2023. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

OM közlemény a PDSZ tüntetésről

2004. május 27.

Nézzük a tényeket. A jelenlegi kormány bevezette a diplomás minimálbért, és 50 százalékos béremelést nyújtott a pedagógusoknak. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok átlagkeresete a 2001. évi 105 500 forintról 2003-ra 182 000 forintra emelkedett. Ennek az évtizedek óta ígérgetett, és eddig soha nem teljesített béremelésnek a jelentősége túlmutat azon az önmagában pozitív fejleményen, hogy a pedagógusok több pénzt vihetnek haza. A béremelés a pedagógusok társadalmi megbecsülését fejezi ki. Ezt bizonyítja az a tény, hogy a kormányváltás előtt a pedagógusok bére jóval a nemzetgazdasági átlagfizetés alatt maradt, míg jelenleg a pedagógusok többet keresnek a nemzetgazdasági átlagnál.

Tény az is, hogy a pedagógusok reálbére az elmúlt két évben jelentősen nőtt. Ezért hamis az az állítás, hogy a béremelést az infláció felemészti. A pedagógusok bruttó reálbére az elmúlt két évben 43 százalékkal nőtt. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a pedagógusok életszínvonala a kormányváltás óta lényegesen javult.

Annak ellenére, hogy az ország gazdasági helyzete nem teszi lehetővé, hogy ebben az évben hasonló ütemben nőjön a pedagógusok bére, az Oktatási Minisztérium elérte, hogy a többletmunkáért járó minőségi bérpótlék növekedjen. Ez az összeg a kormányváltás előtt hosszú évekig változatlanul 3600 forint volt havonta. Most szeptembertől a minőségi bérpótlék 5000 forint lesz havonta, ami 40 százalékos növekedést jelent. A többletmunka elismerése az is, hogy idén szeptembertől az osztályfőnöki pótlék havi összege több mint kétszeresére nő: 2000-2500 forintról legalább 5200 forintra.

A pedagógusok támogatására dolgozta ki és indította el a Sulinet Expressz programot az Oktatási Minisztérium. A Sulinet Expressznek köszönhetően azok a pedagógusok is modern számítástechnikai eszközhöz juthattak, akiknek korábban elérhetetlen lett volna ez a beruházás.

A felsorolt tények miatt meglepőnek is tűnhet, hogy a PDSZ tüntetést szervez a pedagógus bérek emelése érdekében. Ha azonban megvizsgáljuk a PDSZ elmúlt évekbeli szerepvállalását egyáltalán nem érthetetlen, hogy miért tüntetnek éppen a választási kampány idején.

  1. 1998 és 2002 között a PDSZ rendkívül passzív volt:
    • nem kezdeményeztek semmilyen fellépést az akkori kormány politikájával szemben,
    • legfeljebb elvétve csatlakoztak más pedagógusszervezetek fellépéséhez,
    • a PDSZ nem vett részt az 1999. március 20-i 40 000 fős tüntetésen, amelyet több szakszervezet szervezett a bérek 16 százalékos emelése érdekében.
  2. A PDSZ a 2002-es választási kampányban dokumentumot tett közzé arról, hogy mit vár el az új kormánytól. Ezek a követelések nagyrészt megvalósultak. A PDSZ az 50 százalékos béremelést mégis fanyalogva vette tudomásul.
  3. A 2002-es kormányváltás óta a PDSZ feltűnően aktív. Az egész pedagógustársadalom nevében támadják az oktatási reformot, követelnek béremelést, és szerveznek most tüntetést.

Az Oktatási Minisztérium vezetői biztosak benne, hogy a pedagógusok túlnyomó többsége tudja, mit tett a Kormány az elmúlt két évben azért, hogy mind anyagi helyzetük, mind társadalmi megbecsültségük növekedjen.

Budapest, 2004. május 27.

OM Sajtóiroda

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok