2021. december 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Sajtóközlemény: Minden gyermek egyenlő

2004. december 13.
Az Oktatási Minisztérium egyetlen elvhez köti magát, amikor az egyházi és önkormányzati fenntartóknak nyújtott támogatás mértékéről tárgyal: gyermek és gyermek között nem tesz különbséget. Éppen ezért az a célunk, hogy csökkenjen a különbség az egyházi és az önkormányzati fenntartású iskolába járó tanulók után nyújtott költségvetési támogatások között.

A katolikus egyház vezetése politizál. A kettős állampolgárság kérdésében kifejtett kampány után, az egyház vezetése elfogadja, hogy a fenntartásában működő iskolák tüntetést szervezzenek egy olyan témában, amelyről az egyház és a kormány képviselői megállapodást kötöttek. A minisztérium vezetése elvárta volna tárgyaló partnerétől, hogy a megállapodás tényéről és tartalmáról hitelesen tájékoztassa a fenntartásában működő iskolák vezetőit. Ugyancsak elvárható lenne, hogy a katolikus egyház ne támogasson olyan tüntetést, amelynek szervezésbe az iskola vezetése a közoktatási törvénnyel ellentétes módon bevonja a diákokat is. Az egyházi fenntartású iskolák nem azért kapnak közpénzt, hogy a diákok ellenőrzőjén keresztül szervezzenek tüntetést.

Idézet a szervező iskolaigazgató leveléből, amelyet a tanulók szüleihez írt:
"Kérjük Önöket, az ellenőrzőben írásban jelezzék, hogy gyermeküket engedik-e részt venni a jelzett időpontban. A szülőket, felnőtt családtagokat, egyetértő ismerősöket is várjuk."

Az elmúlt hetekben több ombudsmani állásfoglalás is született, amelyben az állampolgári jogok biztosa kifogásolta, hogy a diákokat és az iskolákat politikai küzdelmekbe vonják be. Az ombudsman kifogásolta a Fidesz alelnöke által az iskoláknak írt levelet, valamint azt a püspöki kijelentést is, amely imára szólította fel a diákokat a költségvetési vita kapcsán. Az oktatási tárca vezetőinek meggyőződése, hogy az idézett tüntetésre hívó levél hasonlóképpen ellentétes a közoktatási törvénnyel.

Az Oktatási Minisztérium vezetői egyébként érthetetlennek tartják, hogy egyes katolikus középiskolák miért szerveznek tüntetést az Oktatási Minisztérium elé. Az elmúlt hetekben több vitás kérdésben sikerült megállapodnia az egyházak és a kormány képviselőinek, ennek hatására a költségvetési törvény javaslata több ponton módosul. Érdemi előrelépés történt az egyházi kiegészítő támogatás számítási módjában, melynek eredményeként az egyházi közoktatás támogatása növekszik. A megállapodás eredményeit a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatok tartalmazzák, azok egy részét a parlament 2004. november 30-i ülésén már elfogadta A megállapodás további pontjait olyan módosító indítványok tartalmazzák, melyről az Országgyűlés a törvény tárgyalási rendjének megfelelően a későbbiekben dönt.


2004. december 13.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok