2023. március 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közös spanyol-belga-magyar pályázat a 2010-2011. évi csoportos EU-elnökség közös logójának tervezésére

2008. november 19.
Spanyolország, Belgium és Magyarország közös pályázatot írt ki a 2010-2011-es spanyol-belga-magyar csoportos EU-elnökség közös logójának kialakítására. A pályázaton a három ország művészeti felsőoktatási intézményeinek nappali tagozatos hallgatói indulhatnak. Magyarországon 2009. január 19-ig három hazai művészeti egyetem hallgatói nyújthatják be logóterveiket. A pályaművek közül 9-et a héttagú magyar zsűri, egyet pedig internetes szavazással a nagyközönség választ majd ki arra, hogy a másik két ország 10-10 nyertes pályaművével együtt a február elején összeülő spanyol-magyar-belga zsűri elé kerüljön. A verseny győztes alkotását mindhárom tagország a csoportos elnökség szimbólumaként használja majd.
A csoportos elnökség szellemiségét, valamint az európai értékeket megjelenítő logótervet vár Magyarország, Spanyolország és Belgium művészeti és kreatív felsőoktatási intézményeinek hallgatóitól az Európai Unió 2010. január 1-jétől 2011. június 30-ig tartó csoportos elnökségének három tagállama. A pályázati kiírás értelmében minden pályázatnak három logót kell tartalmaznia, amely a közös motívum mellett a csoportos elnökséget alkotó országokra vonatkozó egyedi motívumokat is megjeleníti.

Az Európai Unió soros elnöklésében 2007 óta alkalmazzák a csoportos elnökség intézményét, melyben a feladatokat a tagállamok hármasával látják el, 18 hónapos periódusokban. A másfél év alatt a három tagállam 6-6 hónapig tölti be az elnöki tisztséget. Magyarország így elsőként a 2010-ben kezdődő csoportos elnökség keretében látja el az EU elnöki feladatait.

A logópályázaton a három ország művészeti felsőoktatási intézményeinek hallgatói vehetnek részt, így a magyarországi kiíró, a Miniszterelnöki Hivatal a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikus Szakáról, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező és Vizuális Kommunikáció Szakáról valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának Formatervező, és a Művészeti Nevelés- és Sporttudományi Kar Képi Ábrázolás és Kézműves Szakáról várja a nappali tagozatos hallgatók jelentkezését.

A pályaműveket héttagú - az uniós kiírók elvárásainak megfelelően szakértőkből, valamint a civil és állami szféra szakembereiből álló - zsűri véleményezi, kiválasztva azt a 9 magyar logótervet, amelyek részt vehetnek a nemzetközi versenyen. A zsűri határozza meg azoknak a pályaműveknek a körét is, amelyekből a nagyközönség online szavazással választhatja ki a spanyol-belga-magyar megmérettetésben szintén résztvevő tizedik művet .

A tagállamonkénti 10-10 pályázatból végül 2009 februárjában a spanyol-magyar-belga zsűri választja ki a csoportos EU-elnökség jelképét.

A pályázat magyarországi tíz nyertese 500 eurónak megfelelő pénzjutalomban részesül, míg a nemzetközi győztes díja 10 000 euró.

A magyarországi zsűri tagjai formatervezők, grafikus művészek, elismert szakemberek. A bíráló bizottság elnöke Stefan Lengyel, akit 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. Jelenleg a Magyar Formatervezési Tanács tagja és a Német Formatervezési Tanács alelnöke. A zsűri tagja továbbá Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Bakos Katalin művészettörténész, Pohárnok Mihály, a Design Center Kft. ügyvezetője, Vargha Balázs tervezőgrafikus, Baráth Péter, a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs szakállamtitkára, valamint Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára.

A részletes pályázati kiírás megtalálható a www.magyarorszag.hu/eulogo honlapon.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok