2022. május 26.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nyíregyházi Főiskola - Műszaki és Agrártudományi Kar oktatási épület

2002. október 8.

Nyíregyházi Főiskola - Műszaki és Agrártudományi Kar oktatási épület

Helyszín: Nyíregyháza, Sóstói út 31/B
Lebonyolító: 96 Kft., Budapest
Start év: 2000
Nettó alapterület: 10 700 m2
Kivitelező: Magyar Építők Rt., Budapest
Beruházási költség: 2,032 milliárd forint
Építész tervező: Kulcsár Attila (Nyíregyházi Tervezoi céltársulás, Nyíregyháza)

A Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Agrártudományi Központjának pályázati terve

A Nyíregyházi Főiskola létrejöttekor a két elődintézmény külön telephelyeken működött. Az egymáshoz közeli oktatási helyszínek kialakítására azután nyílt lehetőség, hogy sikerült megszerezni a tanárképző melletti építési területet. Itt valósul meg hamarosan a Műszaki és Agrártudományi Kar épülete, melynek tervpályázatát a Kulcsár Attila, a Nyíregyházi Építészeti Céltársulás építésze nyerte.

Az új épületet ugyanúgy a Kótaji út felől lehet majd megközelíteni, mint a már meglévő tanárképzőét. A főútról a létesítményhez egy parkos, ligetes részen keresztül vezet majd az út, amelyet oldalról parkolók szegélyeznek. A járda egyenesen halad a parkolók mellett a főbejárathoz, amely az épület nyugati oldalán lesz.

Az első emelet alaprajza

Az új tömb U alakú lesz, és négy jól elkülöníthető részegységbe tagozódik majd. A főbejárattal szemben indul majd az iskolautca (via scolae), amely végig vezet az oktatási szárnyon. Innen el lehet majd érni az épület többi részét is. Az oldalfolyosóként megépített fő közlekedési útvonal déli részén, a szárny két végén oktatási termek, tanszéki szobák lesznek. Az épület középvonalában az iskolautca azonban kiszélesedik; itt lesz majd a társasági élet középpontja, a zsibongó. Ennek megfelelően ide tervezték a felső emeletekre vezető lépcsőket, a ruhatárat, a büfét és a mosdókat is.

A zsibongóhoz délről csatlakozik egy félkör alaprajzú szárny, amelyben különböző méretű előadók lesznek. Ezeket a földszintről és az első emeletről is meg lehet majd közelíteni. A földszinten a félkörív szélén egy folyosó vezet majd körbe, erről nyílnak az előadók, de ki lehet menni a szabadba is.

Az oktatási szárnyban a felső két emeleten tanszékeket és a hozzájuk tartozó tantermeket találjuk majd, illetve a főbejárat fölött az első emeleten szintén ebben a részben alakítják ki a központi igazgatás helyiségeit. Az oldalfolyosót keletről egy nyitott, háromnegyed kört formázó dohányzóterasz zárja majd le, amelyre mindhárom szintről ki lehet majd jutni.

Az iskolaút két végéhez egy-egy szárny kapcsolódik majd, melyek így az oktatási szárnytól északi irányban egy udvar határolói lesznek. A kétszintes, középfolyosós kialakítású épületrészek földszintjén a nagyobb helyet igénylő laborokat és a hangosabb műhelyeket helyezik majd el. Az emeletre különböző kutatási és gépészeti tanszékek költöznek majd, melyeket a szárny külön lépcsősora köt össze. Az emeleti tanszéki szobákat a homlokzatoktól kicsit beljebb fogják építeni, hogy így is óvják az alsó szinten folyó munka zajától. A két szárnyhoz északról még egy-egy egyszintes szerelőcsarnok is kapcsolódik majd. Az udvart északról egy különálló kocsiszín fogja határolni, melyet a főiskola által használt gépek garázsaként fognak használni.

A főiskola a terv szerint így egy helyen működhet, hiszen a két kar (a tanárképző és műszaki-agrártudományi) épületeit mindössze egy rövid gyalogút választja majd el egymástól.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok