2023. március 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Reagálás az ELTE Intézményi Tanácsának felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos véleményére

2004. szeptember 8.
A készülő felsőoktatási törvény tervezetének első változata egyelőre csak munkaanyag, 2004. augusztus 12-én került államigazgatási egyeztetésre. Az egyeztetés során született javaslatok feldolgozása folyamatban van.

A leendő törvénytervezet alapját képező Magyar Universitas Program koncepcióját 2004. június 14-én fogadta el a kormány. Ezt a programot korábban megvitatta és támogatásáról biztosította valamennyi felsőoktatási testület és szervezet. A koncepció végső változata az ő módosító javaslataikat is tartalmazni fogja.

A koncepció elfogadása után az oktatási miniszter minden felsőoktatásban érintett szervezet képviselőjét felkérte, hogy a nyár folyamán véleményezze a készülő törvényt. Az így felkért kodifikációs bizottságban részt vesz a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Akkreditációs Bizottság, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a HÖOK, valamint számos társtárca képviselői.

A korábbi tervezetben már elfogadott Irányító Testület bevezetése, számos más európai mintához hasonlóan a hatékonyabb működés feltételeinek megteremtését szolgálja. Ezzel nem csorbulnak az akadémiai közösség jogosítványai. Az Irányító Testület hatáskörébe elsősorban a hosszabb távú fejlesztésekkel, a regionális munkaerő-piaci igényekre történő gyorsabb reagálással, az intézmény vonzerejének növelésével összefüggő feladatok kerülnek. Ezt szolgálják majd a nyitottabb, szabadabb gazdálkodást lehetővé tevő intézkedések is. Ezért is tartjuk szükségesnek a leendő törvény államháztartási törvénnyel történő összehangolást. Az új konstrukció tehát nem jelenti az állami szerepvállalás változását és nem mond ellent az európai egyetemek Magna Chartájában foglaltaknak. Az IT akkor működik majd jól, ha döntéseit a Szenátussal, vagyis az akadémiai közösséggel való folyamatos egyeztetés alapján hozza meg.

A törvénytervezet jelenleg is folyó finomítása során az Oktatási Minisztérium továbbra is nyitott annak felsőoktatási fórumokon történő megvitatására, a folyamatos párbeszédre a szélesebb értelemben vett érintettek valamennyi csoportjával.


2004. szeptember 8.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok