2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj

2002. december 3.
Az ALCOA magyarországi vállalatai és az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért Kuratóriuma javaslatára az ALCOA Foundation Igazgatósága úgy határozott, hogy 2003-ben - az elmúlt négy évhez hasonlóan - három "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj"-at adományoz.

Az ALCOA magyarországi vállalatai és

az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért

felhívásaAz ALCOA magyarországi vállalatai és az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért Szilárd Leó születésének centenáriuma alkalmából1998-ban "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj"-at alapítottak.

"Szilárd Leó tehetséges és sokoldalú tudós, akinek kísérleti és technikai vonalon egyaránt eredeti gondolatai vannak és mindig az elvileg fontos kérdésekre összpontosít."

(Albert Einstein)

Szilárd Leó 1898-ban született Budapesten. Pályája során a fizika és a biológia alapvető kérdéseiben ért el jelentős eredményeket. Legfontosabb felismerése a nukleáris láncreakció lehetősége volt. A tudományos eredményeknek az emberi életet megkönnyítő hasznosítását találmányok sokaságával igyekezett elősegíteni. A tudomány alkotásainak következményeit morálisan mérlegelő, a politikusokat aktívan befolyásoló, a világot átfogó kutatói közösség kialakításán fáradozott.

"Szilárd rendkívül ritka példája az olyan embernek, akinek hatalmas tehetsége a tiszta tudományban a technikai problémák és megoldásuk iránti mély érdeklődéssel párosul, aki élvezetet talál és fantáziát lát szervezési feladatokban és érzékenyen, együttérzéssel reagál, amikor segítségre van szükség."

(Paul Ehrenfest)Az ALCOA magyarországi vállalatai és az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért Kuratóriuma javaslatára az ALCOA Foundation Igazgatósága úgy határozott, hogy 2003-ben - az elmúlt négy évhez hasonlóan - három "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj"-at adományoz.

A díjazott személyére állami és állam által elismert magyar felsőoktatási intézmények tanácsai tehetnek javaslatot Magyarországon tevékenykedő oktatók és kutatók köréből. A javasolt személynek olyan világszerte elismert eredményt felmutató tudósnak kell lennie, aki személyes tekintélyét iskolateremtő felelősségérzettel párosítva segíti elő fiatal munkatársai, egyetemi hallgatói sikeres pályáját.

Az Ösztöndíj a következő összefoglaló méltatások valamelyike alapján ítélhető oda:

"Természeti jelenségek mély megértésén alapuló eredményekre támaszkodó, az emberi életfeltételek humánumát javító gyakorlati technikai alkalmazások létrehozásáért",

illetve

"Az élet szellemi, társadalmi és gazdasági feltételeinek megértésére és javítására irányuló törekvést megvalósító tudományos megoldás kidolgozásáért."

Az egy évre szóló ösztöndíj összege 8 ezer USD-nek felel meg.

A díjazottak egyidejűleg megkapják a névre szóló, a névadó arcképét ábrázoló, "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj 2003" feliratú, speciális ötvözetből készült emléktáblát, amelyen az alapító neve is szerepel.

Az intézményi tanácsok ajánlásának az elismerésre javasolt személy tudományos pályáját, nevelő tevékenységének eredményességét kell bemutatnia, valamint a fenti méltatások egyikének való megfelelés indoklását kell tartalmaznia.

Az 2003. évi "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj"-ra a jelölést 3 példányban kell benyújtani az alábbi címre:

Kurátor Alap- és Alapítványkezelő Kft.

1052 Budapest, Váci u. 16/a.

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2002. december 13.

(a helyszínen 12 óráig, illetve legkésőbb az december 13-ai postai bélyegzővel)

A kuratórium tagjaiból, valamint további kiemelkedő tudósokból és a Magyary Zoltán Ösztöndíjasok Baráti Társasága képviselőiből álló testület 2003. január 24-éig dönt a díjazottak személyéről.

A "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj 2003" átadására

2003. február 11-én

ünnepi tudományos ülés keretében kerül sor.

Budapest, 2002. november 4.

Alapítvány

a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért

Kuratóriuma


A SZILÁRD LEÓ PROFESSZORI ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES ANYAGOK1. A jelölt: - személyi adatai (név, születési év, munkahely, beosztás,

tudományos fokozat stb.);

- rövid tudományos életrajza (iskolateremtő, valamint nemzetközi tevékenységének összefoglalásával);

- a 20 legjelentősebb publikációjának listája.

2. Az intézményi tanács ajánlása a javasolt személy tudományos pályájának és nevelő tevékenysége eredményességének bemutatásával, valamint a pályázati felhívásban megjelölt méltatások egyikének való megfelelés - max. két oldal terjedelmű - indoklásával.

3. Az intézményi tanács által - a javasolt személy támogatásáról - hozott határozat száma és kivonat az ülés emlékeztetőjéből.Beküldési cím:

Kurátor Alap- és Alapítványkezelő Kft.

1052 Budapest, Váci u. 16/a.Beküldési határidő:

2002. december 13.

(a helyszínen 12 óráig, illetve legkésőbbi december 13-i postai bélyegzővel)

Budapest, 2002. november 4.


A SZILÁRD LEÓ PROFESSZORI ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT

1999. ÉVI NYERTESEI

Dr. Kindler József (BKE) - társadalomtudományok

Dr. Marx György (ELTE) - műszaki- és természettudományok

Dr. Méhes Károly (POTE) - élettudományok2000. ÉVI NYERTESEI

Dr. Ormos Mária (PTE) - társadalomtudományok

Dr. Lipták András (DE) - műszaki- és természettudományok

Dr. Damjanovich Sándor (PTE) - élettudományok2001. ÉVI NYERTESEI

Dr. Bor Zsolt (SZTE) - természettudományok

Dr. Gergely János (ELTE) - élettudományok

Dr. Tuschák Róbert (BMGE) - műszaki tudományok2002. ÉVI NYERTESEI

Dr. Barkóczi Ilona (ELTE) - bölcsészettudományok

Dr. Molnár Árpád (SZTE) - természettudományok

Dr. Spät András (SE) - élettudományok ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok