2022. május 26.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Debreceni Egyetem - Élettudományi épület és könyvtár

2002. október 8.

Debreceni Egyetem - Élettudományi épület és könyvtár

Helyszín: Debrecen, Egyetem tér 1.
Lebonyolító: Műber Invest Kft.
Start év: 2000. tervpályázat
Nettó alapterület: 17 000 m2
Kivitelező: még nincs
Beruházási költség: 5,8 milliárd
Építész tervező: Golda János, Szenderffy Gábor, Mészáros Erzsébet (Teampannon Kft.)





Debreceni Egyetem Élettudományi Épület és Könyvtár



A Debreceni Egyetemként újraegyesülő DOTE és KLTE az 1910-es alapítás óta Korb Flóris elképzelései alapján épült ki a Nagyerdőből kihasított területen. Szerves fejlődés alakította az ország egyik leghangulatosabb egyetemi kampuszává. A pavilonok máig is meghatározzák karakterét, és az építtetők és a tervezők egyetértettek abban, hogy ezt a jövőben is fontos megőrizni. A Debreceni Egyetem 2000-ben írt ki meghívásos építészeti pályázatot az Élettudományi Központ és Könyvtár tervezésére.



A egyetem madártávlatból



Az engedélyezési terv a Teampannon építész iroda díjnyertes pályaműve alapján készült.



Az új épület illeszkedik a Korb Flóris féle elrendezésbe, és jelképezi az intézmény szervezeti integrációját. A két lehetséges helyszín közül a Botanikus Kerttől délre fekvő terület minden szempontból kedvezőbbnek tűnt. Az építési telken egyrészt sportpályák és egy akácos liget található. A tervezők figyeltek arra is, hogy a területen álló értékes, öreg kocsányos tölgyek és egyéb őshonos fák megóvhatók legyenek.



Az épület famodellje

Nyugati homlokzat



Az új épületben a könyvtár, az élettudományi tanszékek és laboraik, valamint egy aula kap helyet. Az egyetem más épületeivel sétányok kötik majd össze, az észak-déli sétány egyenesen az épületen vezet majd keresztül.

A tervezés koncepcióját elsősorban az határozta meg, hogy az új épület minél intenzívebb kapcsolatot teremtsen környezetével, a parkerdő szinte az épület részévé váljon.

A beruházás helyszíne

A 3 emeletes, lapostetős könyvtárat, amely közvetetten kapcsolódik az aulához, a megszűnő garázsok helyére, külön épületbe telepítették. Üvegfalán át látható természet inspiratív légkörtbiztosít a tanuláshoz, és nyitottságot fejez ki.

A földszinten kialakított fogadótér az információcsere és a találkozások helye. Ezt egészíti ki a félig fedett központi fórum, a kávéház, a zeneműtár. Az első emelet a hallgatóké: szabadpolcos könyvtár és tanuló-olvasótér áll rendelkezésükre, kiegészítve két oktatóteremmel. A második emelet az oktatóké: itt van a szakmai folyóirat olvasó szabad polcokkal, illetve a könyvtár igazgatósága. A harmadik emeletre, önálló szintre került a DISZK, az egyetemi informatikai központ.

Az épület látványterve

A tanszéki épületszárnyak a Botanikus Kertre néznek, köztük parkosított féludvarok alakultak ki, nyugodt, csendes munkakörülményeket biztosítva.

A laborok tervezésénél fontos szempont volt a flexibilitás, hogy az egyes tanszékek igényeiknek megfelelő számú helyiséget használhassanak. Bár a laborok az aulatérre néznek, mégis kapnak természetes fényt az aula üvegfala, illetve a tető felhasítása miatt. Mivel maga az aula árnyékolt, a laborok sem lesznek túl melegek.

Északi homlokzat

A 114 m hosszú többszintes aulatér egyrészt a tanszéki és laborszárnyak központi tere, másrészt a campus udvarára nyílik. A földszintre fórumot, kávéházat, hallgatói büfét terveztek. Innen nyílnak majd az előadótermek, zsibongók, mosdók, ruhatárak és a tanszékek előtereit.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok