2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A diákigazolványok érvényességéről

2003. október 31.

Az előző tanévre érvényesített diákigazolványok október 31-ig érvényesek. Arra az esetre, ha valaki még nem kapta meg az állandó diákigazolványát, az oktatási intézmény ad ki ideiglenes diákigazolványt az illetőnek, melyekkel ugyanazokat a kedvezményeket tudja igénybe venni, mint az állandó diákigazolvánnyal.  

Az elmúlt években jelentkező, a diákigazolványok késedelmes előállításával és az igénylések ellenőrizhetetlen teljesítésével kapcsolatos intézményi és lakossági panaszok miatt az Oktatási Minisztérium – a Diákbónusz és az Educatio Közhasznú társaságokkal együttműködve – a 2003/2004. tanévre a diákigazolványok igénylésének új rendszerét alakította ki. Ennek értelmében a felsőoktatásban és a középfokú oktatásban a központi felvételi eljárással került összekapcsolásra az igénylés, így - elsősorban a felsőoktatásban – előbbre hozható lett a diákigazolványok gyártási folyamata. Az új eljárás kiállta a próbát, és idén először nincs szükség arra, hogy az érintett szaktárcák közös közleményben tegyék lehetővé az utazási kedvezmények igénybevételét érvényes diákigazolvány nélkül október 31-e után.

Az előző tanévre érvényesített diákigazolványok október 31-éig érvényesek. Emiatt általánosan elterjedt, hogy minden diákigazolványt október 31-éig kell előállítani. A diákigazolványok előállításának, kiadásának és nyilvántartásának rendjéről szóló 15/1999. (III.24.) OM rendelet értelmében csak a határidőig benyújtott, hibátlan igénylések esetére vonatkoznak a vállalt gyártási határidők. A rengeteg hibás vagy hiányos igénylés korrigálása, illetve az egyes felsőoktatási intézmények által meghirdetett különböző képzések összekapcsolása a gyakran eltérő képzési helyekkel (amely az utazási kedvezmények miatt nélkülözhetetlen) ezen igénylések egy része esetében csúszást eredményezett. Emellett az év valamennyi hónapjában jelentős számú igénylés érkezik be a Diákigazolvány Ügyfélszolgálathoz, amelyeknél értelemszerűen szintén nem október 31-e a gyártási határidő. Arra az esetre, ha valaki még nem kapta meg az állandó diákigazolványát, az oktatási intézmény ad ki ideiglenes diákigazolványt az illetőnek, melyekkel ugyanazokat a kedvezményeket tudja igénybe venni, mint az állandó diákigazolvánnyal.

Az új igénylési rendszer bevezetése óta, az idei tanévre eddig összesen 393 ezer befizetett igénylés érkezett be. Ebből 310 ezer igazolvány került legyártásra és elküldésre az intézményekbe. A jogszabályok értelmében azoknál az igényléseknél, amelyek nem a nyári határidőkig érkeztek be, 45 nap a diákigazolvány előállítására rendelkezésre álló idő. Ez azt jelenti, hogy a szeptember 15-e után beérkezett közel 100 ezer igénylés – melyeknek feldolgozása természetesen folyamatos – részben csak október 31-e után kerül teljesítésre. A szeptember 15-e előtt benyújtott és befizetett, de még nem teljesített diákigazolvány igénylések száma 18 ezer, melynek közel fele nem felelt meg az előírásoknak, jelentős részük hibajavítása pedig a napokban fejeződött be. Utóbbiak várhatóan november első felében megérkeznek az intézményekbe.A hatékonyabb kommunikáció érdekében egy új szolgáltatást is létrehozott az Oktatási Minisztérium. A jövőben nemcsak a Diákigazolvány Ügyfélszolgálathoz fordulhatnak kérdéseikkel, problémáikkal, hanem a https://igenyles.diakigazolvany.hu internet oldalon minden intézmény, amely regisztrálja magát, személyre lebontott információkat kaphat a saját igényléseinek állapotáról.  

 Budapest, 2003. október 31.                                                                       OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok