamint a pályázati felhívásban megjelölt méltatások egyikének való megfelelés - max. két oldal terjedelmű - indoklásával.
 
3. Az intézményi tanács által - a javasolt személy támogatásáról - hozott határozat száma és kivonat az ülés emlékeztetőjéből.
 

Beküldési cím:
Kurátor Alap- és Alapítványkezelő Kft.
1052 Budapest, Váci u. 16/a.

Beküldési határidő:
2004. december 10.
(a helyszínen 12 óráig, illetve legkésőbb a december 10-i postai bélyegzővel)
 
Budapest, 2004. október 5.

ALAPÍTVÁNY
A MAGYAR FELSŐOKTATÁSÉRT ÉS KUTATÁSÉRT
KURATÓRIUMA
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok