2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Hiller István Gábor Dénes-díjat adott át Dr. Tulassay Tivadarnak

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter Gábor Dénes-díjat adott át Dr. Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem rektorának csütörtökön Budapesten, a Parlamentben. A tárcavezető méltatásában hangsúlyozta, hogy nem a gyermekgyógyászról, nem az akadémikusról, nem a Semmelweis Egyetem rektoráról akar beszélni, hanem a reneszánsz freskók kitűnő ismerőjéről.
2008. december 18.

Hiller István átadta az Aase-díjakat

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadta az epizodisták számára megalapított Aase-díjat kedden, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az elismerést idén Péva Ibolya, Zsurzs Kati, Csuha Lajos és Uri István vehette át. Az eseményen a tárca vezetője köszönetét fejezte ki az előadó-művészeti érdekképviseleti szervezetek vezetőinek és képviselőinek azért az összefogásért, amely lehetővé tette a régóta várt törvény megszületését.
2008. december 16.

Az egyetemes kultúra újabb remekműve látható a Szépművészetiben

„El Greco nemcsak a spanyol festészet, hanem az egyetemes kultúra egyik géniusza” - mondta Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára „Jézus nyomában – El Greco Szent Jánosa. Géniuszok és remekművek VII.” című kamara-kiállítás megnyitó ünnepségén. A tárlat középpontjában a madridi Pradóból kölcsönzött Evangélista Szent János című festmény áll, melyet a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott több mint 40 alkotással együtt láthat a közönség 2008. december 12. és 2009. február 5. között.

2008. december 12.

Fiatal magyar kulturális követek Németországban

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és a Robert Bosch Alapítvány képviselői együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek köszönhetően a „Kulturális menedzserek Közép- és Kelet-Európából” elnevezésű program keretében fiatal magyar kulturális menedzserek utazhatnak Németországba.
2008. december 11.

A magyar diákok a világ legjobbjai között

Matematikából és természettudományból is a világ élvonalába tartoznak a magyar fiatalok – derül ki a TIMSS 2007-es felméréséből. A negyedikes és nyolcadikos diákok képességeit összehasonlító méréssorozat eredményeit ismertette Csillag Márta az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztályának főosztályvezetője.
2008. december 11.

Aláírták a magyar-izraeli Kulturális Csereprogramot

Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet aláírta a 2009-2011-es évekre szóló magyar-izraeli Kulturális Csereprogramot szerdán.
2008. december 10.

230 millió forintot kap telekvásárlásra a Dunaújvárosi Főiskola

A kormány szerdai döntése értelmében a Dunaújvárosi Főiskola 230 millió forintot kap telekvásárlásra – jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Dunaújvárosi Főiskola Sportcsarnokának, Konferencia Nagyelőadótermének valamint Hallgatói Szabadidő– és Fitness Centrumának avatási ünnepségén.
2008. december 10.

Magyarország büszke a Fesztiválzenekarra!

„Amit a Budapesti Fesztiválzenekar produkál, az a Magyarországról alkotott képet alapvetően formálja” – jelentette ki Hiller István azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy a 25. jubileumát ünneplő együttest a világ tíz legjobb zenekara közé szavazták a legtekintélyesebb kritikusok.
2008. december 8.

Új épületbe költözött a Varsói Magyar Kulturális Intézet

Új helyszínen, a lengyel főváros kulturális központjában nyitotta meg kapuit csütörtökön a Varsói Magyar Kulturális Intézet, amely így a jövőben még intenzívebben kapcsolódhat be a város kulturális vérkeringésébe.
2008. december 4.

Hiller István összefogásra bíztatott a felsőoktatás korszerűsítése érdekében

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a felsőoktatás szerkezetének korszerűsítése érdekében összefogásra és együttműködésre bíztatott csütörtökön, a Szolnoki Főiskola új campusának avató-ünnepségén.
2008. december 4.

Fontos az egész életen át tartó tanulás

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az oktatás, a kultúra és az innováció egységében látja a pénzügyi, gazdasági válságból kivezető utat. Ezt a tárcavezető szerdán, Budapesten, a Hatodik Nemzetközi Felnőttoktatási Konferencia Pán-Európai Előkészítő Konferenciáján jelentette ki.
2008. december 3.

Hiller: "A válság még szükségesebbé tette a struktúraváltást"

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint két kulturális galaxisban élünk: a Gutenberg-galaxisban, és a Google-galaxisban. Ezt a szakminiszter a "Változó igények - megújuló könyvtár. Fejlesztési modellek itthon és külföldön" című konferencián mondta pénteken, Szentesen.
2008. november 28.

Az oktatási és kulturális miniszter továbbra sem támogatja a felsőoktatási privatizációt

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal legutóbbi, szerdai ülésén megerősítette korábbi álláspontját, miszerint a felsőoktatási intézmények vagyonkezelői jogát kell megerősíteni.
2008. november 27.

Bemutatták a Haydn-év programjait

Haydn-év
"Haydn közös örökségünk, amelynek közös ápolása mindkét félnek fontos" - jelentette ki Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Haydn-év magyar programjait bemutató a közös osztrák-magyar sajtótájékoztatón. A 2009-ben megrendezendő emlékévben 30 külföldi sztárfellépő és zenekar közreműködésével 140 rendezvényre és 134 komolyzenei koncertre várják a közönséget 13 városban országszerte és külföldön.
2008. november 26.

OKM-közlemény a hajdúhadházi iskolák bírósági ítéletével kapcsolatban

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyetért a Legfelsőbb Bíróság ítéletével, amely kimondja: jogellenes elkülönítés miatt jogsértést követett el Hajdúhadház két általános iskolája. A testület helybenhagyta a hajdúhadházi szegregációs perben hozott elsőfokú ítélet erre vonatkozó rendelkezését.
2008. november 20.

Átadták a IV. Ifjúsági Bolyai Pályázat díjait

Fotó: Gordon Eszter
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Bolyai Díj Alapítvány által 2000-ben létrehozott Ifjúsági Bolyai Pályázat hozzájárul a hazai tudományos élet, valamint a világhírű magyar kutatás-fejlesztés kiszélesítéséhez. Az idei díjakat Balogh Gyula, az OKM koordinációs szakállamtitkára adta át.
2008. november 19.

Magyar-orosz miniszteri találkozó: folytatódik a sárospataki folyamat

Fotó: Gordon Eszter
"Oroszországban szeretik a magyar kultúra minden ágát" - jelentette ki Alekszandr Alekszejevics Avgyejev orosz kulturális miniszter, aki Hiller István oktatási és kulturális miniszter meghívására érkezett hazánkba. A két miniszter magyar-orosz kulturális programokról és nagyszabású közös kulturális projektekről tárgyalt kedden Budapesten.
2008. november 18.

2009-től kedvezőbb elszámolási szabályok a korai fejlesztésben

A szakmai szervezetek javaslatának megfelelően az Oktatási és Kulturális Minisztérium kezdeményezi a korai fejlesztésre vonatkozó elszámolási rend egyszerűsítését.
2008. november 14.

Törökország legnagyobb kulturális központjában nyílik meg a Thököly emlékház

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Ertugrul Günay török kulturális miniszter felavatta a Thököly emlékházat csütörtökön Kocaeliben. II. Rákóczi Ferenc rodostói, illetve Kossuth Lajos kütahyai múzeuma után ez immár a harmadik törökországi magyar nemzeti emlékhely.
2008. november 14.

Átadták az "Év könyvtára" címet

Fotó: Gordon Eszter
Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár nyerte el idén az "Év Könyvtára" címet és az azzal járó egymillió forintos jutalmat. Az elismerést Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, az intézmény igazgatója vette át Schneider Márta kulturális szakállamtitkártól szerdán Budapesten.
2008. november 12.

Jövő nyárra megújulhat a kolozsvári Mátyás-szobor

Fotó: Gordon Eszter
Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és László Attila, Kolozsvár alpolgármestere aláírta a kolozsvári Mátyás-szobor teljes restaurálásáról szóló megállapodást szerdán Budapesten.
2008. november 12.

OKM közlemény: Pénzügyi válság - Új Tudás Program a pedagógusokért

Az egész világot érintő nemzetközi pénzügyi válság jelentős áldozatot követel a közszféra valamennyi dolgozójától - pedagógusoktól, rendőröktől, tűzoltóktól, orvosoktól - 13. havi bérük elvonása miatt.
2008. november 11.

Jazz az Operában

Fotó: Gordon Eszter
"Ez a különleges koncert is a jazz és a magyar jazzművészet hazai emancipációjának köszönhető" - jelentette ki Schneider Márta kulturális szakállamtitkár azon a sajtótájékoztatón, amelyen a "Jazz az Operában" című esemény programját ismertették.
2008. november 11.

Bologna Szeminárium - Hiller István előadása

Hiller István oktatási és kulturális miniszter hangsúlyozta, Magyarország kilenc évvel ezelőtt azért csatlakozott a bolognai folyamathoz, hogy a felsőoktatás egységesebbé, átláthatóbbá, átjárhatóvá váljék, szolgálva ezzel a régió versenyképességét. Ezt a szakminiszter kedden Budapesten egy hivatalos Bologna-szemináriumon mondta.
2008. november 11.

Hiller István: modern magyar tudáselitre van szükség

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a magyarországi felsőoktatásban - a minőségi szemlélettel összhangban - szükség van az elitképzésre, a tudás-elit formálására is. Ezt a tárcavezető a "Kiemelt szakkollégiumok a tehetséggondozásban" című konferencián jelentette ki a budapesti Eötvös József Collegiumban.
2008. november 7.

Hiller István: A jövőbe vezető út az oktatásba, a kutatásba és a kultúrába való befektetés

Hiller István oktatási és kulturális miniszter támogat minden olyan módosítást, amely a felsőoktatási vagyongazdálkodást könnyíti, ellenben nem támogat semmilyen olyan irányt, megfogalmazást, paragrafus- vagy törvénymódosítást, amely a privatizációt jelenti. Ezt a tárca vezetője csütörtökön a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának átadási ünnepségén jelentette ki.
2008. november 6.

Erdei óvoda és iskola szolgáltatók a környezettudatos diákokért

Átadták az első minősített erdei óvoda szolgáltató tanúsítványát Somoskőújfalun, és újabb 22 erdei iskola szolgáltató is átvehette a minősítő tanúsítványt.
2008. november 5.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok