2022. május 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola - felújítás

2002. október 8.

Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola - felújítás

Helyszín: Budapest, V. Piarista köz
Lebonyolító: Óbuda-Újlak Rt., Budapest
Start év: 2001
Nettó alapterület: 7500 m2
Kivitelező: Középületépítő-KIPSZER-KESZ Konzorcium
Beruházási költség: 1,28 milliárd
Építész tervező: László Tamás (Real'91 Tervezőiroda)

Pályázati tervA Piarista rend visszakapta a korábban államosított központi épületét, a visszaköltözéshez terveket és ütemezést készíttettek, ennek keretében az először átadott "B" épületben kerülhet kialakításra a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, amelyet a Ferences és a Bencés renddel közösen üzemeltetnek majd. Az Oktatási Minisztérium a főiskola által beadott pályázat és a felsőoktatási intézmények felújítását célzó projekt keretei között, nagy részben finanszírozza az átalakítást. A tervpályázatot László Tamás (Reál'91 Tervezőiroda) nyerte, így az ő elképzeléseik szerint újulhat meg az elmúlt közel ötven évben az ELTE Bölcsészkarának otthont adó épület.

Metszet a Piarista köz felől

A pályázati terv legfőbb célja az, hogy az épületet alkalmassá tegye a színvonalas oktatásra. Ehhez szükség van az épület átfogó külső és belső felújítására. Az intézmény állapotának javításán túl hang- és hőszigetelő ablakok beépítésével komoly figyelmet fordítottak a tervezők a Váci utca és az Erzsébet híd pesti hídfőjénél problémát okozó forgalomra, mert a zajterhelés szinte lehetetlenné tenné az elmélyült munkát és képzést.

A földszint alaprajza

A belső udvarban alakítják ki a főiskola legnagyobb előadóját, az Auditorium Maximumot, amely 190-200 fő befogadására lesz képes. A Piarista közben lévő bejáraton belépve balra egy rövid folyosó vezet majd a terem pulpitusához, míg a bejárattól jobbra lépcsőkön keresztül juthatunk a terem felső soraihoz, illetve a félemeletről a mögöttük elhelyezkedő tolmácsfülkékhez és a vetítőteremhez.

A Váci utcai homlokzat

Az Auditorium Maximum fölötti szintre terveztek még két negyvenfős előadótermet, amely a nyolcvan fő befogadására képes díszteremmel, és a nagy előadóval együtt a teljes épületegyüttes nagyobb rendezvények helyszínéül is szolgálhat. A második és a harmadik emeleten pedig kisebb, 12-36 fős szemináriumi termeket hoznak létre.

Az új főiskola adminisztrációs helységei lesznek még az épületben: a Tanulmányi Osztály, a főigazgatói szoba, a titkárság és a gazdasági osztály éppúgy az első emeleten, a hídfő felöli oldalon kap helyet, mint ahogy egyes tanszékek. A templom felőli sarkon kialakítandó új melléklépcsőház pedig összekötésül szolgál a szintén ebben a szárnyban, de más emeleteken található irodák között.

Az első emelet alaprajza

Az összeolvadó intézmények a könyvtáraik egyesítésében is megállapodtak. A gyüjtemény elhelyezését az újonnan átvett épület első és a második emeleten tervezik. Az első szinten csak a Váci utca felőli oldalon, míg a másodikon L-alakban, a Szabadsajtó út felőli szárnyban is folytatódik a könyvtárterem. Mindkét emeleten galéria kialakításával növelik meg a helyet a könyvek és egyéb iratok számára.

A könyvtár egy részlete

A hallgatók életkörülményeinek javítását is célozta a tervezési program. Ennek megfelelően a negyedik emeleten és a tetőtérben kollégiumi szobák lesznek hetvenkét fő számára. A negyedik szinten, a főlépcsőházzal szemben vendégszobákat építenek. A bentlakók kiszolgálását célozzák a közös használatra létesítendő helyiségek is, mint a meditációs terem, a tanuló szoba, a mosókonyha, illletve a vizesblokk.

Montázs a könyvtár kialakításáról

A nagyelőadó felett lesz az új, üvegtetővel lefedett aula, s azzal szemben, a főbejárat fölött pedig egy társalgó létesül. Fél emelettel lejjebb, a Duna felőli szárnyba tervezik a hatvan fő befogadására alkalmas ebédlőt, és huszonnégy fő számára büfét.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok