2023. december 11.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Széchenyi István Egyetem, Győr új tanulmányi és könyvtárépületének pályázati terve

2003. május 28.

Az Oktatási Minisztérium 2002 februárjában fogadta el az egyetem vezetősége által készített beruházási programtervet. A döntés egyúttal azt is jelentette, hogy a felsőoktatási intézmény költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás felhasználásával épülhet tovább. A Széchenyi István Egyetem számára így lehetőség nyílt arra, hogy megkezdje az épületállomány bővítését, mert az már csak nehezen képes a megnövekedett igények ellátására.
A Széchenyi Egyetem és Győr Város Önkormányzatának közös célja, hogy az oktatási intézmény egy nemzetközi szinten is elismert egyetemi várossá, campussá váljon. Első lépésként arra van szükség, hogy rendelkezésre álljanak a megnövekedett hallgatói létszám igényeinek megfelelő épületek és helyiségek. A legfontosabb feladat tehát a könyvtári kapacitás, az oktatási terek és az adminisztrációs helyiségek számának növelése.
A támogatás megszerzésével elhárultak az akadályok az építészeti tervpályázat lebonyolítása elől. A megadott határidőre harminchét pályamű érkezett be a bírálóbizottsághoz, de ezek közül három, a formai követelmények megsértése miatt, nem volt értékelhető. A harmincnégy pályamű értékelését követően a zsűri 2003. március 17-én hirdetett eredményt, mely szerint a Gelesz és Lenzsér Kft. (vezető tervező: Gelesz András) által készített terv valósulhat meg. További kilenc pályaművet pénzjutalommal ismertek el.
A nyertes pályamű – egyedüliként a beadott tervek között – két, egymástól különálló tömbben helyezi el az egyes funkciókat. Az egyik szárnyat a jelenlegi tanulmányi épület főbejáratához, a hossztengelyére merőlegesen építik. A másikat, amelyben a könyvtár lesz, az épület keleti végéhez illesztve, átriumos megoldással építik meg. Az új tömbök elhelyezkedésükkel, stílusukkal és anyaghasználatukkal jól illeszkednek a régi épületekhez és azok elrendezéséhez.
A tanulmányi épülettől délre fekvő új szárny nagy üveges térrel csatlakozik a jelenlegi, a hallgatói létszámhoz képest kis befogadóképességű aulához. Az így kialakuló hatalmas terem méretét tovább növeli, hogy szükség esetén a szomszédos előadótermekkel összenyitható. Ebben a térben konferenciákat és társasági eseményeket éppúgy lehet rendezni, mint az egyetemi élet jelentős rendezvényeit. A szárny déli részére igazgatási helyiségeket terveztek.
A könyvtártömb egy csendes udvar köré épül, így az épület a kialakításával megfelelő feltételeket biztosít a kölcsönzéshez, a kutatáshoz és a tanuláshoz is. A látogatók kényelmét az emeletre tervezett kávézó és nyitott terasza is szolgálja. Az épület alagsorában a gépészeti helyisegek mellett parkolót alakítanak ki. Ez utóbbi a felszíni parkolóhelyekkel együtt elégséges lesz az intézmény igényeinek kielégítéséhez.


I. díjban, azaz 4 millió Ft-ban részesült: 22. sz. pályamű
Szerzője: Gelesz és Lenzsér Kft.
Vezető tervező: Gelesz András
Társtervezők: Róhr Anita, Dobos Zsolt, Herczeg Tamás, Lengyel Tamás, Tóth Gyula, Somogyi Gábor, Bosch Gyula, Auh Jolán

A pályamű, a benyújtott tervek között egyedülállóan két külön épületbe helyezte el az oktatás, illetve a könyvtár és adminisztrációs funkciót. Az új épületszárnyak a meglévő oktatási épülethez csatlakoznak, déli és keleti irányba meghosszabbítva azt. A terv legnagyobb értéke, hogy a már meglévő tömbök alaprajzi vonalai által kijelölt térben helyezi el az új épületeket, és így az épületek elrendezése átláthatóvá válik. A lapos tömbök azonban a parkolóhelyek kialakításakor állították kihívás elé a tervezőket, ezért a parkolók egy része a föld alá került.

 
 
 
 
 
 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok