2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fulbright-ösztöndíjak az Amerikai Egyesült Államokba a 2011/2012-es tanévre

2010. március 29.
A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság örömmel hirdeti meg a 2011/2012-es tanévre szóló ösztöndíjait.
 
Fulbright ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, valamint magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek és az Amerikai Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni, oktatni vagy kutatni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet. A pályázatot a szükséges mellékletekkel együtt 2010. május 3-ig, a kiírásnak megfelelő példányszámban, angol nyelven kell a Fulbright Bizottsághoz eljuttatni.
 
A Bizottság tájékoztató előadásokat tart a Fulbright ösztöndíjakról és a pályázati feltételekről az alábbi városokban: Budapest, Szeged, Debrecen, Miskolc, Győr, Veszprém, Gödöllő, Kaposvár, Pécs.
 
A Fulbright program a néhai J. William Fulbright amerikai szenátorról kapta nevét, aki 1946-ban terjesztette a Kongresszus elé az Amerikai Egyesült Államok és más országok közötti oktatási csereprogram tervezetét, melyben ma már több mint 150 ország állampolgára vesz részt. A világszerte elismert Fulbright ösztöndíj program kétoldalú államközi egyezmények alapján, autonóm módon működik; pályázati rendszere nyitott, és valamennyi pályázó számára esélyegyenlőséget biztosít. Magyarország a koronázási ékszerek hazakerülése után, 1978-ban kapcsolódott a programhoz. Azóta mintegy 840 magyar állampolgár nyert el Fulbright ösztöndíjat.
 
Főbb ösztöndíj kategóriák:
 
Fulbright posztgraduális hallgatói ösztöndíjak
Továbbtanulási/kutatási lehetőség bármely tudományterületen vagy művészeti ágban. Részvétel valamely fokozatot nem adó (Non-Degree) egyetemi képzésben vagy fokozatot adó (Degree: Master's, PhD vagy DLA) egyetemi képzés egy tanévében; illetve PhD fokozat megszerzéséhez kapcsolódó kutatás végzése (Visiting Student Researcher). Az ösztöndíjak maximális időtartama egy tanév (9 hónap). A pályázók az Egyesült Államok bármelyik egyetemét választhatják.
 
Fulbright oktatói ösztöndíjak
PhD fokozattal rendelkező tapasztalt egyetemi vagy főiskolai oktatóknak, akik megfelelő szakmai- és nyelvismeret birtokában amerikai felsőoktatási intézményben kívánnak tanítani. Szakmai meghívólevél az amerikai fogadóintézménytől a sikeres pályázat előfeltétele.
 
Fulbright kutatói ösztöndíjak
Tudományos vagy költségvetési intézményeknél, illetve non-profit szervezeteknél dolgozó, PhD fokozattal rendelkező szakemberek számára. Amerikai partnerekkel folytatandó közös kutatás előnyt élvez. Az ösztöndíj időtartama tipikusan három-öt hónap, ha a tervezett kutatási feladat különlegesen indokolja, legfeljebb kilenc hónap. Szakmai meghívólevél az amerikai fogadóintézménytől a sikeres pályázat előfeltétele.
 
További ösztöndíjak, részletes információ és online jelentkezés: www.fulbright.hu
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok