2023. szeptember 27.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
Fórum » Felsőoktatás

Tisztelt Fórumozók!

Technikai okok miatt átmenetileg lezártuk a fórumot, de hamarosan újraindítjuk. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az általunk leírt szakmai vélemény nem kötelező erejű. Az Alkotmánybíróság a 60/1992. (XI. 17.) AB határozatában kifejtette, hogy a minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása alkotmányellenes, ezért ahhoz semmiféle joghatás nem fűződik, és arra bíróság vagy más hatóság előtt hivatkozni nem lehet.

A szerkesztők

8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  

A Szerkesztők üzenete
2009.11.30. 14:34

Tisztelt "hedizsofi"!

A mesterszakokra a felsőoktatási törvény előírásai vonatkoznak, nincs lehetőség arra, hogy nyelvvizsga nélkül kapja meg oklevelét.

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit
idegen nyelvi koordinátor

A Szerkesztők üzenete
2009.11.30. 14:32

Tisztelt "jaja"!

A nyelvi előírásokat jogszabályok írják elő. A szociálpedagógia szakon az alapfokú C, illetve középfokú A vagy B a nyelvi követelmény a hagyományos képzésben.

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit

A Szerkesztők üzenete
2009.11.30. 14:31

Tisztelt "Kinga70"!

A 2004 szeptemberében és utána beiratkozott hallgatókra az vonatkozik, hogy a beiratkozás naptári évében betöltött 40. életév esetén kaphat a hallgató mentességet, amennyiben a nyelvi feltétel általános nyelvi (nem szaknyelvi) vizsga volt. A 2003. július 1-jén hallgatói jogviszonyban, illetve 2003 szeptemberében beiratkozott hallgató akkor kaphat mentességet, ha a szak képzési ideje alatt (azaz a záróvizsgáig) betölti 40. életévét.

Leírása alapján Önnek nyelvvizsgát kell tennie ahhoz, hogy oklevelét megkaphassa. Törvény előírása alól egyedi mentesség nem adható.

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit

A Szerkesztők üzenete
2009.11.30. 14:21

Tisztelt "Vava"!

A tanulási zavarokkal küzdők esetében a nyelvi követelmények alóli felmentésről a 79/2006. (IV. 5.) kormányrendelet 19.§-a rendelkezik.

19. § (1) A fogyatékossággal élő hallgató fogyatékosságának típusát és mértékét, annak végleges vagy időszakos voltát szakvéleménnyel igazolja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szakvélemény kiadására

a) amennyiben a jelentkező fogyatékossága már a közoktatási tanulmányai során is fennállt, és erre tekintettel tanulmányai és az érettségi vizsga során kedvezményben részesült, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvényben meghatározott szakértői és rehabilitációs bizottság,

b) amennyiben a fogyatékosságot később állapították meg, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet
jogosult.

A fenti rendelkezés szerinti szakvélemény szükséges a felmentési kérelemhez.

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit

A Szerkesztők üzenete
2009.11.30. 14:20

Tisztelt "toddzsa"!

A 2004 szeptemberében és utána beiratkozott hallgatókra az vonatkozik, hogy a beiratkozás naptári évében betöltött 40. életév esetén kaphat a hallgató mentességet, amennyiben a nyelvi feltétel általános nyelvi (nem szaknyelvi) vizsga volt. A 2003. július 1-jén hallgatói jogviszonyban, illetve 2003 szeptemberében beiratkozott hallgató akkor kaphat mentességet, ha a szak képzési ideje alatt (azaz a záróvizsgáig) betölti 40. életévét.

Leírása alapján Önnek nyelvvizsgát kell tennie ahhoz, hogy oklevelét megkaphassa.

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit

A Szerkesztők üzenete
2009.11.27. 13:51

Tisztelt "Octavia01" és "Pincode"!

A záróvizsga letétele és a nyelvi követelmények teljesítése között nincs határidő, akkor kapja meg oklevelét, amikor a nyelvi követelményt is teljesíti. A szakmai tanulmányok lezárásáról az intézmény igazolást állít ki.

Üdvözlettel,
a szerkesztők

A Szerkesztők üzenete
2009.11.27. 12:06

Tisztelt "szaffi837"!

Amennyiben Ön befejezi a tanulmányait a Budapesti Műszaki Főiskolán, akkor már csak költségtérítéses képzésben vehet részt egy második alapképzésben (pszichológia).
A kérdésére válaszolva tájékoztatom Önt arról, hogy a felsőoktatási felvételi eljárás során valóban csak 80 többletpontot lehet szerezni. Az emelt szintű érettségiért 40, a B2 szintű komplex nyelvvizsgáért 35 pont kapható.
A magyar felsőoktatási intézményekben általában nincs korhatár.

Üdvözlettel:
Dr. Bakos Károly
szakmai főtanácsadó
Felsőoktatási Főosztály

Pincode üzenete
2009.11.26. 13:14
T.Szerkesztők!
Csatlakozom Octavia kérdéséhez, bár én ugy kérdezem, ha leállamvizsgázom, akkor mennyi időm van megszerezni a nyelvvizsgát, hogy ne bukjam el a diplomámat?
Másik kérdés, több idősebb társam is van, amikor mi iskolába jártunk már nem volt orosz nyelv oktatás, és még nem volt másmilyen. Az egyetemeken és főiskolákon kezdő nyelvoktatás nem folyik. Értem én, ha van pénzem egyetemre járni 30 év felett akkor legyen pénzem nyelvtanárra, de ez egy kicsit eröltetettnek tűnik. Lenne-e lehetőség arra, hogy azok akik iskolaendszerű képzésben NEM tanultak nyelveket, azokat mentesítsék a nyelvvizsga alól, vagy legyen kezdő nyelvoktatás, ami garantálja a középfokú nyelvvizsgát, még az egyetem befejezése elött.
Octavia01 üzenete
2009.11.25. 13:07
Kedves Szerkesztők!
Én 2008-ban államvizsgáztam a DE-HPFK-n,mint szociálpedagógus-szabadidőszervező,és sajnos nyelvvizsgával még mindig nem rendelkezem.A kérdésem az,hogy ha jövő év májusig nem csinálom meg a sikeres nyelvvizsgát,akkor bukom e a diplomámat?Válaszukat előre is köszönöm.
silber üzenete
2009.11.24. 18:26
Tisztelt Szerkesztők!
Szeretném,ha megírnák, hol tudnék információt kapni, hogy mik az SNI-s szakközépiskolás,s gimnáziumi 9.osztályos gyermekek követelményrendszerei, a fejlesztési tervek kidolgozásához.

Válaszukat nagyon köszönöm:
Olgi
hmonith üzenete
2009.11.24. 15:57
Tisztelt Szerkesztők!

Én most egy Okj-s képzésre járok sportszervező szakon. Ha a 2010-es évben felvételizni szeretnék testnevelő-edző szakra, akkor számíthatok a 30 plusz pontra az okj-s képzésért a felvételinél?
Köszönettel:
Mónika
maraxush üzenete
2009.11.21. 12:53
Tisztelt Szerkesztők!

Jelenleg is a felsőoktatásban vagyok. Viszont szeretnék kimenni tanulni Olaszországba, az Universitá Degli Studi di Milano egyetemre, Milánóba.
Szeretném megérdeklődni, hogy ennek mi lenne a menete, hogy lehetséges?
Válaszukat köszönöm,

Roland
Klaudia18 üzenete
2009.11.21. 09:33
Tisztelt Szerkesztők!

2010-ben felvételizni szeretnék a Szent István Egyetem Állatorvosi karára.Már rendelkezem egy emelt szintű biológia érettségivel,de nem tudom,hogy jövőre(ugyanúgy,mint a tavalyi évben)meg kapom-e rá a pluszpontot vagy szükséges lesz hozzá kémiából is emeltet tenni.
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Klaudia
Cecilia üzenete
2009.11.20. 22:24
Tisztelt Szerkesztok!

2006. szeptember 1-én (pontosan a Bolognai rendszerbe belecsöppenve)kezdtem meg tanulmányaimat szociális munka alapszakon, amire mint másoddiplomás nyertem felvételt.
Első diplomámat 1995-ben szereztem,melynek nem volt követelménye a nyelvvizsga.

Az újabb oklevél - mint másoddiplomás - megszerzésénél érvényes-e rám az előző oklevél nyelvi követelménye szabály?

(igazságtalannak érzem, hogy a felvételi jelentkezéskor nem volt az oklevél megszerzésének követelményei között a középfokú nyelvvizsga megszerzése említve)

Válaszukat előre is köszönöm! (a fórumban nem találtam meg a választ, ezért érdeklődöm)

Tisztelettel:
Cecilia
A Szerkesztők üzenete
2009.11.19. 17:03

Tisztelt "otto"!

Ennél kicsit több információra lenne szükség, hogy érdemben válaszolni tudjunk, de a leírtak alapján talán célszerű lenne az adott intézményhez fordulni.

Üdvözlettel,
a szerkesztők

A Szerkesztők üzenete
2009.11.19. 16:28

Tisztelt "bara12_87"!

Többféle lehetősége is van erre, de tudnia kell, hogy mindegyik megoldás rendhagyó, így saját magának kell kezdeményeznie mind a saját intézményében, mind a választott másik intézményben bármelyik sajátos lehetőséget. A felsőoktatási intézmény belső szabályzata azonban korlátokat szabhat e megoldások bármelyikének, ezért kérem, egyeztessen az intézmény tanulmányi osztályával.

Az egyik lehetséges út a párhuzamos képzés, azaz az anglisztika szakkal párhuzamosan nem egy teljes alapképzési szakot, hanem részképzés keretében csak a földrajz 50 kredites modulját végzi egy másik felsőoktatási intézményben. Ez esetben egy másik intézményben vendéghallgatói jogviszonyt kell létesítenie, mely nem kötődik a hivatalos felvételi jelentkezéshez, tehát nem veszít évet. Ugyanakkor a KRE-nek a hozzájárulását kell kérnie ahhoz, hogy a második tanári szakképzettséghez kapcsolódó ismereteket más intézményben teljesíthesse.

A másik lehetséges út, hogy saját intézményénél kezdeményezi, hogy maga a KRE forduljon egy másik felsőoktatási intézményhez, például az ELTE-hez együttműködésre. A felsőoktatási intézmény a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. tv. (továbbiakban Ftv.) 31.§ alapján szerződés keretében együttműködhet másik felsőoktatási intézménnyel képzés szervezésére, illetve tanulmányok beszámítására. Ennek értelmében a KRE garantálhatja, hogy elfogadja és 50 kreditértékkel beszámítja az ELTE-n elvégzett földrajz-modul teljesítését, és a két képzőhely egymás között rendezi az erre ráfordított költségek ellentételezését is. Ilyen együttműködésre azonban az egyetem nem kötelezhető.

Amennyiben már rendelkezik egy oklevéllel, tehát felsőfokú végzettséggel, akkor a harmadik  lehetséges megoldás e modulnak résztanulmányok formájában történő felvétele. Az Ftv. 44/A. § kimondja, hogy részismeretek megszerzése érdekében folytatott képzésre az vehető fel, aki az alap-, illetve mesterképzésben fokozatot és szakképzettséget tanúsító oklevelet szerzett, valamint teljesítette a felsőoktatási intézmény által a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott és az intézmény honlapján közzétett feltételeket. A hallgatói jogviszony - külön felvételi eljárás nélkül - beiratkozással keletkezik. A hallgatót a résztanulmányok ideje alatt megilletik a hallgatói jogviszony alapján biztosított jogok, és terhelik e jogviszonyon alapuló kötelezettségek. Részismeretek megszerzése érdekében folytatott képzésre költségtérítéses képzés keretében, meghatározott képzési program alapján, egy alkalommal, legfeljebb két félévre létesíthet hallgatói jogviszonyt azzal a személlyel, aki nem áll hallgatói jogviszonyban. A képzés befejezését követően a felsőoktatási intézmény a megszerzett ismeretekről, kreditértékről igazolást állít ki. A megszerzett ismeretek a felsőfokú tanulmányokba beszámíthatók.
A részismeretek megszerzése érdekében folytatott tanulmányokat tehát akkor végezheti az anglisztika szakkal párhuzamosan, ha van már egy oklevele. Amennyiben korábban felsőoktatásban nem szerzett még oklevelet, akkor megoldást jelenthet, ha a KRE-n az anglisztika szak befejezését követően végez egy évig részismereteket földrajzból az ELTE-n. A részismeretek elvégzése után tudja benyújtani majd jelentkezését a tanári mesterszakra, így ez esetben egy évet „veszít”.

Végül negyedik lehetősége, hogy az anglisztika szak első éve után – amennyiben kiválóan teljesítette az addigi és a másik egyetemen előírt követelményeket - kérelmezheti az átvételét pl. az ELTE anglisztika alapképzési szakjára is, ahol már nincs akadálya a földrajz előképzési modul választásának. Olyan képző intézményben ugyanis, ahol nagyobb létszámú hallgatóság van, nyilván több lehetőség adódik a tanrend egyedi összeállítására a tárgyak felvételének a variálásával, sűrítésével, így elkerülhető, hogy kifusson az alapszakos diploma megszerzésére előírt 6 féléves időkeretből, akkor is, ha a szokásosnál később kezdi meg az 50 kredites földrajz modul követelményeinek a teljesítését.
Újból hangsúlyozni szeretném, hogy az egyéni karriercélja és az egyetem képzési kínálatának különbözősége okán a javasolt megoldások nem szokásosak és jól bejáratottak, ezért a célja eléréséhez s a megoldási lehetőségek folyamatos egyeztetésén alapuló különböző engedélyek szükségesek, amelyhez sok sikert kívánok.

Üdvözlettel:
Dr. Varga Mária Beáta
főosztályvezető-helyettes

moniso üzenete
2009.11.17. 17:23
Tisztelt dr Sárvári Judit!
2004.szeptemberétől 2008 júniusáig(sikeres államvizsga) szociálpedagógialevelezős hallgatója voltam a NYME-BEPF-nak. 1966,09.21-én születtem - a beíratkozáskor 38 éves. Szükséges-e nekem a nyelvvizsga a diplomához és ha igen, milyen tipusú? Létezik-e ez alól dékáni engedéllyel, méltányosságból mentesség? Jelenleg 2 éves -szintén főiskolán ,szakirányú pedagógusi továbbképzésre - járok, 2010. júniusában államvizsgázom. Ezt a diplomát sem fogom megkapni nyelvvizsga hiányában? Köszönöm válaszát
A Szerkesztők üzenete
2009.11.17. 12:02

Tisztelt „wicus”!

Kérdésére tájékoztatom, hogy az Országos Képzési Jegyzék (az aktuális jegyzéket a www.nszfi.hu honlapon az Adatbázisok/Országos képzési jegyzékek menüpontban érheti el) szerint az Ön által megjelölt szakma a környezetvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztérium kompetenciájába tartozik. Javasolom, hogy keresse meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot a következő elérhetőségek bármelyikén: Cím: 1011 Budapest, Fő utca 44-50. Levélcím: 1394 Budapest, Pf: 351; Központi telefonszám: 457-3300; Fax: 457-3354; E-mail: info@mail.kvvm.hu; Társadalmi kapcsolatok: 457-3417; web: www.kvvm.hu).

Üdvözlettel:
Szilágyi Judit
OKM Ügyfélszolgálati Iroda

A Szerkesztők üzenete
2009.11.17. 11:59

Tisztelt "jancsi"!

A leírt körülmények ismeretében Ön jelentkezhet államilag támogatott tanári mesterképzésre.

Üdvözlettel,
Dr. Bakos Károly
szakmai főtanácsadó

A Szerkesztők üzenete
2009.11.17. 11:58

Tisztelt "daniel23"!

Kiegészítő képzést már nem hirdethetnek a felsőoktatási intézmények, így arra felvételt sem lehet nyerni. Az Ön által idézett szabály – biztosítani kell a szükséges tárgyak felvételét – azokra vonatkozik, akik már ilyen szakon hallgatók.

Ön egy hagyományos egyetemi képzésben vesz részt. Amennyiben tovább akar tanulni, azt kell megnéznie, hogy van-e olyan mesterképzés, ami megfelel az elképzeléseinek, és arra jelentkezhet. Felhívom azonban a figyelmét arra, hogy csak költségtérítéses mesterképzésre jelentkezhet.

Üdvözlettel,
Dr. Bakos Károly
szakmai főtanácsadó
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2009.11.17. 11:57

Tisztelt "blikopener"!

Kérdésére válaszolva tájékoztatom Önt arról, hogy a passzív félév nem számít bele az államilag támogatott képzési időbe.

Üdvözlettel,
Dr. Bakos Károly
szakmai főtanácsadó
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2009.11.17. 11:50

Tisztelt "gagabo"!

A Miskolci Bölcsész Egyesület a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény alapján működő egyesület. Egyesületként felsőoktatásnak nem minősülő egyéb oktatási tevékenység folytatására jogosult. A felsőoktatásról szóló hatályos rendelkezések értelmében felsőoktatási tevékenységet csak állami elismeréssel rendelkező felsőoktatási intézmény folytathat. Az állami elismerésről az országgyűlés dönt törvény alkotásával.

Az intézmény által kiállított tanúsítvány nem minősül egyetemi végzettséget igazoló oklevélnek, és birtokosát nem jogosítja fel felsőfokú végzettséghez kötött munkakör betöltésére, tekintettel arra, hogy az intézmény nem szerepel a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 1. számú mellékletében.

Üdvözlettel,
Dr. Rádli Katalin
főosztályvezető-helyettes

A Szerkesztők üzenete
2009.11.17. 11:47

Tisztelt Deng Tangxin!

Javasolom, hogy kérdését pontosabban megfogalmazva, az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja e-mail címére, az ekvivalencia@oh.gov.hu-ra szíveskedjen elküldeni.

Üdvözlettel:
Szilágyi Judit
osztályvezető
OKM Ügyfélszolgálati iroda

A Szerkesztők üzenete
2009.11.17. 11:45

Tisztelt "ranita"!

A köztársasági ösztöndíjról rendelkező 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet 24. § (6) bekezdése szerint „a képzési időnek megfelelően páratlan tanulmányi félévben végződő tanulmányok esetén a köztársasági ösztöndíjra való jogosultság nem szűnik meg, ha a hallgató tanulmányait az adott tanév második félévében már folytatja”. Tehát amennyiben Ön a 2009/2010. tanév második félévében – alapképzéses tanulmányai lezárását követően – tanulmányait megszakítás nélkül, mesterképzésben folytatja, Ön továbbra is jogosult a 2009/2010. tanévre elnyert köztársasági ösztöndíj folyósítására (bármely felsőoktatási intézményben); abban az esetben, ha hallgatói jogviszonya megfelel a köztársasági ösztöndíj folyósítási feltételeinek, vagyis teljes idejű (nappali tagozatos) alap- vagy mesterképzésben, illetve egységes, osztatlan képzésben vesz részt [10. § (3), 24. § (3)]; államilag támogatott vagy költségtérítéses képzésben egyaránt.

Üdvözlettel
Köteles Rita
főtanácsos

hedizsofi üzenete
2009.11.17. 11:38
Tisztelt Szerkesztőség!
Azt szeretném megtudni, hogy az első diplomám megszerzése ( Tanító ) nem volt nyelvvizsgához kötve (2004-ben végeztem), de most mesterszakra járok,- másoddiploma, most nem kaphatok mentességet a nyelvvizsga letéte alól?
Köszönettel: G. A.
jaja üzenete
2009.11.15. 21:59
Tisztelt Szerkesztőség!

2001-ben kezdtem tanulmányaimat és 2005-ben államvizsgáztam szociálpedagógia szakon. Nyelvvizsga hiányában nem adták át diplomámat. Kérdésem az, hogy elég-e középfokú írásbeli vizsgát tennem? Az alapfokú komplex vizsgát tudom, hogy elfogadják, de írásban sokkal jobban tudok kommunikálni- még középfokon is. Ezért merném bevállalni a középfokú írásbelit.
Köszönöm válaszukat!
Kinga70 üzenete
2009.11.13. 16:38
Tisztelt szerkesztőség!
Idén szeptemberben kezdtem el az egyetemet,levelező mesterszakon.Ez lesz a 3 diplomám. Amikor beiratkoztam 39 éves múltam ,6 hónap választ el mindössze a nyelvvizsgától. Sajnos csak a középfokú B van meg,és ugye középfokú C -re van szükség.
Kaphatnék e az egyetemtől mentességet a nyelvvizsga alól a koromra való tekintettel? Van e erre lehetőségem? Előre is köszönöm a választ.
A Szerkesztők üzenete
2009.11.13. 14:03

Tisztelt "unora"!

A szakokra vonatkozó nyelvi előírásokat nem az intézmények, hanem az adott szakra vonatkozó kormányrendeletek, OM rendelet írja elő. Tudnom kellene, hogy melyik szakra, mikor iratkozott be, hogy pontosabbat tudjak válaszolni. (judit.sarvari@okm.gov.hu)

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit

A Szerkesztők üzenete
2009.11.13. 14:02

Tisztelt "annipanni"!

A 2004 szeptemberében és utána beiratkozottakra az vonatkozik, hogy a beiratkozás naptári évében kellett betölteni a 40. életévet a mentességhez. Valószínű, hogy azt az átmeneti rendelkezést értette félre, ami a 2003. július 1-jén hallgatói jogviszonyban állókra, illetve a 2003 szeptemberében beiratkozott hallgatókra vonatkozott, amely szerint a szakra előírt képzési idő alatt kellett betölteni a 40. életévet a mentességhez.

A nyelvvizsga követelménnyel kapcsolatban akkor tudok pontosat válaszolni, ha megírja, hogy 2005-ben milyen szakon kezdte meg tanulmányait. (sarvari.judit@okm.gov.hu)

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit
Felsőoktatási Főosztály

Miri02 üzenete
2009.11.13. 14:01
Tisztelt Szerkesztőség!!

A következő kérdésemmel fordulnék Önökhöz: ha anglisztika szakra szeretnék jelentkezni, többletpontként beszámít-e az angol közép-vagy felsőfokú nyelvvizsga, amellett, hogy ezen a szakon az emelt szintű angol nyelvű érettségi kötelező??

Válaszukat előre is köszönöm!

Batta Mirella

8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok