2023. április 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

XV. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny (2005/2006-os tanév)

2005. november 7.
Kik indulhatnak?
 
Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1985. október 1. és 1992. augusztus 31. között született fiatal. Egyetemisták, főiskolások közül csak elsőévesek vehetnek részt a versenyen, akkor ha a pályázati munkát az egyetem, főiskola megkezdése előtt végezték. Pályázhatnak, ill. a versenyen részt vehetnek határon túli magyar fiatalok is, de az európai döntőn Magyarországot csak azok képviselhetik, akik magyarországi iskolába járnak.
 
Mit lehet nyerni?
 
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 15 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 8 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.
 
A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Nemzeti Vállalat 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb pályamunkát beadott határontúli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját is megkapja. Az első helyezett fiatalok által kijelölt egy tanár (vagy konzulens) egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
 
Az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján többletpontokat (legfeljebb 5 pontot) kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.
 
A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2006. szeptember 23-28. között Stockholmban, az Európai Unió által, 39 ország részvételével rendezendő "Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (1000 - 5000 euró).
 
Mivel lehet nevezni?
 
Pályázni lehet bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő munka eredményével műszaki, környezetvédelmi, természettudományi, valamint matematikai területről. A versenyen részt lehet venni egyéb versenyre készített pályamunkával is, de állatkísérleteket tartalmazó kutatómunka nem vehet részt a pályázaton.
 
Hogyan kell jelentkezni?
 
A kidolgozandó téma vázlatát legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben, lezárt borítékban kell benyújtani 3 példányban, levélben vagy személyesen 2006. január 4-én 15 óráig beérkezően. A borítékra rá kell írni: "INNOVÁCIÓS VERSENY". A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját, továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvismeretét; iskolájának (munkahelyének) nevét, címét és telefonszámát; azon konzulens, vagy tanár nevét, címét és telefonszámát, aki felkészítette vagy szakmai felügyelettel támogatja a pályázót.
 
Hová kell küldeni?
 
A nevezések beérkezési helye a verseny titkársága:
MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG
1036 Budapest III., Lajos u. 103.
tel.: 453-6572, fax: 240-5625;
A verseny titkára: Prim Péter, marketing igazgató.
 
Kik döntenek?
 
A témavázlatok elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a tudósokból, egyetemi tanárokból, gazdasági szakemberekből álló zsűri. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2006. február 3-ig.
 
Hogyan tovább?
 
Az elfogadott témák tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását 2006. május 2-án 15 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni lehet a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, kísérleti berendezéseket, prototípusokat stb.
 
Mit értékelnek? 
 
A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió), ill. hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.
 
Egyéb tudnivaló? 
 
A legjobb munkákat a pályázók a Duna TV "Heuréka, megtaláltam" c. külön-műsorában személyesen mutatják be. A bemutatásra alkalmas pályaműveket kétnapos kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők 2006. júniusában. A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői biztosítják a nyilvánosságot a támogatások elnyerése érdekében, ill. közreműködnek az indokolt költségek megtérítésében.
 
A Verseny támogatói: Magyar Szabadalmi Hivatal, Puskás Tivadar Közalapítvány, Magyar Telekom Rt., T-Mobile Magyarország Távközlési Rt., BorsodChem Rt., EGIS Gyógyszergyár Rt., Siemens Nemzeti Vállalat, 77 Elektronika Kft., Infopark Rt., British Council, Chinoin Rt., Covent Tőke Befektető Rt., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Innomed Medical Rt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt.
 
médiatámogatók:Világgazdaság, Élet és Tudomány
 
Főtámogató: Iparfejlesztési KözAlapítvány
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok