2021. október 27.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény

2005. június 1.
Érthetetlennek tartom, hogy a Legfőbb Ügyészség úgy bírálta felül a Fővárosi Főügyészség jogi állásfoglalását, hogy a döntés alapjául szolgáló tények minden tekintetben változatlanok voltak.
 
A Legfőbb Ügyészség álláspontja abszurd és életszerűtlen. A minősített adattartalomra vonatkozó jelölés minden érettségi feladatlapot tartalmazó borítékon, illetve minden iskolának kézbesítendő csomagon rajta volt, de természetesen az egyes feladatlapok oldalain a szolgálati titok kifejezés - az érettségi több évtizedes gyakorlatának megfelelően - nem szerepelt. A borítékok, illetve csomagok maguk kapták meg a minősítést, ami azért is magától értetődik, mert azokat a feladatlapok megtekintéséig - tehát a vizsga megkezdése időpontjáig - egységesen, felbontatlanul kellett kezelni. A diákok kezébe kerülő feladatlapok a jogszerű felbontást követően már nem minősülnek szolgálati titoknak, ezért lenne teljesen értelmetlen ezt a minősítést a feladatlapokra ráírni. Azok, akik a jelzett borítékokat a ráírt időpont előtt felnyitották, mindenképpen elkövették legalább a szolgálati titoksértést. Megjegyzendő, hogy - mint azt a Fővárosi Főügyészség helyesen kifejtette - a feladatlapok szolgálati titokká minősítését maga a törvény végzi el, így külön "minősítési eljárásra" nincs szükség. A Legfőbb Ügyészség viszont arra a képtelen álláspontra helyezkedett, hogy a törvény nem ismerete mentesít a büntetőjogi felelősségre vonás alól.
 
Egy egész ország kíváncsi arra, kik voltak azok, akik a tétellopást elindították, kik voltak az első szemek a láncban. Nem az az érdekes, hogy kik küldözgették a már kibontott csomagokból kivett lapokat, hanem az, hogy kik nyitották ki a csomagot, mely maga volt a szolgálati titok tárgya. Akik ugyanis ezt idő előtt megtették, biztosan bűncselekményt követtek el.
 
A Legfőbb Ügyészség álláspontja szerint viszont azért, mert kétséges, hogy a tétellopási ügy köztes szereplői büntethetők-e, az értelmi szerzőknek és a tényleges elkövetőknek is büntetlenséget biztosítanak, hiszen nem lesz kinek feltenni azt a kérdést, hogy kitől kapta meg idő előtt a feladatlapokat.

 
Budapest, 2005. június 1.

Magyar Bálint
oktatási miniszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok