2022. május 26.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Kecskeméti Főiskola

2002. október 8.

A Kecskeméti FőiskolaA kilencvenes évek folyamán a Magyarország legnagyobb megyéjének székhelyén működő felsőoktatási intézmények szintén az integráció mellett döntöttek. Így 2000. január elsejétől a Kertészeti Egyetem Kecskeméti Kertészeti Főiskolai Kara, a Gépipari és Automatizálási Főiskola (GAMF) és a Kecskeméti Tanítóképző Főiskola részvételével megalakult a Kecskeméti Főiskola.

Parkrészlet, Tanítóképző Főiskolai Kar A Kertészeti Főiskolai Kar épülete

A legrégebbi hagyományokkal a tanítóképző büszkélkedhet, hiszen az első ilyen jellegű intézményt 1910-ben nyitották meg a városban. A Mezőgazdasági Szaktanítóképző Intézet 1944-ig tartó működése során a tanítónői végzettséggel rendelkezőknek biztosított kétéves továbbképzési lehetőséget. Ezzel párhuzamosan Kecskeméten még két felekezeti intézetben is folyt tanítóképzés. A háború után az államosítások és átszervezések következtében hosszú ideig csak középfokú oktatás zajlott a városban, de 1958-ban megalapították a Kecskeméti Felsőfokú Óvónőképző Intézetet, amely a következő húsz évben az óvóképzés legfontosabb központjává vált. A nyolcvanas évek elején az intézet egyre szorosabban összehangolta munkáját a Bajai Tanítóképző Főiskolával, majd 1986-tól a képzés átalakítását követően Kecskeméti Tanítóképző Főiskolaként működött tovább.

Az immár Tanítóképző Főiskolai Kar létesítményei mintegy másfél hektárnyi területen helyezkednek el. Az 1930-ban Boskó Géza tervei alapján elkészült főépület hatvan méter hosszú, ehhez árkádsorral még két, harmincméteres pavilon is csatlakozik. Így nem csoda, ha a Tanítóképző Főiskola Kar összesen hét épülete három utca felől is megközelíthető.

A Műszaki Főiskolai Kar épülete

A műszaki főiskola elődjét, a Felsőfokú Gépipari Technikumot 1964-ben hozták létre, ám alig öt év alatt már elnyerte a főiskolai rangot. Újabb négy év elteltével Fülöp Imre elképzelései szerint építették meg a négyszintes, üvegfüggönyös homlokzatú főépületet, és ekkor kapott a főiskola sportpályákat is. A technológusképzést a fejlesztések segítségével fokozatosan felváltotta a több szakon folyó gépészmérnök- és menedzserképzés. A tanterv modulárissá való átszervezése következtében az áthallgatási és kiegészítő képzést magába foglaló oktatás lehetőségét is megteremtették.

A Műszaki Főiskolai Kar épülete A Kertészeti Főiskolai Kar épülete

A Kertészeti Egyetem Főiskolai Karát, amely 1973-ban kezdte meg működését, eredetileg Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumnak építették, de már az oktatás megkezdése előtt "átminősítették". A hatalmas előkert mögött elhelyezkedő intézményben a folyamatos fejlődésnek köszönhetően a három szakon folyó üzemmérnök-képzés mellett agrárgazdaságoknak is szolgálnak tanácsadással.

A 2000. január elejétől működő főiskola vezetői azt remélik, hogy az összeolvadás révén az okatás színvonala és rugalmassága tovább javulhat. Szeretnék, ha a környék mérnökeit és tanárait az elkövetkezendő években itt képeznék, illetve, ha a szakmai projektek révén az intézmény további belföldi és külföldi kapcsolatokra tenne szert. A színvonalas oktatási és kutatási tevékenységhez azonban elengedhetetlenné vált a főiskola fejlesztése. Ehhez kapott támogatást a frissen alakult intézmény az államtól, amelyet négy beruházás finanszírozására fognak fordítani.

A Kertészeti Főiskolai Kar épülete

Az Izsáki úton (a volt GAMF területén) egy körülbelül 2500 négyzetméter alapterületű épület felújítását tervezik, mely a belső átalakítást követően az Informatikai Intézetnek ad majd otthont. A tetőtérbeépítéssel 3300 négyzetméternyi alapterületre bővített létesítményben tanszékek, tantermek, technikai szobák, és egyéb helyiségek lesznek.

A Tanítóképző Főiskolai Kar épülete

Ugyanezen a telken építik fel a Tanítóképző Főiskola új épületét is. A mintegy hatezer négyzetméteren folyó beruházás eredményeképpen hét tanszék, illetve a Gondnokság és a kar Főigazgatói Hivatala költözhet az új helyiségekbe. Itt kap helyet az új könyvtár is, mely kettőezer-ötszáz fő kiszolgálására és százhúszezer kötet elhelyezésére lesz majd alkalmas. Az oktatási feltételek javítása céljából szemináriumi termek, hangversenyterem, és egyéb, művészeti célú tantermek kialakítása is szerepel még a tervekben.

A Kertészeti Főiskolai Kar főépülete is kibővül. A tetején, az épületre történő ráépítéssel alakítják ki az új főiskola Környezettudományi Intézetét. A tervek szerint laboratóriumok és vegyszer szobák mellett egy százhetven négyzetméteres előadó is helyet kap az újonnan kialakított oktatási területen.

A nemrég kialakított homokbányai kollégium

A volt Izsáki úti kollégium, átalakítás után Informatikai Intézet

A hallgatói életminőség javítása is fontos szerepet játszik a beruházásokban. 2000 augusztusában készült el Homokbánya városrészben egy új kollégiumi épület, mely 103 fő elhelyezésére alkalamas. A beruházás második lépéseként egy egykori laktanyai épületet alakítják át, ahol várhatóan 290 fő elhelyezését tudják biztosítani.

A fejlesztéseknek köszönhetően a hallgatók jobb körülmények között vehetnek majd részt az oktatásban. Az új termek és kolégiumi helyek létrehozásával pedig tovább emelkedhet a Kecskeméti Főiskolán a diákok létszáma.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok